SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI JA KUVA TUIJA METSÄAHO | 17.2.2021 | KOLLEGA.FI
Vyörytystyyli saa pakenemaan

Osallistuin hiljattain Sometrendit 2021 -webinaariin. Tänä vuonna somebisnes kasvaa entisestään ja kilpailu kiristyy. Jotta tulee huomatuksi somessa, saa tehdä paljon töitä. Pitää olla erilaista, kiinnostavaa ja tavoitteellista sisältöä.

Tuija Metsäaho on kansantajuisen kielen kannattaja. Hän on kiinnostunut viestinnästä, vuorovaikutuksesta, hyvinvoinnista, liikunnasta ja kirjoista.

Helpoin ja edullisin tapa markkinoida omaa osaamistaan on somemainonta. Esimerkiksi Facebookissa organisaatioiden tai yrittäjien on vaikea saada näkyvyyttä pelkän maksuttoman sisällön avulla. Kun ostaa mainontaa, alkaa näkyvyyskin kasvaa.

Olen pannut merkille, että yksinyrittäjien mainonta on kasvanut. Koronan myötä eri alojen asiantuntijoita on noussut kuin sieniä sateella. He tarjoavat muun muassa maksuttomia webinaareja ja verkkokursseja.

Myyntityylit puntarissa

Olen nyt viitisen kuukautta pohtinut, millainen markkinointi- ja viestintätyyli on minulle sopiva.

Seuraan aktiivisesti viestintä- ja markkinointialan yrittäjien toimintaa ja olen verkostoitunut monien kanssa. Uskon yhteistyön voimaan ja haluan toimia rehellisesti ja avoimesti. En halua viedä kenenkään asiakkaita, vaan voin ennemmin suositella jotain osaajaa.

Vertaan ja puntaroin muiden tapaa markkinoida osaamistaan. Oman arvioni mukaan vallalla on vyöryttävä tyyli, mikä lienee peräisin Jenkeistä. Siellä opetetaan aggressiivista myyntityyliä, jossa potentiaalista asiakasta lähestytään monta kertaa viikossa eri kanavissa erilaisin kampanjoin ja aktivointikeinoin. Tällä tavoin kai sitten saa tuloksiakin.

Minä en pidä vyöryttävästä tyylistä.

Otetaan esimerkki uutiskirjeistä. Haluan ylläpitää osaamistani ja olen tilannut uutiskirjeitä monelta taholta. Koen että monet niistä ovat hyödyllisiä. Lähettäjälle säännöllisesti ilmestyvä uutiskirje on oiva tapa kertoa ajankohtaisista asioista ja tarjota palveluitaan. Hänen on helppo seurata, ketkä ovat avanneet uutiskirjeen, klikanneet linkkejä tai ladanneet oppaita. Ne, jotka eivät ole reagoineet mitenkään, saavat huomautuksen. Tuija, et ole ladannut vielä opastamme. Tuija, et ole lukenut uutiskirjettä. Tuija, mikä on, kun materiaali ei kelpaa.

Näistä huomautuksista minä en pidä. Jaksan lukea ehkä pari toimintakehotusta, mutta sitten poistun tilauslistoilta.

Oma tyyli ja säännöllinen rytmi

Olen itsekin osallistunut verkkokursseille ja webinaareihin, joissa nimenomaan painotetaan, että et saa yhtään myyntiä, jos et hyökkää asiakkaiden kimppuun ja tarjoa heille palveluitasi joka päivä kaikissa mahdollisissa väylissä.

Minä vaan en koe tätä omakseni. Minusta ei koskaan tule vyöryttäjää eikä aggressiivista mainostajaa. Vyörytysmarkkinointi ei puhuttele minua eikä todennäköisesti asiakkaitanikaan. Joskus voin tehdä lyhyen kampanjan, jossa on intensiivistä mainontaa rajatun ajan, mutta se on eri asia.

Haluan tehdä pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Haluan kertoa kielestä ja kirjoittamisesta ystävällisesti ja vähän opettavaisesti huumoria unohtamatta. Haluan että tekemisistäni välittyy innostus ja ilo. Haluan että viestintä on mietittyä ja harkittua. Voin rauhassa kokeilla erilaisia lähestymistapoja ja seurata, miten vastaanottajat niihin reagoivat.

Omalla blogillani on tällä hetkellä nettisivut ja kaksi sometiliä: Facebook-sivut ja Instagram-tili. Suunnilleen pari kertaa kuussa lähetän tilaajille uutiskirjeen.

Nettisivuille kirjoitan blogitekstejä kaksi tai kolme kertaa kuukaudessa. Markkinoin niitä Facebookissa ja Instagramissa.

Olen vähitellen luonut omannäköisen tyylini, jota noudatan. Aion jatkaa samalla linjalla vielä pitkään. Seuraan säännöllisesti kävijämääriä ja kommentteja. Otan mielelläni vastaan palautetta. Haluan olla lempeä ja pitkäjänteinen.

Rakentavalla tyylillä saa hyvää aikaan

Jos on koko ajan esillä minäminäminä-tyyliin, se alkaa ärsyttää ainakin minua. Kun sen sijaan ottaa osaa keskusteluihin, kuuntelee, neuvoo ja jakaa omia näkemyksiään rakentavasti, voi saada paljon hyvää aikaan. Haluan jäädä tällä tavoin mieleen.

Tiedän että monet kouluttajat ja valmentajat opettavat, että markkinointia pitää olla 80 prosenttia työajasta tai muuten ei kauppaa tule. Jenkkityylinen päällekäyvä markkinointi vaan ei puhuttele kaikkia. Hienoa, jos se toimii joillakin. Mutta vaikka kuinka monta coachia tulisi neuvomaan, että näin sinun pitää omalla naamallasi markkinoida palveluitasi joka päivä ainakin viisi kertaa, niin minä väistyn.

Kun elämäntahti muutoinkin on kiihtynyt, jopa viisi kertaa päivässä näkyvä mainos ei jaksa innostaa. Paremmin huomaan sellaiset harvemmin ilmestyvät, joissa on jokin kiva juju ja mukava teksti.

Voi tietysti olla, että tämä minun tyylini on joidenkin mielestä liian huomaamaton. Mutta sitten emme teekään yhteistyötä.

Haluan tehdä yhteistyötä tavallisten ihmisten kanssa. Mukavien ja ystävällisten, jotka eivät koko ajan ajattele omaa etuaan ja tule joka paikkaan myyntihäntä kainalossa.

Viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho pitää kieliaiheista blogia Elämänpuu. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (suomen kieli) ja HSO-sihteeri.
Lue lisää: https://elamanpuu.blog/.

Lue myös Metsäahon aiemmin julkaistut kolumnit Puhukaa mulle, Meillä ei vietetä verkkarijoulua ja Someviestintä ei ole näpertelyä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)