HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT S TAKALA | 8.9.2021 | KOLLEGA.FI
Kokonai­suuksien yhdistäjä

Sari Takala on toiminnan nainen, joka ei pelkää haasteita. Jo kouluiästä lähtien Takala on työskennellyt ja halunnut kehittyä työssään. Pitkän pankkiuransa aikana Takala on tarttunut aina mahdollisuuksiin ja mennyt eteenpäin luottaen vahvuuksiinsa tiukoissakin paikoissa.

Sari Takala työskentelee johtajana Danske Bankissa.

Sari Takala työskentelee henkilöasiakasliiketoiminnan rahoituksesta vastaavana johtajana Danske Bankissa. Takanaan hänellä on pitkä ja monimuotoinen urapolku, jossa tehtävät ovat vaihtuneet ja vastuut kasvaneet. Jo teini-iästä lähtien Takala on tehnyt töitä ja ansainnut omaa rahaa.

– Olin kuudennella luokalla, kun ilmoittauduin seurakunnan lapsenvahtipalveluun, jossa meidät koulutettiin hoitamaan lapsia ja kotitaloutta. Tein keikkaa koko yläasteen ja kävin säännöllisesti hoitamassa muutaman perheen lapsia, Sari Takala muistelee.

Myöhemmin Takala työskenteli koulun ohessa asunto-osakeyhtiön ikkunoita pesten, Seppälässä moninaisissa tehtävissä sekä puhelinmyyntiyrityksessä lehtiä myyden ja koko lukioajan Anttilassa myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä.

– Ylioppilaaksi päästyäni menin töihin Tikkurilan Okopankkiin. Pankkimaailma kiinnosti minua, sillä tätini, joka oli silloinen esikuvani, oli ollut töissä OP Tilipalveluissa ryhmäpäällikkönä ja perustamassa Osuuspankkien keskitettyä taloushallintapalvelua.

Takalan ahkeruus ja toimeliaisuus huomatiin konttorissa ja nopeassa tahdissa hän sai vastuulleen uusien työntekijöiden perehdyttämisen, pääkassan sekä koko Tikkurilan alueen yritysten rahahuollon. Tämän lisäksi hän perehtyi luottoasioihin ja säästämisen tuotteisiin.

– Osaamiseni alkoi olla sillä tasolla, että olisin voinut edetä urallani. Olin kuitenkin lukion jälkeen saanut paikan ammattikorkeakoulusta, jonne menoa olin lykännyt. Vuonna 2003 päätin lähteä opiskelemaan, sillä ajattelin, että ilman koulutusta en ehkä pääsisi urallani niin pitkälle kuin rahkeet saattaisivat riittää.

Oppia ja kehittymistä

Opiskelujen ohessa Takala haki Keski-Uudenmaan osuuspankkiin Hyvinkäälle töihin. Siellä Takala päätyi lopulta hoitamaan konttorin alasajoa, kun Hyvinkään sivukonttori oli päätetty lakkauttaa.

– Sitten tulin raskaaksi, jäin äitiyslomalle ja sain esikoiseni. Tänä aikana suoritin ammattikorkeakouluopinnot loppuun ja tein lopputyöni. Kaiken ohessa työskentelin vielä iltaisin Kauppahuone Pyrhösellä kassa- ja myymälätyössä. Kun hoitovapaani oli päättymässä, huomasin, että silloinen Sampo Pankki haki rahoitusasiantuntijaa Hyvinkään konttoriinsa. Hyppäsin hoitovapaalta suoraan rahoitusasiantuntijan työhön vuonna 2006, Takala kertoo.

Sari pienenä tätinsä sylissä. Pankissa työskentelevä täti oli Takalalle esikuva, jota hän seurasi pankkialalle.

Seuraavien vuosien aikana Takala sai vielä kaksi tytärtä. Takalan onneksi sekä hänen omat että appivanhempansa asuivat samalla paikkakunnalla ja auttoivat lastenhoidossa. Tämä helpotti Takalan töihinpaluuta, sillä hänen miehensä työskenteli silloin ulkomailla.

– Vuonna 2010 siirryin esimiestehtäviin asiakkuusjohtajaksi ja toimin samalla myös konttorijohtajan sijaisena. Koin, että osaamiseni ja ymmärrykseni kentän ja asiantuntijan työstä oli siinä vaiheessa jo niin laaja, että pystyin tukemaan muita heidän työssään.

