JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNA-MAIJA KUOSMANEN KUVA MARKO SIMONEN | 3.11.2021 | KOLLEGA.FI
Onko sinulla kiire vai ehditkö johtaa ihmisiä?

Havahduin liialliseen kiireeseen toden teolla tänä syksynä. Syksy aikana tapahtui toimialla paljon sellaista, mihin en ollut osannut varautua. Huomasin omasta ja toisten reaktioista, että oli korkea aika pysähtyä hetkeksi ja tarkastella omaa toimintaa kriittisesti. Peili on tähänkin erinomainen työkalu. Olen usein sanonut, että minulla ei ole koskaan kiire. Joskus vain on paljon puuhaa ja ihan kaikkea ei ehdi tai jaksa hoitaa putkeen. Nyt tuli tilaisuus tehdä sanoista totta ja viedä ne käytäntöön omalla kohdallani.

Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana työskentelevällä Anna-Maija Kuosmasella on takanaan pitkä kokemus esimiestehtävistä.

Johtajalla ei saisi ikinä olla niin kiire, ettei ehdi huomioida oman työyhteisönsä ihmisiä eikä hän koskaan saisi tuoda esille sitä, että on liian kiireinen. Toki on tervettä osoittaa, että jokainen huolehtii omasta tontistaan, ja että jokaisen rooli on tärkeä ja siihen kuuluu toimivassa työyhteisössä paljon tehtäviä. Mutta niin tärkeä tai kiireinen ei saa olla, etteivät ihmiset sen vuoksi ota yhteyttä tarvittaessa. Puhumattakaan, ettei johtaja ehdi olla kiinnostunut toisten tekemisestä.

Johtajan ajankäyttö avainasemassa

Johtamisen yksi tärkeimmistä elementeistä on oman ajankäytön johtaminen. Jos johtaja ei pysty hallitsemaan omaa ajankäyttöään, niin silloin ollaan vauhdilla menossa metsään. Toki jokaisella on joskus sellaisia hetkiä, että asioita tapahtuu ja asiat vievät. Onhan maailmassakin viimeiset puolitoista vuotta oltu tietynlaisessa pysähtyneisyyden tilassa, koska kaikkein maailman johtajien aika on mennyt globaalin pandemian ja siihen liittyvien lieveilmiöiden hoitamiseen. Asiat ovat vieneet johtajia.

Sekä itseohjautuvien johdettavien että erityisesti johtajien on tärkeää tunnistaa niin omat vahvuudet kuin kehittymistarpeet ja kehittymismahdollisuudet. Vahva, itsensä tunteva johtaja pystyy monitoroimaan omaa käytöstään ja ymmärtämään sen vaikutukset muihin.

Johtaja myös ymmärtää toisen käyttäytymisen perusteita ja siten pystyy parhaimmillaan johtamaan toisen joko entistä suurempiin onnistumisiin ja menestykseen tai taidokkaasti luotsaamaan häntä ulos kriisistä. Tämä vaatii tunneälyä ja empaattista johtamista, joka ei kuitenkaan missään tapauksessa ole yliymmärtämistä. Tällainen ymmärrys auttaa johtajaa näkemään, miksi toinen reagoi joihinkin asioihin tietyllä tavalla tai näkemään, miten itse ei kannata viedä asioita eteenpäin ja näin edesauttaa joukkojaan saavuttamaan parhaan mahdollisen tuloksen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Johtajalle olisi äärimmäisen tärkeää suunnitella eteenpäin asioita. Suunnitella päivän kulku, tiedostaa viikon sisältö ja huomioida, mitkä asiat ovat tärkeitä saada aikaan kuukausi- ja vuositasolla. Näin johtajan oma ajankäyttö kohdistuu pääsääntöisesti oikeisiin asioihin ja siten hän saa myös muut seuraamaan ja tekemään oman työnsä kannalta tärkeitä asioita.

Johtaminen on lopulta aina ihmisten, myös itsensä ymmärtämistä. On tärkeää havainnoida omaa toimintaa, reflektoida sitä muiden reaktioista sekä pystyä hyväksymään oma vajavaisuus ja siten kyetä tekemään korjaavia liikkeitä. Johtajakin on ihan tavallinen ihminen.

Randi Zuckenberg, joka on yksi Facebookin perustajista, on sanonut, että jokaisen johtajan kannattaa miettiä itselleen tärkeät asiat ja listata joka päivälle kolme asiaa, jotka on tärkeä tehdä. Ne eivät välttämättä ole kaikki työhön liittyviä. Esimerkiksi itselleni liikunta ja treeni ovat niin tärkeitä, että jokaisena päivänä ainakin yksi tärkeä tekeminen liittyy liikuntaan. Se voi jonain päivänä olla kuitenkin vaikkapa lepo. Pointtina on se, että kun tekee nämä kolme tärkeää asiaa, niin illalla ei tarvitsisi olla niin huono omatunto siitä, mitä jäi tekemättä. Kukaan ei pysty tekemään kaikkea, ei johtajakaan. Tässäkin on hyvä soveltaa tunneälyä myös itseä kohtaan.

Johtajan kannattaa tehdä ainakin nämä asiat

  1. To Do -listat, koska niiden avulla tiedät eteneväsi kohti asioita, joita sinä ja organisaatiosi tavoittelee. Ja se hieno tunne, kun voit yliviivata toteutetut hankkeet.
  2. Delegoi mitä voit, sillä siten annat toisille lisää tilaa tehdä ja ideoida sekä vapautat omaa aikaasi ajattelulle ja kehitystyölle tai ylipäätään johtamiselle.
  3. Jos eteen tulee tilanne, että et pysty tai ajatus ei kulje, niin lopeta ja tee jotain muuta. Väkisin vääntämällä ei varmasti tule hyvää. Sellainen tila näkyy myös päällepäin ja murentaa tehokkaasti johdettavien uskoa sekä sitoutumista.
  4. Mieti etukäteen, mitä tehtäviä täytyy tehdä, mikä on tärkeää ja pyri suunnittelemaan viikot ja päivät suurinpiirtein etukäteen. Yllätyksiä tulee aina ja ne pitää hoitaa. Johtamisen yksi peruspilari onkin muutosten ja yllätysten kohtaaminen ratkaisukeskeisesti – samalla eteenpäin edeten. Huomaa kuitenkin, että koko arki ei voi olla pelkkää yllätystä.
  5. Huolehdi samalla painoarvolla itsestäsi kuin huolehdit omasta porukastasi.

Anna-Maija Kuosmanen on aktiivinen hyvän johtajuuden puolestapuhuja. Kuosmanen työskentelee Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana ja on aiemmin toiminut pitkään pankkialalla lukuisissa tehtävissä muun muassa konttorinjohtajana.

Lue myös Anna-Maija Kuosmasen edelliset kolumnit Rinnalla ja yhdessä – mutta itsenäisesti ja Itseohjautuvuus vaatii johtajuudelta paljon.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)