KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 20.3.2019 | KOLLEGA.FI
Miten säädellä energiaa ja välttää loppuun palaminen?

Työpäivä alkaa olla lopuillaan. Kotiin pitäisi lähteä, mutta monta hommaa on vielä kesken. Työt tuntuvat kaatuvan päälle eikä päivä tunnu koskaan riittävän. Nappaat koneen mukaan kotiin ja päätät tehdä lisää hommia illalla, kun muu perhe nukkuu. Tämä toistuu päivästä toiseen ja töitä läikkyy myös viikonlopulle. Tunnet itsesi riittämättömäksi ja turhaudut. Tiedät, että työt eivät tekemällä lopu ja sama kierre on jatkunut ja tulee jatkumaan viikosta ja kuukaudesta toiseen. Kuulostaako tutulta?

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Työelämän rakenteita ja käytäntöjä tulee kehittää parempaan suuntaan, jotta jaksamme työskennellä elinvoimaisina ja terveinä sekä onnellisina pitkään. Ympäristön ja olosuhteiden tulee tukea jaksamistamme ja kannustaa meitä hyvään suoritukseen terveissä rajoissa. Edellämainitussa tilanteessa on olennaista keskustella työnantajan kanssa tilanteesta sen saattamiseksi hallintaan. Usein voimme vaikuttaa asiaan myös itse ja uskon jopa, että suurin muutos lähtee itsestämme. Olivatpa olosuhteemme juuri nyt mitkä hyvänsä, voimme itse muuttaa tilannettamme parempaan.

Täydellinen vai riittävän hyvä?

Kuuntelin äskettäin innostavan podcastin johtamisesta ja aivotoiminnoistamme. Aalto EE:n tutkija ja johtamisen kehittäjä Ben Nothnagel totesi siinä mielestäni oivallisesti: Meidän ei kannata tavoitella täydellisyyttä vaan nauttia ja iloita riittävyydestä. Näin aivommekin toimivat hyvää suoritusta tukien.

Mitä jos riittävän hyvä olisikin ok? Mitä jos kaiken ei tarvitsisikaan olla ihan täydellistä? Monelle meistä tuo ajatus kuulostaa hyvin kaukaiselta ja tuntuu hankalalta toteuttaa käytännössä.

Riittävyyden ajatukseen liittyy helposti uskomuksia laiskuudesta, huolimattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Emme halua laiminlyödä mitään työmme osa-aluetta tai ketään asiakastamme, olipa kyse organisaatiomme sisäisestä tai ulkoisesta asiakkaasta saatikka antaa itsestämme huonoa kuvaa työnantajalle tai kollegoille. Murehdimme ehkä myös sitä, miten urallemme tai työpaikallemme käy, jos emme teekään priimaa vaan riittävää jälkeä.

Mitä jos onkin niin, että suuri osa täydellisyyden tavoittelun uskomuksista onkin vain omassa päässämme? Ne ovat tiukkaan ja syvälle asennettuja perusohjelmointeja, jotka ovat kulkeneet ehkä vuosisadankin suvussamme. Olemme toteuttaneet elämäämme niiden pohjalta vuosikymmeniä ja aivomme ovat oppineet juuri sen tavan olevan se ainoa ja oikea. Uskomustemme muuttaminen vaatii työtä. Se saattaa tuntua vaikealta, mutta se vapauttaa valtavasti energiaa. Uskomuksista tietoiseksi tuleminen auttaa vähentämään kuormitusta ja näkemään selkeämmin.

Avaimet riittävyyteen

Stanfordin yliopiston onnellisuustutkimuskeskuksen johtaja, tohtori Emma Seppälä on määrittänyt tutkimustensa pohjalta kuusi avainta onnellisuuteen ja menestymiseen ja nämä tukevat monilta osin myös riittävyyden ajatusta. Yksi näistä kuudesta avaimesta on energiamme säännöstely ja hallinta. Hänen mukaansa uskomme helposti, että meidän tulee antaa itsestämme kaikkemme päivän jokaisena minuuttina ja käyttää kaikki saatavilla olevat voimavaramme sekä luottaa tahdonvoimaamme pärjätäksemme työssämme. Tämä kuitenkin johtaa lopulta uupumiseen ja loppuun palamiseen. Perfektionistit elävät jatkuvassa stressitilassa.

Seppälä kehottaa meitä kysymään itseltämme, voisiko jotkut asiat tehdä työssä matalammalla intensiivisyydellä? Kun pysyt rauhallisena ja säännöstelet energiaasi, pystyt näkemään selkeämmin. Monissa työtehtävissä riittävän hyvään tyytyminen on tarpeeksi. Se tarkoittaa aidosti sen hyväksymistä, että hyvä on tarpeeksi hyvä. Nothnagel on samoilla linjoilla. Voimme ajaa tiettyjä rutiineja automaattiohjauksella, mutta keskittyä tärkeisiin asioihin tietoisesti ja näin myös parantaa suorituskykyämme tärkeissä tehtävissä.

Mitkä ovat tärkeimpiä tehtäviäsi, joihin haluat panostaa sataprosenttisesti? Mitkä asiat työssä eivät vaadi täyttä panostustasi? Haluatko säästää energiaasi myös vapaa-ajalle? Riittävyyden oppiminen vaatii harjoittelua. Aloita jo tänään!

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edellinen kolumnit Näin pääse eroon työpaikan ärsyttävästä tyypistä ja Henkisen tilinpäätöksen aika.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)