JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNA-MAIJA KUOSMANEN KUVA MARKO SIMONEN | 8.9.2021 | KOLLEGA.FI
Rinnalla ja yhdessä – mutta itsenäisesti

Miksi itseohjautuvuus on niin haastavaa, suorastaan vaikeaa? Onko kyse vuosisatoja vallinneesta tilanteesta, jossa johtaja on ehdoton auktoriteetti ja kertoo mitä tehdään ja kuka tekee? Uskon, että juuri näin on asian laita. Meillä on niin vahvasti dna:ssamme tunne siitä, että joku kertoo, joku tietää ja joku ohjaa.

Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana työskentelevällä Anna-Maija Kuosmasella on takanaan pitkä kokemus esimiestehtävistä.

Tänä päivänä olemme yksilöinä onneksi kehittyneet niin pitkälle, että uskallamme olla sitä mitä olemme. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei meidän tarvitsisi jatkuvasti oppia tai tehdä työpaikalla niitä asioita, joita meiltä odotetaan ja minkä vuoksi meidät on palkattu.

Uskon, että tulevaisuudessa työsuhteetkin ovat aivan erilaisia kuin mitä ne ovat olleet vuosia ennen aikaamme. Nykyään tehdään töitä kevytyrittäjinä sekä keikkahommia ilman perinteistä työsuhdetta. Tällöin on tärkeää sitoutua juuri siihen, mitä tekee ja siihen yhteisöön, työpaikkaan, jossa työtä tekee. Motivaattoriksi ei riitä palkka, vaan työstä täytyy löytyä myös muuta sisältöä tai merkitystä. Samaan aikaan rutiininien ja tylsien hommienkin pitää hoitua.

Motivaatio siivittää tuloksiin

Miten sitten johtaja tai homman vetäjä saa porukan sitoutumaan ja kulkemaan rinnalla? Muistan 2000-luvun alusta erään hauskan videon, jossa henkilö heiluu ja tanssii puistossa yksin. Kaikki katselevat häntä pitkään epäilevästi, kunnes joukkoon liittyy se ensimmäinen kanssatanssija, sen jälkeen toinen, kolmas ja lopulta koko puiston väki heiluu riemukkaasti mukana.

Tästä on myös itseohjautuvien johtamisessa pohjimmiltaan kyse. Ihmiset ovat mukana ja sitoutuvat, koska näkevät toisessa jotain arvokasta, jotain, johon haluavat samaistua ja liittyä. He motivoituvat toteuttamaan asioita, joita juuri se työyhteisö ja sen johtaja arvostaa ja haluaa toteutuvaksi.

Itsenäinen ja autonominen tekeminen on kaikkea muuta kuin yksin puurtamista. Omalla alallani kiinteistönvälityksessä voittajia ovat ne, jotka ymmärtävät, että itselle tekeminen on samalla yhdessä tekemistä, toisten arvostamista ja kunnioittamista sekä yhteisten arvojen elämistä toteen joka päivä. Johtajalta tämä vaatii esimerkin näyttämistä ja arvojen näkymistä konkreettisesti pienissä asioissa päivittäin sekä sovittujen asioiden ja sanan pitämistä.

Itsenäinen tekijä haluaa ja janoaa palautetta siinä missä kuka tahansa muukin. Johtajan on tärkeää muistaa kuunnella ja kuulla, huomioida kuulemansa asiat ja sovittaa itsenäisen tekijän tilanteet tukemaan hänen onnistumistaan yhdessä muiden kanssa. Johtajan täytyy ohjata toimintaa, mutta ei kuitenkaan liikaa. Jos tekijä tarvitsee apua, sitä täytyy olla saatavilla, mutta apua ei saa tuputtaa eikä sortua tekemään asioita toisen puolesta.

Johtajan tehtävä on osoittaa suunta, hahmottaa raamit ja toimia tarvittaessa lopullisten päätösten tekijänä, muttei yksittäisten asioiden setvijänä. Jokainen meistä haluaa mennä oikeaan suuntaan ja kaipaa sitä, että joku kannustaa tai vastaavasti, jos homma meinaa karata käsistä, että joku pysäyttää ja ohjaa takaisin oikeaan suuntaan.

Valta ja vastuu

Itsenäisellä ja itseohjautuvalla henkilöllä on valta omiin tekemisiinsä. Hän määrittää itse omat raaminsa ja pitää samalla ison kuvan kirkkaana mielessä. Tällainen valta tuo mukanaan vastuuta. Henkilöllä on vastuu itse määrittää mitä ja miten paljon tekemällä hän voi saavuttaa yhdessä asetetut tavoitteet. Itseohjautuvalle onkin tärkeää tietää tavoitteet. Johtaja voi perustelemalla ja faktat osoittamalla sitouttaa jokaisen tekemään tulokseen vaadittavat työt innolla sekä vastuuta kantaen.

Meille kaikille on tärkeää ymmärtää reunaehdot ja tietää, mitä tekemällä on mahdollista päästä parhaaseen lopputulokseen. Kun ymmärrämme tekemiemme asioiden merkityksen kokonaisuuteen, niin myös sitoudumme. Sen jälkeen jokaisen on tärkeää asettaa itselleen rajat, kuinka paljon pystyy tekemään laadukkaasti, jotta kaikki onnistuu. Liika tekeminen vie uupumukseen ja liian vähäinen tekeminen taas ei tuo toivottua tulosta.

Johda siis toimintaa, älä tekemistä. Johda ihmisiä, älä asioita. Kuuntele ja kuule, ymmärrä ja jaa ymmärrystä. Päätä, kun on päätösten aika ja osoita suunta sekä kulje itse määrätietoisesti sitä kohti. Aseta itsellesi omat tavoitteet ja kerro niistä muille. Sitoutunut johtaja saa mukaansa sitoutuneita ihmisiä.

Anna-Maija Kuosmanen on aktiivinen hyvän johtajuuden puolestapuhuja. Kuosmanen työskentelee Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana ja on aiemmin toiminut pitkään pankkialalla lukuisissa tehtävissä muun muassa konttorinjohtajana.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)