TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI SATU PIHLAJA KUVA RIIKKA KANTINKOSKI | 7.11.2018 | KOLLEGA.FI
Itsensä johtamisen ABC

Kolmekymppisten uupuminen työelämässä on herättänyt huomiota mediassa. Ilmiön selittäjäksi on nimetty puutteet itsensä johtamisen taidoissa. Kykyä itsensä johtamiseen pidetäänkin tulevaisuuden työelämätaitojen ykkösenä.

Erikoispsykologi Satu Pihlaja on työssään perehtynyt aikaansaamisen ja itsensä johtamisen taitoihin.

Etenkin työuran alussa ylhäältäpäin annetut selkeät työtehtävät toimivat hyvin. Uudet työtehtävät myös tuntuvat alussa mielekkäiltä, kun niistä oppii jatkuvasti jotakin uutta. Ajan kuluessa samojen tehtävien toistaminen voi kuitenkin alkaa kuormittaa. Kenen tehtävä on silloin ehdottaa meille jotakin mielekästä työtehtävää?

Sinulla itselläsi on parhaat mahdollisuudet valita juuri sinulle soveltuvia vastuita työpaikallasi. Jos huomaat kasvavasi ulos perustehtävistä, voit aktiivisesti ehdottaa askelta eteenpäin. Perustellut ja toistuvat ehdotukset toimivat parhaiten.

Suunnittele työpäivästäsi mielekäs

Kuka suunnittelee tieto- ja asiantuntijatyön tekijän työpäivän? Tyypillisimmin asiantuntija itse. Alkaako aamu parhaiten asiakkaan tai kollegan tapaamisella vai istutko mieluummin rauhassa koneen ääreen? Nautitko siitä, että saat muutaman pikkuasian heti aamusta valmiiksi vai omistatko työpäivän alun keskittymistä vaativalle projektille? Pidätkö vaihtelusta vai haluatko pitää työpäivän aina samanlaisena?

Nautitko työyhteisön antamasta energiasta vai järjestätkö etäpäivän silloin, kun ei ole kokouksia? Etätyöstä tehdyn tutkimuksen mukaan työntekijät kokivat usein huonoa omaatuntoa etäpäivistä, vaikka olivat silloin yleensä tehokkaampia kuin lähityöpäivinä. Älä anna huonon omantunnon estää sinua valitsemasta mieluista työympäristöä, vaan kokeile työntekoa kotona tai kahvilassa. Vietä välillä työpäivä verkkareissa ja tee lounaalla virkistävä kävelylenkki.

Etsi itsellesi sopiva liikuntamuoto

Työkykyä tutkittaessa yksi tekijä nousee ylitse muiden. Säännöllisesti liikkuvat ihmiset voivat hyvin sekä työssä että myös vapaa-ajalla. Tee siis itsellesi mieluinen liikuntaohjelma ja sido se viikoittaiseen työrytmiisi. Paras liikuntarytmi löytyy kokeilemalla.

Voisitko kuntoilla jo ennen työpäivää? Kokeile miltä tuntuu pyöräillä töihin tai kävellä ainakin osa työmatkaa. Mitä jos varaisit jumpan heti työpäivän jälkeen, niin ettei työpäivä pääsisi venymään, tai sopisiko sinulle paremmin iltalenkki sen jälkeen, kun lapset ovat käyneet nukkumaan. Keksisitkö jonkin liikuntarutiinin katkaisemaan työviikon ja irrottamaan ajatukset työviikosta?

Kaikille liikunta ei toimi parhaana keinona työstä palautumiseen. Sopivia rutiineja voit luoda järjestämällä muita menoja ja harrastuksia sekä ystävien ja sukulaisten tapaamisia työn lomaan. Tarvitsemme virkistystä jokaiseen viikkoon, sillä lomia on auttamatta liian vähän palautumista ajatelleen.

Opi riittävän hyväksi

Opettele harkitsemaan, kuinka hyvin asiat on tarpeellista tehdä. Yrityksen johto harvoin ehdottaa tekemään tehtäviä laadullisesti huonommin, joten itsensä johtajan tehtäväksi jää arvioida, kuinka paljon hioo omalle tiimille tarkoitettua esitystä tai muistiota viikkopalaverista. Voit haastaa itseäsi kellottamalla tehtävää varten esimerkiksi vartin verran. Kun taas teet ohjeistusta valtakunnalliseen käyttöön tai esityksesi on suunnattu tärkeälle yhteistyökumppanille, on työhön panostaminen paikallaan.

Tärkein ja samalla ehkä haastavin itsensä johtamisen taito on ajatusten ja tunteiden johtaminen. Luo itsellesi rauhallinen ja samalla energinen mielentila käyttäen sinulle sopivaa keinoa. Voit vaikkapa herätä aamulla puoli tuntia aiemmin, jos tarvitset rauhallista aikaa lehden lukuun tai aamupalaan – mene silloin puoli tuntia aiemmin nukkumaan. Aina kun työtehtävät alkavat kasaantua, istu alas ja käytä hetki työtehtävien hoitamisen suunnitteluun. Muista pitää huolta hyvinvointisi peruspalikoista myös työruuhkan yllättäessä – älä jätä lounasta tai liikuntaa väliin. Töissä ahkerointi tuntuu mielekkäältä, jos vapaa-ajalla odottaa jotain mukavaa.

Työpaikalla kukaan ei yleensä seuraa yksittäisten töittesi etenemistä – sinua lukuun ottamatta. Älä siis unohda kehua ja kannustaa itseäsi. Huomioi mielessäsi, mitä olet tehnyt ja anna itsellesi positiivista palautetta pienistäkin edistysaskeleista. Kehu itseäsi myös siitä, miten hyviä työpäiviä itsellesi järjestät ja kuinka hienosti huolehdit hyvinvoinnistasi.

Vinkkejä itsensä johtamisen opiskeluun

 1. Vaikuta työnkuvaasi.
  Älä jää odottamaan, että joku muu huomaa toiveesi ja taipumuksesi – ehdota aktiivisesti uusia työtehtäviä ja jopa uutta työnkuvaa.
 2. Järjestä työpäiväsi mielekkääksi.
  Tee tehtäviäsi itsellesi sopivalla tavalla, sopiva rytmi löytyy kokeilemalla. Pidä etäpäiviä ilman huonoa omaatuntoa.
 3. Tue työkykyäsi aktiivisesti.
  Liiku ja valitse muita palauttavia aktiviteetteja viikkoosi.
 4. Luovu perfektionismista.
  Tee vain tärkeimmät tehtävät sataprosenttisesti, loppujen osalta voit päättää, mikä on riittävä aika niiden hoitamiseen.
 5. Huolehdi henkisestä hyvinvoinnista ja työvireestä.
  Suunnittele töitäsi rauhassa ja kannusta itseäsi.

Satu Pihlaja on erikoispsykologi ja tietokirjailija, joka on toiminut psykologina, psykoterapeuttina ja kouluttajana. Pihlaja on valmentanut yksilöitä, ryhmiä ja organisaatioita toimimaan tavoitteellisesti sekä tehnyt kehittämistyötä verkkopalveluiden parissa. Pihlaja on tänä vuonna julkaissut kirjan Aikaansaamisen taika, joka käsittelee aikaansaamisen taitoja. Lue myös Pihlajan aiemmin julkaistu kolumni Viisi vinkkiä parempaan ajanhallintaan. Lisätietoja Pihlajasta löydät osoitteesta http://www.satupihlaja.com/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)