COACHING

Mainos
TEKSTI JA KUVA JAANA HAUTALA | 13.3.2024 | KOLLEGA.FI
Ota mieli haltuun ja luo hyvää arkea

Kevät herättää meitä pikkuhiljaa talvihorroksesta ja pientä hymyn karetta näkeekin jo monien kasvoilla auringon lämmittäessä ihoa. Auringon tuodessa energiaa on myös otollinen aika vahvistaa omaa keskittymis- ja oppimiskykyään sekä mielen hyvinvointiaan tuleviin kuukausiin.

Jaana Hautala on puhuja, työyhteisövalmentaja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on mielentaidot.

Olen puhunut mielen voimavaroista sekä mielen hyvinvoinnista kohta viisitoista vuotta. Aihetta ei ole aina otettu vakavasti, mutta tämä aika haastaa meitä vahvistamamaan mielen voimavaroja. Mielen hyvinvointi sekä keskittyminen ovat olleet viime vuosien aikana kovalla koetuksella ja monien ihmisten voimavara- sekä kuormitustekijät ovat ajautuneet epätasapainoon. Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä johtuvat sairauspoissaolot ohittivat viime vuoden lopulla ensimmäistä kertaa tuki- ja liikuntaelinten sairauksista johtuvat poissaolot.

Elämme parhaillaan monenlaisten epävarmuuksien keskellä, jotka rasittavat mieltämme. Myös työelämässä meiltä vaaditaan entistä enemmän, kun tekoäly kehittyy huimalla vauhdilla ja ammattitaitoamme haastetaan. Juuri nyt onkin tärkeää kiinnittää huomiota niin työkykykyyn kuin yhteisölliseen oppimiseen. Kuitenkin vain hyvinvoiva ja joustava mieli kykenee oppimaan uutta ja luomaan uudenlaista tulevaisuutta.

Mielen johtaminen on taito

Oman mielen ja työkyvyn tietoisempi johtaminen ovat taitoja, joihin jokainen voi helposti käyttää päivittäin hieman aikaa. Palkintona saamme arkeemme tasapainoa ja voimavaroja sekä keskittymiskyvyn, jonka moni on kiireen keskellä kadottanut. Joskus tarvitsemme omaan ja työelämän muutokseen mielen kääntämistä eli asennemuutosta, jotta oivallamme mielen hyvinvoinnin tärkeyden. Silloin voi tuntua siltä kuin ikkuna avautuisi ja kirkas valokiila näyttäisi sunnan kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Ota haltuun mielen hyvinvoinnin työkalut ja lähde tietoisesti luomaan omaa hyvää arkea!

Mielen hyvinvoinnin perusteita arkeen

 • Kirkasta oman ajattelun ydintä eli tutki mielen perusasetuksia
  Miksi teet sitä, mitä teet? Mitä arvostat ja pidät tärkeänä? Kuka olet omassa työroolissasi ja elämässäsi? On tärkeää ensin tunnistaa omat meta-arvot ja merkitykset, jolloin voimme helpommin rakentaa arvojen mukaisia, hyvinvoivia mielen toimintamalleja. Mielen sisällä on monenlaisia tarinoita sekä ajattelu- ja uskomusmalleja, joihin meidän ei juuri kannata liittyä, jos ne ohjaavat kohti kiirettä tai kuormittavaa toimintaa.
 • Luo systeemi, jolla selkeytät ajatteluasi
  Ympäristön hälytykset sekä oman mielemme vaatimukset tiputtavat meidät helposti pois keskittymisen tilasta päivien aikana. Häiriötekijöiden poistoa omasta mielestä on viisasta harjoitella systemaattisesti ja päivittäin. Yksi loistava mielen hyvinvoinnin työkalu on Stanley Blockin Mind-Body Bridging -menetelmä. Siihen liittyvän harjoituksen löydät jutun lopusta.
 • Luo systeemi, jolla ohjaat päivittäin keho-mieli yhteyttäsi
  On helpompaa selkeyttää ajattelua ja purkaa kuormittavaa stressiä, kun on kehotietoinen ja vahvasti läsnä omassa kehossaan. Monille tuttu pallehengitys sekä pelkkä pidempi uloshengitys nenän kautta vahvistavat yhteyttä itseemme.
 • Anna tilaa omalle ajatusten virralle
  Luo hetkiä, jolloin olet ilman älylaitteita omien ajatustesi kanssa. Meidän on tärkeää oppia tuntemaan ajatuksemme, jotta voimme johtaa niitä. Kaikki ajatukset eivät suinkaan ole totta, vaikka toisinaan niihin takerrumme. Rauhallisilla ajattelutuokioilla saamme omiin ajatuksiin uusia näkökulmia ja voimme tietoisemmin muokata niitä. Yhtä tärkeää on löytää tilaa pohdiskelulle rauhallisessa paikassa, jolloin oppii huomaamaan miten kiinnostavia ajatuksia mieleen voikaan tulla, kun intuitio alkaa herätä rauhallisuuden tilassa.

