COACHING

Mainos
TEKSTI JA KUVA JAANA HAUTALA | 7.12.2022 | KOLLEGA.FI
Valitse joustavuus

Pidin hiljattain kehittämispäivän hyvinvointialueuudistuksen myllerryksessä oleville esihenkilöille. Jo ensi kohtaamisessa aistin tämän esihenkilöporukan olleen todella kovilla ja päätin, että tässä kehittämispäivässä keskitymme vain tärkeimpään, eli esihenkilön omaan jaksamiseen.

Jaana Hautala on puhuja, työyhteisövalmentaja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on mielentaidot.

Hyvinvointialueen uudistuksen ollessa vielä pahasti kesken olisikin tärkeintä muistaa, miten esihenkilöillä riittää resursseja ihmisten johtamiseen sekä kohtaamiseen. Tavoitehan on, että tuottavuuden takana on hyvinvoiva työntekijä.

Kehittämispäivä alussa keskustelimme siitä, mistä saadaan energiaa ja jaksamista tähän epäselvään ja hieman kaoottiseen loppuvuoteen. Keinovalikoimaan nousivat monet tutut aiheet kuten luonto, eläimet, liikunta, ystävät, kutominen, avantouinti, saunominen, musiikki ja lapsenlapset. Haastaessani sitä, mistä saada energiaa työpäivän aikana, nousi aluksi esille vain energiaa vieviä ja keskeneräisiä asioita. Pienen hiljaisuuden jälkeen keskusteluun nousi myös muita asioita, kuten kollegan tuki, potilaan merkityksellinen kohtaaminen ja arvostava palaute.

Monet meistä kipuilevat loppuvuonna samankaltaisessa tilanteessa kuin nämä tulevien hyvinvointialueiden 200 000 työntekijää. Ympärillämme on valtava tietotulva ja kaaos, jonka keskellä oleellinen taito on osata löytää mielen levollisuus ja fokus tässä vaatimusten viidakossa. Juuri nyt mieli voi poukkoilla ajatuksesta toiseen sekä takertua jatkuvasti keskeneräiseen ja kuormittavaan asiaan, ellemme opi tietoisesti suuntaamaan ajatteluamme.

Oman jaksamisen ja terveyden näkökulmasta tarvitsemme kipeästi joustavaa ajattelua. Mieli ja ajatuksemme vaikuttavat hermojärjestelmäämme erilaisten fysiologisten prosessien kautta. Jos ajatuksemme kiertävät median syöttämää kuormituksen ja pelon kehää, jaksamisemme on varmasti koetuksella. Moni saa apua jaksamiseen ja stressinhallintaan luonnosta, liikkeestä sekä ystävistä, mutta yhtä tärkeää on harjoittaa omia mielentaitoja, joilla lisäämme energiaa myös kuormittavien työpäivien aikana.

Voimana mielen joustavuus

Kyky kirkastaa ja selkeyttä ajatukset kaikesta hälinästä ja ympäristön informaatiosta huolimatta on taito, joka kehittyy pikkuhiljaa. Mielen ja ajattelun joustavuus on sellaista, mikä ei mene rikki, vaan muovautuu ja joustaa eri tilanteiden ja puristusvoimien vaikutuksesta. Kun opimme joustavuuteen, kykenemme näkemään ja ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Tällöin on myös helpompaa nähdä ratkaisukeskeisyys ja myönteisyys kaaoksen keskellä.

Voimme kaikki valita joustavuuden, jolla kohtaamme ympärillämme olevan muutoksen ja myllerryksen. Oman voiman äärelle pysähtyminen on kaiken taustalla. Kun harjoittelemme läsnäolevaa pysähtymistä omien ajatustemme ja tunteidemme äärellä, opimme myös joustavuutta ja tunteidensäätelyä. Miten hyvin sinä tunnet itsesi? Tiedostatko, miten toimit joustavan mielesi kanssa ja kuinka kehität omaa joustavuuttasi.

Palaan vielä hyvinvointialueen kehittämispäivään, jossa syntyi paljon hyviä oivalluksia. Saamassani palautteessa luki mm. seuraavaa: ”Saimme olla täysin oma itsemme, meitä kuultiin ja yhdessä pysähdyimme, siihen miten parannamme omaa ja yhteistä hyvinvointiamme.” Päivä oli täynnä monenlaisia tunteita ja kohtaamisia. Päivä oli monelle myös muistutus siitä, kuinka vahvuudet ja voimavarat lähtevät aina meistä itsestämme – eivät ulkopuolelta. Tämä on tärkeä pitää mielessä kaikissa kehittämishankkeissa sekä myös oman elämän haasteissa.

Toivon sydämestäni, että jokainen saa mahdollisuuden laskeutua joustavasti ja levollisesti joulun aikaan. Pysähdytään loppuvuoteen Eeva Kilven ajatuksin: ”Elämä on arvaamatonta, koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää.”

Jaana Hautala on NLP- ja coach-kouluttaja, mentaalivalmentaja, puhuja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt työelämän kehittämisen parissa yli kymmenen vuotta. Hautalan intohimona ovat metataidot eli inhimilliset työelämätaidot, joihin kuuluu mm. ajattelu- ja tunnetaidot, vuorovaikutus sekä henkinen hyvinvointi. Hautala on kirjoittanut ajatuksiaan inhimillisestä työelämästä ja metataidoistakeväällä 2022 julkaistuun Paremman Työelämän opas -kirjaan. Hän on kirjoittanut myös tietokirjat Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista, joka julkaistiin 2019 sekä Selkäkipu ja mielen voima -kirjan, joka on julkaistu 2017.

Lisätietoja Hautalasta löydät seuraavista kanavista:
https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/,
https://www.facebook.com/oivaltamaan/,
https://www.instagram.com/jaanahautala/ sekä
https://twitter.com/jaanahautala@jaanahautala

Lue myös Hautalan aiemmin julkaistut kirjoitukset Vahvista henkistä suorituskykyäsi, Luottamuksen vahvistaminen työyhteisössä, Metataidot ihmisyyden ytimessä ja Hiljaisuuden kuuntelua epävarmuuden keskellä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)