PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 13.3.2024 | KOLLEGA.FI
Nähdään toisemme

Ei ole lainkaan yhdentekevää, miten suhtaudumme toisiimme työpaikalla. Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Ja jokainen voi myös ottaa toiset huomioon.

Mikään ei ole sen ikävämpää, kuin jäädä syrjään työyhteisössä. Työkaverin huomioiminen ei ole vaikeaa. Se ei vaadi kuin silmiin katsomista, muutaman sanan vaihtamista, kenties kiittämistä jostain teosta tai kuuntelemista. Usein hautaudumme kiireeseen, sillä sen taakse on helppo kätkeytyä. Ystävällisyys ei kuitenkaan koskaan vie aikaa. Muistan, kun vuosia sitten työskentelin isossa yrityksessä, oli osastomme porukalla tapana mennä lounaalle yhdessä. En aina ehtinyt mukaan juuri sillä hetkellä, kun toiset menivät ja saapuessani hetkeä myöhemmin ruokalaan, porukkamme pöytä olikin jo täynnä, eikä kukaan ollut pitänyt minulle paikkaa. Se harmitti minua, sillä itse aina pidin huolta, että kaverit mahtuivat mukaan. Pienilläkin teoilla on merkitystä. Ja toisten huomioon ottaminen vaikuttaa koko työyhteisöön. Kuten tähän numeroon kirjoittanut ja minua aiheen pohdintaan innostanut Erja Järvelä sanoo kolumnissaan: ”Miten sinä voisit tänään kohdata toisen ja ilmaista hänelle, että hän on sinulle näkyvä, ja tulla itse näkyväksi tälle toiselle ihmiselle.” Tällaista vastavuoroisuutta kannattaa vaalia joka päivä, sillä se tekee meidät onnelliseksi.

Ajankohtaisartikkelissa pureudumme sosiaaliseen mediaan ja sen vaikutuksiin. Moni meistä tuijottaa puhelinta aamusta iltaan, vaikka haluaisi kohtuullistaa käyttöään. Koukuttuminen someen ei ole tapahtunut hetkessä, vaan pikkuhiljaa. Someen on ajan myötä tullut paljon sellaisia ominaisuuksia, kuten jakaminen ja tykkäysnappula, joilla meitä pystytään ohjailemaan, ehdollistamaan ja palkitsemaan, futuristi ja keksijä Perttu Pölönen sanoo lehtemme haastattelussa. Some itsessään ei ole paha, mutta sen liikakäyttö luo ongelmat. Teknologia pitäisikin Pölösen mielestä suunnitella niin, ettei se tärvele hyvinvointiamme. Tärkeintä somen käytössä on kuitenkin olla tietoinen siitä, mitä tekee. Silloin teemme oman arvomaailmamme mukaisia valintoja, emmekä teknologian ohjaamia valintoja.

Coaching-blogissa Jaana Hautala käsittelee mielen johtamista. Oman mielen ja työkyvyn tietoisempi johtaminen ovat taitoja, joita jokainen voi opetella. Palkintona saamme arkeemme tasapainoa ja voimavaroja. Kolumnissaan Hautala antaa työkaluja mielen hyvinvoinnin parantamiseen ja hyvän arjen luomiseen.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Maria Kyyhkynen perehtyy vertaistukeen. Johtajien keskinäinen vertaistuki ole vain yksilöiden hyödyksi, vaan se heijastuu positiivisesti myös organisaation toimintaan. Kun esihenkilöt ja johtajat saavat toisiltaan vertaistukea ja kehittyvät ammatillisesti, se edistää koko organisaation menestystä. Kyyhkynen sanoo kolumnissaan.

Tasapainon avaimet -blogissa Carita Nyberg jakaa oman henkilökohtaisen tarinansa. Elämän raskaatkin pysähdykset ovat koetelleet matkan varrella, mutta samalla vieneet vahvasti kohti omaa suuntaa. Kolumnissaan Nyberg valottaa oivalluksiaan ja tietään kohti uutta.

Elämä järjestykseen -blogissa Marja Koivisto keskittyy tunneälytaitoihin. Menestyäksemme tarvitsemme paitsi tietotaitoja myös tunneälytaitoja. Yksi tärkeimmistä taidoista on itsetuntemus, sillä mitä paremmin tiedämme, mistä meidät on tehty, sitä paremmin voimme vaikuttaa omaan kehittymiseemme ja siihen, että pääsemme siirtymään seuraavalle tasolle, Koivisto sanoo kolumnissaan.

Hyvinvointi-blogissa Erja Järvelä puhuu näkyväksi tulemisen tärkeydestä. Jokainen meistä haluaa ilmaista itseään ja tulla nähdyksi. Usein kuitenkin piiloudumme tietynlaisten roolien taakse tullaksemme hyväksytyksi. Kohtaammeko toisemme vain niiltä osin kuin tunnistamme toisessa itsemme, vai olisiko mahdollista kohdata toinen arvostavasti myös silloin, kun emme ymmärrä toista, Järvelä kysyy kolumnissaan.

Viime sunnuntaina päättyi kyselymme, jossa tiedustelimme, kuinka paljon vietät päivittäin aikaasi somessa ja koetko käyttäväsi siihen aikaa kohtuullisesti vai liikaa? Saimme 107 vastausta. 51 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä liikaa aikaa someen ja vain 30 prosenttia koki olevansa kohtuukäyttäjiä. 10 prosenttia vastaajista ei käyttänyt somea lainkaan ja loput vastaajista ilmoittivat käyttönsä olevan vaihtelevaa. Arvonnan palkinnon, Juha T. Hakalan Suoritusyhteiskunta-kirjan voitti Tiina Nykyri Karstulasta. Onnittelut Tiinalle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Seuraavat jutut julkaisemme kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 3. huhtikuuta.

Antoisaa työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)