COACHING

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 3.4.2019 | KOLLEGA.FI
Astu täyteen voimaasi

Meillä jokaisella on kyky unelmoida, mutta liian usein meiltä puuttuu rohkeus toteuttaa se, mikä meitä kutsuu. Monet inhimilliset syyt rajoittavat ja pienentävät meitä, emmekä rohkene nousta täyteen mittaamme – siihen, mitä parhaimmillaan voisimme olla.

Tiina Latikka on ammatticoach, joka haluaa auttaa ihmisiä löytämään oman tarkoituksensa elämässä.

Aivan ensimmäiseksi meidän on tunnistettava, mistä unelmiemme tiellä olevat rajoittavat uskomukset ja kokemukset ovat syntyneet. Alitajunta ohjaa meitä, jollemme ole tietoisia ja pöyhi ajatuksiamme. 98 prosenttia ajatuksistamme ovat samoja kuin eilen. Pelottava lukema!

Miten sitten pääsemme ajattelussamme eteenpäin? Huomaa ne hetket arjessasi, joissa on keveyttä ja jolloin aika ja paikka katoavat. Kun toteutat asioita, jotka saavat sinut loistamaan, tiedät olevasi oikealla polulla. Keveys ja ilo ovat signaaleja siitä. Jokaisella on oma tehtävänsä. Vasta kun olemme vapaita menneisyyden painolastista, voimme astua valoon. Irtipäästäminen on prosessi, jonka alta todellinen valovoimainen itsemme kuoriutuu! Kun pääsemme irti asioiden suorittamisesta tai pakottamisesta, olemme vapaita. Kysymys on vastuusta omasta itsestä ja todellisesta elämänkutsumuksesta.

Alitajunnan vaikutus

Alitajuntamme toimintaa kuvaa seuraava esimerkki. Oppiessamme pikkulapsena puhumaan, kaikki ihailevat ja kannustavat meitä. Kun aikaa kuluu muutama vuosi ja jatkamme puhumista, siitä ei enää olla niin innostuneita, vaan aikuiset alkavat rajoittaa puheitamme tyyliin ”Hiukan hiljempää ääntä. Nyt on aikuisten vuoro puhua.” Kaikki tämä on luonnollinen osa kasvatustamme. Voi kuitenkin olla, että puhumisen rajoittaminen saa meissä aikaan sen, että alamme pienentää itseämme ja samalla annamme alitajunnalle käskyn olla pienempi. Kaikki tämä on inhimillistä, mutta tärkeää onkin tulla siitä tietoiseksi, ettei se rajoita uskoamme tulla siksi, mikä voisimme aikuisena parhaimillamme olla!

Kohtaamme luonnollisesti elämässä vastuksia ja epäonnistumisia – niillä kaikilla on sanoma meille. Rohkeutta on tutkia, mikä niiden viesti on itselle. Viimeisen puolentoista vuoden ajan olen käynyt läpi omia rajoittavia uskomuksia itsestäni, jotka ovat nouseet alunperin pelosta ala-asteen opettajaani. Se varjosti pitkälle aikuisuuteen elämääni ja sai minut uskomaan, etten ole riittävän älykäs. Kaikista vastuksista huolimatta olen mennyt sitkeästi eteenpäin. Olen harjoitellut, lukenut, opiskellut, tutkinut ja vienyt asioita käytännön tasolle. Olen kestänyt epävarmuuden kivun ja lyönyt matalaksi muurit, jotka ovat estäneet minua näkemästä uusia mahdollisuuksia elämässäni.

Yhtenä esimerkkinä omien vastuksieni voittamisesta on puhuminen ihmisten edessä. Runsaat 11 vuotta sitten päätin, etten puhu enää yleisön edessä. Oma unelmani oli vasta nupullaan, eikä sen tallaamiseksi tarvittu kuin pieni palaute ja annoin periksi. Jos olisin ymmärtänyt asioiden todellisen juurisyyn, olisin säästänyt aikaani ja energiaani. Unelmien kuuluukin pelottaa, mutta pelolle ei pidä antaa valtaa! Etsi Ihminen, joka uskoo sinuun sillä hetkellä, kun et itse usko itseesi! Matka omaan itseen on kasvua ja vastuuta oman unelman toteuttamisesta. Omien kokemusten siivittämänä haluan itse rohkaista, kannustaa ja näyttää ihmisille heidän todellisen potentiaalinsa.

Pelosta innostukseen

Katso itseäsi ymmärtävästi, rakkaudellisesti ja päästä irti menneestä! Jokainen polulla ottamasi askel on kasvattanut sinut siksi, joka olet tänään. Pelko on tunne, jonka voi kääntää innostukseksi. Tämän olen oppinut vasta viimeisen vuoden aikana. Pelon ja innostuksen tunteilla on sama fysiologinen vaikutus kehossamme. Kysymys on vain siitä, miten mielemme sen tulkitsee. Olen opetellut sanomaan itselleni, miten innostunut olen päästessäni esiintymään sen sijaan että sanoisin, miten pelottavaa on joutua esiintymään! Lopputulos on täysin vastakohtainen. Innostus heijastuu ja tarttuu. Kysymys on omasta mielestämme ja sen sisäisistä ajureista.

Synnyinlahjamme on loistaa ja toteuttaa tehtävää, jossa voimme olla parhaimmillamme ja jakaa hyvää ympärillemme.

Pohdittavaa

Pysähdy hetkeksi ja mieti, minkä asian voit kääntää innostukseksi ja irrottaa pelosta. Sinussa on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin uskotkaan!

  • Mielemme on kuin lihas, jota täytyy harjoittaa jatkuvasti.
  • Opettele uusia asioita ja harjoittele.
  • Työskentele itsesi kanssa säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.
  • Harjoittele vastaanottamaan kaikki se hyvä, mikä sinulle kuuluu.

Tee unelmastasi visio! Ole aina oma itsesi. Älä muutu sen takia, että ihmiset pitäisivät sinusta. Oikeat ihmiset rakastavat todellista sinua.

Tiina Latikka on ammatticoach ja MindCoach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana lähes kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka. Lue myös Latikan edellinen kolumnit Älä unohda unelmiasi ja Joskus on eksyttävä löytääkseen oikealle polulle.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)