Vuonna 2012 Sampo Pankissa, jonka nimi vaihdettiin samaan vuoden lopussa Danske Bankiksi, tehtiin organisaatiomuutos ja sen myötä Takala siirtyi Riihimäen konttoriin konttorinjohtajaksi. Runsaan vuoden kuluttua Riihimäen konttori lakkautettiin. Samaan aikaan Hyvinkäälle perustettiin Uudenmaan asiantuntijakeskus, jossa palveltiin henkilöasiakkaita valtakunnallisesti.

– Lähdin johtamaan keskuksen rahoitusliiketoimintaa ja rinnalleni tuli sijoitusliiketoiminnan vetäjä, jonka kanssa vastasimme Uudenmaan asiakkaista ja valtakunnallisesta neuvonnasta. Myöhemmin vaihdoimme tiimejä päittäin, sillä halusimme hyödyntää erilaisia vahvuuksiamme tiimiemme hyväksi.

Vuonna 2017 tapahtui jälleen kerran organisaatiomuutos ja valtakunnallista verkostoa ja osaamiskeskuksia mukautettiin vastaamaan paremmin asiakastarpeita ja silloista markkinaa. Hyvinkäästä tuli siinä vaiheessa jälleen konttori, jota Takala jäi johtamaan.

Talentti-koulutus avaa mahdollisuuksia

Pankinjohtajan työ oli Takalalle tuttua ja hänellä oli kova halu kehittää itseään eteenpäin. Jo pari vuotta aikaisemmin Takala oli päässyt Danske Bankin talentti-koulutukseen.

– Olin kertonut urahaaveistani ja siitä, kuinka halusin vielä kehittyä ja hankkia ylemmän johdon osaamista. Pääsin vuonna 2015 talentti-koulutukseen ja siinä yhteydessä sain itselleni senior executive coachin Tuula Nurmiluodon. Teimme minulle yksilöllisen kehittymissuunnitelman, jolla vahvistettiin se, että pääsen kehittymään seuraavalle tasolle.

Syksyllä 2017 Takalalle avautui uusi mahdollisuus, kun pankki perusti henkilöasiakkaisiin keskittyvän valtakunnallisen laina-asiantuntijakeskuksen. Takala pääsi keskuksen johtajaksi.

– Se oli oikea huippuhetki. Siirryin Hyvinkäältä Pasilaan, jossa aloitimme kaiken lähes nollasta. Aluksi meitä oli vain minä, kaksi konsulttia ja kaksi superluokan rahoitusasiantuntijaa. Aloitimme lokakuussa 2017 ja helmikuussa 2018 meitä oli jo 30 henkeä. Se oli mielettömän hieno vuosi.

Takalan osaaminen laajeni entisestään ja yhteistyö pohjoismaisen organisaation kanssa lisääntyi. Ruotsissa oli vastaavanlainen laina-asiantuntijakeskus ja Takala lähti tiimiesimiesten kanssa tutustumaan siihen ja hakemaan sieltä oppeja.

– Siitä lähtien olen tehnyt pohjoismaista yhteistyötä ja pidän jatkuvasti yhteyttä pohjoismaisiin kollegoihini. Se on ollut oman urani kannalta hyvin avartavaa ja kehittävää.

Vuonna 2019 pankin organisaatiorakenteita jälleen muokattiin ja toimenkuvia muutettiin. Uudessa tilanteessa Takala käytännössä haki uudelleen tehtäväänsä, jota oli muokattu tulevaisuutta ajatellen.

– Rahoitusliiketoimintaan haettiin henkilöä, joka vastaisi sekä asiantuntijakeskuksesta että ottaisi enemmän liiketoiminnallista vastuuta rahoitusliiketoiminnan osalta. Hain paikkaa ja olin erittäin onnellinen saadessani tämän roolin.

Iso kokonaiskuva hallussa

Nykyisessä tehtävässään asiantuntijakeskuksen sekä henkilöasiakasliiketoiminnan lainosta vastaavana johtajana Takala on paljon vartijana. Keskus on kasvanut hurjaa vauhtia ja yhdessä vaiheessa Takalalla oli vastuullaan seitsemän tiimiesimiestä.

– Työkuvio alkoi olla siinä vaiheessa iso yksin kannettavaksi. Silloin palkkasimme laina-asiantuntijakeskukseen tiimiini yksikönjohtajan. Tämä helpotti tilannetta, sillä työtehtäväni ovat varsin laajat.