Mielen hyvinvoinnin työkalu mielen kuorman purkamiseen

Työkalu on mukailtu versio Stanley Blockin kehon ja mielen yhteys -harjoituksesta.

Anna mieleen nousta asia, tapahtuma tai tilanne, joka kuormittaa mieltäsi. Kirjoita se ympyrän sisälle. Kirjaa sen jälkeen kaikki mieleen nousevat ajatukset, kehotuntemukset ja tunteet ympyrän ulkopuolelle.

Tee seuraavaksi muutaman minuutin aisteihin keskittyvä tietoisuusharjoitus. Hengitä rauhallisesti, sulje silmät ja pysähdy hetkeksi eri aistikokemuksiin, ja aina kun mieleesi tulee ajatuksia, siirrä huomio lempeästi aistihavaintoihin.

 • Mitä kuulet ympärilläsi, kehossasi?
 • Mitä värejä, kuvia näet silmäluomiesi alla?
 • Miltä tuntuu hengitys, istuinluut tuolia vasten, jalat lattiaa vasten tai käsien vienti rintakehälle?

Tee sen jälkeen uudestaan sama ympyräharjoitus. Pysähdy tutkimaan harjoituksen jälkeen, mitä mielessä tapahtuu, onko mielesi selkeä vai levoton? Ovatko ajatuksesi myönteisimpiä? Muuttuiko tunne tai reaktio jollain tavalla? Eroaako se jotenkin ensimmäisestä harjoituksesta?

Jos mielen hyvinvointi kiinnostaa, tule 19.3. Musiikkitalolla järjestettävään Work goes happy -tapahtumaan, jossa toimin yhtenä puhujana. Puhun tilaisuudessa aiheesta mielen hyvinvoinnilla lisää kilpailuetua. Koko päivän kestävä tapatuma on osallistujille maksuton. Lisätietoja tapahtumasta löydät osoitteesta: https://www.wgh.fi/tapahtuma/wgh-helsinki-2024/

Jaana Hautala on NLP- ja coach-kouluttaja, mentaalivalmentaja, puhuja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt työelämän kehittämisen parissa lähes viisitoista vuotta. Hautalan intohimona ovat metataidot eli inhimilliset työelämätaidot, joihin kuuluu mm. ajattelu- ja tunnetaidot, vuorovaikutus sekä henkinen hyvinvointi.

Hautala on vastikään lähtenyt yhdeksi omistajaksi ja sijoittajaksi Kuullas Finland Osakeyhtiöön, jossa työskentelee monipuolinen joukko mielen hyvinvoinnin ammattilaisia. Kuullaksessa toteutetaan mielen proaktiivista valmennusta, joka lisää hyvinvointia sekä kyvykkyyttä ja ennaltaehkäisee mielen haasteita.

Hautala on kirjoittanut ajatuksiaan inhimillisestä työelämästä ja metataidoistakeväällä 2022 julkaistuun Paremman Työelämän opas -kirjaan. Hän on kirjoittanut myös tietokirjat Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista, joka julkaistiin 2019 sekä Selkäkipu ja mielen voima -kirjan, joka on julkaistu 2017.

Lisätietoja Hautalasta löydät seuraavista kanavista:
https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/,
https://www.facebook.com/oivaltamaan/,
https://www.instagram.com/jaanahautala/ sekä
https://twitter.com/jaanahautala@jaanahautala
https://www.voimakkuus.fi/

Lue myös Hautalan aiemmin julkaistut kirjoitukset Jokainen kohtaaminen on harjoitusLuonnon supervaikutukset mielelle ja keholle, Supervoimat käyttöön, Aloittelijan mieli on avain muutokseen, Valitse joustavuus, Vahvista henkistä suorituskykyäsi, Luottamuksen vahvistaminen työyhteisössä, Metataidot ihmisyyden ytimessä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)