Satu Pihlaja on intohimoinen opiskelija, jolla on jo neljäs yliopistotutkinto työn alla. Psykologina ja psykoterapeuttina toimiva Pihlaja on omassa elementissään saadessaan toteuttaa itseään eri tehtävissä ja luodessaan uutta.
Työnteko on aina ollut luontaista Satu Pihlajalle, joka jo nuorena keräsi herneitä, toimi lapsenlikkana, siivosi taloyhtiön tiloja, työskenteli kirjavarastolla ja toimi puhelinmyyjänä.

– Olen aina ollut valmis tarttumaan toimeen ja tehnyt mitä erilaisimpia hommia. Lukiossa kuitenkin kiinnostuin psykologiasta ja päätin pyrkiä yliopistoon ainetta opiskelemaan, Satu Pihlaja kertoo.
Havaittuaan, kuinka vaikeaa oli päästä lukemaan psykologiaa Helsingin ylipistoon, hän piti välivuoden ja yritti pohtia muitakin vaihtoehtoja.
– En kuitenkaan keksinyt mitään muuta, sillä ihmismielen toiminta kiinnosti minua kovasti. Osallistuinkin pääsykokeisiin vuonna 1998, mutta en päässyt ensimmäisellä kerralla sisälle, Pihlaja toteaa.
Opiskeltuaan vuoden Työväen akatemiassa tilastotiedettä ja psykologiaa Pihlaja meni uudelleen pääsykokeisiin ja toisella kertaa ovet opinahjoon avautuivat vaivatta.
– Opintojen ohessa tein koko ajan töitä. Työskentelin HUS-yhtymässä ja Helsingin kaupungilla muun muassa sairaala-apulaisena ja osastonsihteerinä ja tein psykologian opettajan sijaisuuksia.
Opintojen puolivälissä Pihlaja oli syksyllä 2003 opiskelijavaihdossa Englannissa, Surreyn yliopistossa kielitaitoaan vahvistamassa.
– Sillä reissulla hankin sujuvan englanninkielentaidon ja sain monia elinikäisiä ystäviä. Kotiin palattuani jatkoin opintojani ja menin töihin henkilöstöarviointiyritykseen, jossa työskentelin lähes kaksi vuotta.
Sisäinen palo kehittämiseen
Valmistuttuaan vuonna 2005 Pihlaja työskenteli psykologina aikuispsykiatrian puolella HUSin ja Helsingin kaupungin palveluksessa. Työn ohessa hän toimi Helsingin seudun kesäyliopistolla työ- ja organisaatiopsykologian opiskelijoiden tutorina. Vakinaisen työsuhteeseen Pihlaja pääsi vuonna 2009, jolloin hän aloitti HUSin psykiatrian poliklinikalla psykologina.

– Pääsin melkein saman tien mukaan uuteen projektiin, jossa kehitimme mielenterveystalo.fi-nettiportaalia ja HUSin nettiterapioita. Työnkuvani kuului puoliksi kliinistä psykologin työtä ja puoliksi kehitystyötä, Pihlaja kertoo.
Pihlaja oli innostunut kehittämistyöstä ja huomasi sen olevan hänen juttunsa. Työn tuoksinassa Pihlaja oli myös havainnut, että psykologin työ oli jotain ihan muuta kuin mitä hän oli kuvitellut.
– Opiskeluaikana suoritin monia kursseja samanaikaisesti ja tein sivutöitä sekä kaikkea mahdollista. Luulin, että valmistuttuani saisin keskittyä rauhassa yhteen työhön, mutta eihän se niin mennyt. Yllätyksekseni huomasin, että tykkäsin tehdä kehittämistyötä ja montaa asiaa yhtä aikaa.
Työnteon ohessa Pihlaja jatkoi opintoja. Hän suoritti Joensuun yliopiston Avoimessa yliopistossa työ- ja organisaatiopsykologian perusopinnot ja aloitti sen jälkeen psykoterapeutin opinnot Helsingin yliopistossa.
Oma praktiikka pystyyn
Psykoterapeutin opinnot aloitettuaan Pihlaja päätti perustaa oman toiminimen, sillä opiskeluun kuului koulutuspotilaiden vastaanotto.
– Psykologina olin jo terveydenhuollon ammattilainen, joten perustin vuonna 2010 oman praktiikan, jossa otin vastaan koulutuspotilaita kerran viikossa iltaisin. Olin jo aiemmin pitänyt työpaikalla pienimuotoisia esityksiä ja toiminimen myötä aloin myös kouluttaa muita tahoja.
Samaan aikaan Pihlaja toimi HUSissa psykiatrian poliklinikalla ja jatkoi nettiterapiaprojektissa, jossa koulutti nettiterapeutteja.
Projektin ansiosta Pihlaja aloitti myös kirjailijan uran, sillä nettiterapioista päätettiin kirjoittaa helposti lähestyttäviä itsehoito-oppaita yhteistyössä Duodecimin kanssa.
– Ensimmäinen kirja Irti masennuksesta julkaistiin vuonna 2013 ja olin mukana kirjoittamassa yhteensä kuutta sarjaan kuuluvaa kirjaa. Siitä oli valtavasti hyötyä minulle.
Samana vuonna Pihlaja valmistui psykoterapeutiksi. Kauaa Pihlaja ei kuitenkaan malttanut tyytyä pelkkään työntekoon, vaan aloitti psykoterapiakouluttajaopinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2014.
– Runsaat kaksi vuotta sitten heittäydyin opintovapaalle, kun aloin opintojeni lisäksi tehdä väitöskirjaa. Olin ollut alusta asti mukana nettiterapian kehittämisessä ja huomasin, että siitä olisi ainesta väitöskirjaksi asti. Näin menin mukaan nettiterapioiden tutkimusryhmään.
Pihlaja alkoi tutkia, miksi ihmisen antama tuki on nettiterapiassa niin tärkeää, sillä häntä kiinnosti etenkin ihmisten välinen vuorovaikutus.
Ideasta syntyy kirja
Opintovapaansa aikana Pihlaja innostui kouluttautumaan myös Life Coachiksi ja suoritti NLP Practioner -koulutusohjelman. Valmennuskoulutusta käydessään Pihlaja sai idean kirjan kirjoittamiseen.