Takaloiden kotipihalla on kota, jossa Sari rentoutuu työviikon päätteeksi tulen loimua ihaillen.

Takalan tehtäviin kuuluu muun muassa strategiatyöhön osallistuminen, oman vastuualueen liiketoimintasuunnitelmien laatiminen, suunnitelmien ja projektien johtaminen, kehitystyö ja sidosryhmätyöskentely. Lisäksi Takala vastaa siitä, että pankki toimii rahoitusliiketoimintaa koskevan regulaatiovaatimusten mukaisesti. Tukenaan Takalalla on kokenut ja ammattitaitoinen tiimi.

– Vahvuuteni on se, että osaan yhdistää ison ja pienen kuvan ja hyödyntää niitä oikeassa suhteessa. Haluan olla lähellä asiantuntijoiden arkea kuin myös hallita ison kokonaiskuvan.

Takalalla on myös laaja viestintävastuu. Hän pitää säännöllisesti valtakunnallisia etäpalavereja rahoitustiimien esimiehille, liiketoimintakatsauksia asiantuntijoille sekä kahdenkeskisiä palavereita ja coachaussessioita omalle tiimilleen.

– Lisäksi pidän tarvittaessa linjauskokouksia tiimiläisilleni, sillä haluan olla ihmisten saatavilla, jos tukeani, päätöksiäni tai näkemystäni tarvitaan asioiden edistämiseksi.

Koronasta johtuen Takala on toiminut etänä kotikonttoristaan käsin lähes puolitoista vuotta. Tarpeen vaatiessa hän kuitenkin käy toimistolla.

– Jos meillä pidetään vaikkapa sellainen work shop, joka hyötyy läsnäolostani, niin käyn fasilitoimassa sen toimistolla. Välillä käyn myös havainnoimassa asiantuntijoiden työtä varmistaakseni, että työkalumme ja hankkeemme palvelevat aidosti heitä.

Koira huolehtii jaksamisesta

Omaa hyvinvointiaan Takala hoitaa lenkkeilemällä koiran kanssa. Runsas vuosi sitten perheeseen hankittiin rottweiler ja Takala on ottanut vastuulleen sen ulkoiluttamisen. Etätyössä hän on pystynyt yhdistämään sujuvasti ulkoilun ja palaverien pitämisen.

– Käymme Heron kanssa aina aamuisin tunnin lenkillä. Silloin hoidan myös aamun puhelinkokoukset. Toisen lenkin teen päivällä ja sovitan siihen mahdollisuuksien mukaan palavereita. Ja illalla lähdemme kolmannelle pitkälle lenkille. Lenkkeily on tehnyt minulle todella hyvää.

Perheen lemmikki Hero pitää Takalan liikkeessä ja hyvässä kunnossa.

Takalan perheeseen kuuluu puoliso ja kolme kouluikäistä lasta. Perhe asuu omakotitalossa, jossa puuhaa riittää. Lisäksi Takaloilla on miehen vanhemmilta peritty vapaa-ajan mökki, joka sijaitsee kymmenen minuutin ajomatkan päässä.

– Käymme siellä lähinnä viikonloppuisin. On ihanaa päästä mökille luonnon keskelle, koska siellä ei voi suorittaa mitään. Se on hyvää vastapainoa työnteolle.

Työssään Takala haluaa vielä kehittyä ja viittaa Teemu Selänteen lausahdukseen, että kehittyminen loppuu tyytyväisyyteen. Omassa roolissaan hän kokee kehittyvänsä ja kasvavansa joka päivä.

– Oma esihenkilöni Riikka Laine-Tolonen on mieletön liideri ja esimerkillinen johdon roolihahmo, jolta opin joka päivä. Hän on ollut tukemassa minua business coaching -valmennuksessa ja olemme yhdessä pohtineet, miten voisin yhdistää coachingia työmaailmaan.

Takala on sertifioitu business coach ja hänen haaveenaan on hyödyntää coachausta enemmän työssään. Takala haluaisi laajemmin oivalluttaa ihmisiä, jotta nämä pystyisivät kasvamaan omaan potentiaaliinsa.

– Ihminen oppii ja kasvaa parhaaseen potentiaaliinsa, jos hyvät esihenkilöt ovat valmentamassa. Olen aina luottanut siihen, että ympärillä olevat mahdollisuudet kantavat, jos on avoin niille. Sellaisen asenteen haluan säilyttää tulevaisuudessakin.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)