VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI ANNA-MAIJA KUOSMANEN KUVA MARKO SIMONEN | 26.5.2021 | KOLLEGA.FI
Itseohjautu­vuus vaatii johtajuudelta paljon

Päivän sana on itseohjautuvuus. Etätyö on lisännyt jokaisen asiantuntijatehtävissä työskentelevän painetta kyetä ohjaamaan päivän kulkua sekä töiden etenemistä itsenäisesti. Itseohjautuvuuden näkökulmasta myös johtamisessa tarvitaan aivan erilaista otetta.

Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana työskentelevällä Anna-Maija Kuosmasella on takanaan pitkä kokemus esimiestehtävistä.

Itseohjautuvuuden teoriassa on kolme elementtiä, jotka tarkemmin ajateltuna ovat myös onnellisuuden kulmakiviä. Kukapa meistä ei haluaisi olla autonominen, omaehtoinen ja valita mitä tekee ja miten, ilman ulkoisia pakotteita. Jotta tämä onnistuisi, ihmisen täytyy olla motivoitunut. Jotta voi olla motivoitunut, on tärkeää löytää omat sisäiset ajurit, jotka saavat innostuksen kumpuamaan entistäkin vahvemmin. Johtamisen kannalta ratkaisevaa on auttaa toista löytämään omat vahvuutensa sekä heikkoutensa ja silti osoittaa, että henkilö on hyvä, osaava ja hyväksytty. Palautteen antamisen merkitys sekä se, että tulee kuulluksi, ovat keskiössä.

Toinen elementti on pätevyys, kyvykkyys tehdä ja onnistua omassa työssään. Tunne siitä, että osaa ja että haasteet ovat tervetulleita, koska niistä on hienoa selviytyä ja saada aikaan jotain uutta ja merkittävää. Jokainen haluaa onnistua ja saada onnistumisen tunteita päivittäin. Tasapaksu puurtaminen tai vähäpätöisyyden orastus vie motivaatiota alaspäin erittäin tehokkaasti.

Kolmantena tulee itsenäisyydestä huolimatta läheisyyden tunne toisia kohtaan. On todella tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin kokonaisuuteen, olevansa osa yhteisöä, joka tukee ja innostaa taustalla, vaikka kaiken tekisikin itse ja yksin. Haluamme kokea olevamme tärkeitä toisille, että meistä välitetään ja meitä arvostetaan.

Itseohjautuvakin tarvitsee tukea

Itse työskentelen kiinteistönvälityksessä. Alalla, jossa perinteisesti yksin tekeminen on arvossa ja yleistä. Kiinteistönvälittäjiä pidetään omanlaisinaan, puhtaalla provisiopalkalla toimivina itsenäisinä tekijöinä, jotka eivät halua jakaa mitään toisten kanssa. Tämä on vanhanaikainen käsitys.

Tänä päivänä kiinteistönvälitysalaa säätelee valtava määrä viranomaismääräyksiä ja säännöksiä. Alan ihmiset ovat huippuosaajia, joiden täytyy osata paitsi lakipuolen säädökset ja määräykset myös erilaisten asumismuotojen asiat sekä rakennusaikojen tavat ja materiaalit. Täytyy tietää, miten eri aikakausina on rakennettu, tulkita kaupunkien ja kuntien kaavamääräyksiä sekä ennustaa tulevaa olemassa olevan tiedon perusteella.

Kukaan ei osaa eikä pysty tekemään näitä asioita yksin. Puhumattakaan ihmisten kohtaamistaidoista, joita kiinteistönvälittäjä käyttää joka päivä ja eri kanavissa. Puhelin, sähköposti, kohtaamiset paikan päällä kodeissa ja näytöillä vaativat jatkuvaa itsensä reflektointia ja faktatietojen sekä myyntitaitojen ja vuorovaikutuksen opiskelua.

Työ on mitä suurimmassa määrin itseohjautuvaa. Johtamisen näkökulmasta tärkeää on tukea jokaista henkilöä hänen tarvitsemallaan tavalla, kuunnella, opetella tuntemaan sekä ymmärtää kunkin henkilön tilanne ja tarpeet yksilöllisesti. Samaan aikaan yhteisen päämäärän kirkastaminen vaatii perusteluja ja yhteisiä hetkiä, joissa toisten tuoma lisäarvo omaan tekemiseen konkretisoituu.

Tahtotila luodaan yhdessä

Johtaja ei yksin rakenna ilmapiiriä ja turvallisuuden tunnetta yhteisössä, vaan itseohjautuvat ammattilaiset luovat yhteisen tahtotilan ja näkemyksen siitä, että yhdessä olemme aina enemmän kuin yksin.

Johtajan tehtävä on luoda puitteet ilmapiirille, jossa jokaisella on mahdollisuus tuntea ja tietää olevansa arvostettu. Tietää saavansa tukea tarvittaessa, ettei ole yksin tiukassa tilanteessa eikä myöskään onnistumisen äärellä.

Johtaja tukee, jos homma on hankalaa sekä iloitsee yhdessä koko porukan kanssa vilpittömästi onnistumisista. Yhdessä opitaan niin virheistä kuin hyvistäkin hetkistä. Opitaan jakamaan kokemuksia ja ymmärretään, että ei ole itseltä pois, jos toinenkin tietää ja osaa. Omalla erimerkillään johtaja myös osoittaa porukalle, että asioihin tartutaan, ne hoidetaan ja edetään yhdessä. Tällaisessa ilmapiirissä pystytään ottamaan vastaan tiukkaakin palautetta, myönteistä unohtamatta.

Itseohjautuvien tekijöiden yhteisö on parhaimmillaan erittäin vahva yhtenäinen yksikkö, jossa ihmiset arvostavat toinen toisiaan, itseään ja työtään.

Anna-Maija Kuosmanen on aktiivinen hyvän johtajuuden puolestapuhuja. Kuosmanen työskentelee Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtajana ja on aiemmin toiminut pitkään pankkialalla lukuisissa tehtävissä muun muassa konttorinjohtajana.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)