KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 23.1.2019 | KOLLEGA.FI
Näin pääset eroon työpaikan ärsyttävästä tyypistä

Tunteet ja tunnetilat tarttuvat ja aivan erityisesti läheisissä ihmissuhteissa kuten työpaikalla ja perheessä. Se, miten ihmissuhteemme toimivat, on olennaista hyvinvoinnillemme. Hyvä ja toimiva työyhteisö lisää myös työn imua ja työhyvinvointia. Voimme itse vaikuttaa tunnetiloihimme ja kokemuksiimme yllättävän paljon.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Saatat tietää sen työpaikan ärsyttävän tyypin, joka saa savun nousemaan korvistasi joka kerta aina uudelleen ja uudelleen. Hän saa sinut tuntemaan turhautumista, koska ei taaskaan ole hoitanut hommiaan ja sinä joudut venymään. Hän saattaa saada sinut kokemaan alemmuutta ja riittämättömyyttä, sillä taas hän kerskuu saavutuksillaan ja kohottaa egoaan kaikkien kuullen. Hän saattaa saada sinut hermostumaan, koska asiat eivät etene, sillä hän haluaa vielä varmistella ja viilata yksityiskohtia.

Vielä muutama vuosi sitten ajattelin työpaikallani, että olipa tilanne ja paikka mikä hyvänsä, jokaiseen koulutukseen, palaveriin tai organisaatioon ylipäätään sattuu osumaan aina se yksi tyyppi, joka saa minut ärtymään ja pilaa ilmapiirin. Hän säätää omiaan tai jankuttaa kouluttajan kanssa epäolennaisuuksista. Tai tekee itsestään numeroa. Harmittelin, että aina yksi sellainen sattuikin tulemaan tielleni.

Koin loppuunpalamisen, jonka myötä aloin kyseenalaistaa omia uskomuksiani ja toimintamallejani toden teolla. Siinä saivat kyytiä täydellisyyden tavoittelun, jatkuvan suorittamisen sekä huonommuuden uskomukset. Tuntui, että lapioin kilokaupalla uskomussontaa yltäni ja aloin nähdä asioita ja olosuhteita selkeämmin. Huomasin myös, kuinka myötätunto itseäni kohtaan kasvoi ja samalla aloin osoittaa sitä myös muille. Kun aloin ymmärtää itseäni, aloin ymmärtää myös muita.

Toivuttuani uupumuksesta olin taas koulutuksessa. Koulutus oli intensiivinen ja istuimme monta tuntia päivässä samassa luokkahuoneessa. Odottelin tuttuun tapaani kohtaavani taas sen ärsyttävän tyypin. Olisi luullut ärsyttävän tyypin näyttäytyvän ja nostavan ärtymyksen tunteitani aika nopeasti. Mielessäni vilahti ajatus “ Voiko olla, ettei tänne nyt sattumalta osunutkaan sitä ärsyttävää tyyppiä.” Mutta sitten ajatus pamahti päähäni kuin leka: Mitä, jos sitä ärsyttävää tyyppiä ei sittenkään ehkä koskaan ole ollutkaan?

Tämä ajatus ei ollut kovin mieluista, mutta sitäkin helpottavampi. Toisinaan ja jopa suurimman osan aikaa voi olla, että omat uskomuksesi ja ajatusmallisi saavat sinut reagoimaan tiedostamattasikin jollain kielteisellä tavalla. Toisen henkilön käytös voi saada sinut loukkaantumaan, ärsyyntymään, turhautumaan tai reagoimaan jollain muulla vähemmän rakentavalla tavalla. Asiat sinällään eivät niinkään järkytä meitä, vaan suhtautumisemme niihin, totesi jo stoalainen filosofi Epiktetos aikanaan.

Entäpä, jos se ärsyttävä tyyppi onkin ihan hyvä tyyppi? Mitä, jos oma uskomuksesi saakin sinut reagoimaan kielteisesti? Mitä jos se tyyppi muistuttaakin sinua alitajuisesti vaikka opettajastasi, joka sai aikaan samankaltaisen tunnereaktion aikanaan? Seuraavan kerran, kun kohtaat työpaikan ärsyttävän tyypin, koeta tunnistaa, mikä piirre tai tapa toimia hänessä erityisesti nyppii. Muistuttaako tämä sinua jostain aiemmin kokemastasi epämiellyttävästä kokemuksesta tai ihmisestä? Voisiko olla, että omaa uskomusta muuttamalla ärsyttävästä tyypistä tulisikin ihan jees-tyyppi? Tällainen keskustelu itsesi kanssa voi tuoda sinulle paljon voimaa ja vapauttaa energiaa – ja saatat huomaamattasi tartuttaa ympärillesi myös lisää hyvää oloa!

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edellinen kolumnit Henkisen tilinpäätöksen aika ja Milloin olet viimeksi ollut järjettömän innostunut?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)