– Yhtenä iltana ideoita vain alkoi pulputa. Kirjoitin ne ylös ja myöhemmin, kun olimme ystäväni kanssa kuukauden Berliinissä, kirjoitin kirjan alustavan käsikirjoituksen.
Pihlaja haki kirjoittamiseen Tietokirjasäätiön apurahaa ja sai sen. Unelmasta tuli totta ja Aikaansaamisen taika -kirja julkaistiin viime keväänä.
– Kirjan julkaiseminen oli yksi urani huippuhetkistä. Kirja myös poiki töitä, sillä minua pyydettiin erilaisiin tilaisuuksiin puhumaan kirjan aiheista. Keväällä kiireimpään aikaan luennoin jopa neljänä päivänä viikossa.
Nyt syksyn mittaan Pihlajan elämä on palannut normaaliin päiväjärjestykseen. Väitöskirjansa vuoksi Pihlaja on usein yliopiston kirjastossa kirjoittamassa, mutta hän tapaa myös paljon ihmisiä valmennusten, haastattelujen, luentotilaisuuksien ja terapiavastaanottonsa merkeissä.
– Minulta on kysytty, miten voin tehdä niin montaa asiaa yhtä aikaa. Salaisuus on siinä, että teen asioita projekti kerrallaan ja pistän muut asiat hyllylle odottamaan, jolloin ne eivät kuormita minua. Etenen projekteissa tavoitteellisesti ja keskityn olennaiseen.
Street dancea ja bänditreenejä
Oma hyvinvointi on Pihlajalle tärkeää ja hän ylläpitää sitä joogaamalla, juoksemalla ja käymällä kuntosalilla. Tavoitteista pitävä Pihlaja pestasi juuri oman personal trainerin saadakseen harjoitteluunsa säännöllisyyttä ja parempaa virettä.

– Aloitin äskettäin uudelleen aiemman harrastukseni street dancen, jossa olen myös kilpaillut. Nyt olen aikuisten ryhmässä ja treenaan vain näytöksiin. Silti tykkään siinäkin harjoittelun tavoitteellisuudesta.
Ehtiväinen Pihlaja laulaa lisäksi bändissä, joka keikkailee silloin tällöin häissä, baareissa ja pienemmillä festivaaleilla.
– Laulan yleensä taustoja, mutta myös coverbiisejä. Tämä on sellaista puolivakavaa toimintaa ja treenaamme lähes viikoittain. Aikeemme on mennä vielä studioon äänittämään.
Rakkaisiin harrastuksiin kuuluu myös matkailu, joka vie Pihlajaa ympäri maailmaa. Viimeksi matka suuntautui kongressin myötä Singaporeen ja samalla reissulla hän vieraili Balilla.
– Olen tehnyt monia reissuja ystävien kanssa ja toisaalta saanut myös matkoilta paljon ystäviä.
Työn osalta Pihlajan tulevaisuus on vaihtoehtoja täynnä. Tällä haavaa hän jatkaa omaa praktiikkaa, valmennustyötä, kouluttamista, yksilöasiakastyötä Psyykkisen hyvinvoinnin keskus Kompissa sekä väitöskirjan tekemistä.
– Kaipaan kuitenkin kehittämistyötä ja sitäkin tulen vielä tekemään. Ja ehkä jossain vaiheessa kirjoitan taas kirjan.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/