TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI SATU PIHLAJA KUVA RIIKKA KANTINKOSKI | 3.4.2019 | KOLLEGA.FI
Johda ajatuksia ja tunteita työssä

Tunteista työelämässä on puhuttu paljon viime aikoina. Yhtäältä tunteet koetaan negatiivisena asiana, joita tuodaan työpaikalle liiankin kanssa. Toisaalta tietynlaisia tunteita, kuten innostusta ja luovaa mielentilaa kaivataan erityisesti tieto- ja asiantuntijatyössä aikaisempaa enemmän.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja on työssään perehtynyt aikaansaamisen ja itsensä johtamisen taitoihin.

Tunteet ovat joka tapauksessa osa meitä, eikä niitä voi erottaa ihmisestä työpaikallakaan. Ne luovat pohjan työn mielekkyydelle ylipäätään, sillä harva viihtyisi työssään vain robottimaisesti toistamassa jotain rutiinia ilman minkäänlaisia tunnekokemuksia. Työhön liittyvien tunteiden kanssa kohdataan myös haasteita ja joskus huono työilmapiiri syö kaikkien motivaatiota.

Jokainen meistä voi opetella johtamaan mieltään siten, että tunteet pikemminkin palvelevat kuin haittaavat työntekoa. Seuraavassa vinkkejä ajatusten ja tunteiden johtamiseen.

Mitä haluat tuoda työpaikalle?

Kun myöhästyt aamupalaverista kymmenen minuuttia, koet varmaankin jonkinlaisia negatiivisia tunteita. Ehkäpä syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa siitä, ettet ollut sovitusti paikalla. Mahdollisesti nämä tunteet ovat jo päässeet kehittymään kiukuksi aamuliikenteessä hidastelijoita kohtaan tai mikä pahinta, vihaisuudeksi omaa itseäsi kohtaan, kun et taaskaan lähtenyt ajoissa liikenteeseen palaveriaamuna.

Tunteiden tunnistaminen auttaa. Hyväksy tunteesi ja mieti, mikä auttaisi eteenpäin? Onko hyödyllistä jakaa oma negatiivinen tunnekuorma muillekin palaverissa istujille vai voisitko myöhästymistä pahoiteltuasi siirtyä suoraan palaverin aiheisiin?

Oikealla mielentilalla töiden alkuun

Entä kun työssä iskee aloittamisen vaikeus? Olet hyvänä itsesi johtajana varannut kalenteriin aikaa juuri sille haastavalle ja keskittymistä vaativalle projektille, joka on edennyt viime aikoina vähän huonosti. Levottomuus kuitenkin valtaa mielesi ja työskentelyn aloittaminen suorastaan ahdistaa. Lähtisit mieluusti kahvihuoneeseen tai selaisit vaikka loputtomiin sähköposteja ja LinkedIniä mieluummin kuin kävisit tuon haasteen kimppuun.

Tarkista mielikuvasi tehtävästä: Ajatteletko sen olevan kohtuuttoman työläs? Kuvitteletko, että se pitäisi saada kertaistumalta valmiiksi tai että kykysi eivät varmaankaan edes riitä sen tekemiseen? Ei ihme, ettei aloittaminen onnistu. Kohtuuttomien odotustesi sijaan voisit pilkkoa tehtävän ja miettiä, minkä osan teet ensin. Muistuta itseäsi siitä, miten kyvykäs ja osaava olet muissakin tehtävissä. Sano mielessäsi, että työ sujuu helposti, nopeasti ja vaivattomasti. Kun mielikuvasi muuttuu, tunnetilasikin vaihtuu työnteolle myönteiseksi etkä enää sorru tehtävän turhauttavaan välttelyyn. Päästyäsi työn kimppuun, muista olla tyytyväinen itseesi!

Karkota kiire mielestäsi

Monen asiantuntijan työpäivät ovat loputtoman täynnä tehtäviä. Kaikki ei koskaan tule valmiiksi ja päässä risteilevät tekemättömät työt kuormittavat mieltä. Olotilasi voi olla kärsimätön, eikä malttamattomuuden tunne suinkaan edistä keskittymistä. Joskus voi tuntua vaikealta edes valita mistä aloittaa, kun tehtävää vaan on niin paljon. Toisaalta saatat tehdä vähän sitä ja pikkuisen tuota saamatta mitään valmiiksi.

Pysähdy ja hengitä hetki kaikessa rauhassa. Jo parin minuutin meditaatioharjoitus rauhoittaa mielen. Käymme usein mielessämme läpi tekemättömiä töitä, mikä tekee meistä levottomia ja luo jopa paniikkimielialaa. Paniikin sijaan kirjoita ylös kymmenen työtehtävää, jotka olet jo tehnyt – huomaat heti, miten mielialasi muuttuu tehokkaammaksi. Kirjoita sen jälkeen kiireisimmät tehtävät listalle ja numeroi 1 – 3 akuuteinta listan kärkeen. Aloita sitten rauhallisesti ensimmäisestä tehtävästä.

Suuret suunnitelmat todeksi

Joskus tekisi mieli asettaa tavoitteet todella korkealle, mutta esteeksi nousee pelko epäonnistumisesta. Mieleen pyrkii kaikenlaisia epäilyksiä ja epävarmuuksia. Keksit nopeasti lukuisia asioita, jotka voivat pilata suunnitelmasi ja miten kurjasti kaikki voi päättyä. Innostus vaihtuu nopeasti lannistukseen.

Mitä jos toimisit samaan tapaan kuin urheilijan mentaalivalmennuksessa tehdään. Mieti, miten kaikki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Kuvittele etukäteen, kuinka kaikki yksityiskohdat loksahtavat kohdalleen ja keksit hienot ratkaisut kaikkiin kohtaamiisi haasteisiin. Tunnetilasi seuraa ajatuksiasi ja onnistumisen mielikuva saa sinut toimimaan sen mukaisesti. Ponnistelet ja teet työtä korkean tavoitteesi eteen siten, että onnistumisen mahdollisuudet moninkertaistuvat.

Mielen ottaminen mukaan työpaikalle todella kannattaa. Se lopulta ratkaisee, miten työssäsi onnistut!

Satu Pihlaja on erikoispsykologi ja tietokirjailija, joka on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Pihlaja on valmentanut yksilöitä, ryhmiä ja organisaatioita toimimaan tavoitteellisesti sekä tehnyt kehittämistyötä verkkopalveluiden parissa. Pihlaja on tänä vuonna julkaissut kirjan Aikaansaamisen taika, joka käsittelee aikaansaamisen taitoja. Lue myös Pihlajan aiemmin julkaistut kolumnit Annanko itselleni luvan? ja Itsensä johtamisen ABC . Lisätietoja Pihlajasta löydät osoitteesta http://www.satupihlaja.com/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)