COACHING

Mainos
TEKSTI JAANA HAUTALA KUVA LARI JÄRNEFELT | 7.1.2021 | KOLLEGA.FI
Muuta ja unelmoi sydämestä käsin

Vuoden vaihde on perinteisesti ollut aikaa uudenvuoden lupauksille, aarrekartoille ja tulevaisuuden unelmille. Unelmoiminen on tärkeää meille kaikille tänä erikoisena poikkeusaikana, jossa toivoa tarvitaan. Myös ajatusten kääntäminen myönteisyyteen sekä hyvinvoivaan energiaan luo valoa alkaneeseen vuoteen. Miksi kuitenkin liian usein unelmamme jäävät toteutumatta ja toistamme historian tarinaa?

Jaana Hautala on puhuja, työyhteisövalmentaja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on mielentaidot.

Jos olet tottunut tekemään uudenvuoden lupauksia, tilastoilla on karua kerrottavaa. Lupauksista noin 90 – 98 prosenttia epäonnistuu Aika usein vuoden vaihteen lupaukset liittyvät liikuntaan, painonpudotukseen tai uuden tavan aloittamiseen, mutta monet lipsuvat jo kahden viikon jälkeen.

Miksi vanhat toimintamallit ja tavat palaavat lupauksista sekä tahdosta huolimatta niin helposti?

Mikään muutos ei riipu pelkästään oikeanlaisesta tavoitteesta, asenteesta ja tahdonvoiman lihaksesta, joka väsyykin jo kahden viikon jälkeen. Muutos lähtee ytimestämme eli arvoista, ajatuksista, tunteista ja merkityksestä. Muutos vahvistuu sillä, että johdamme tietoisemmin omaa energiaamme sekä rutiinejamme.

Katkaise mielen autopilotti

Joskus tärkein muutos onkin katkaista elämää pyörittävä mielen autopilotti. Kun tietoisesti tutkimme ja kehitämme ajatteluamme, tulemme enemmän itsemme puolelle. Löydämme lisää lempeyttä. Huomaamme helpommin, mitkä asiat ovat juuri nyt hyvin ja mitä kaikkea itsessämme voisimme arvostaa enemmän.

Ajattelutavan kehittäminen voi olla toisinaan kivuliasta ja epämiellyttävääkin. On paljon helpompaa pitää kiinni asioiden märehtimisestä sekä muuttumattomuuden asenteesta, kuin haastaa itseään venyttämään omaa tuttua mukavuusaluettaan. Tiedostamatta voimme silloin hakea avaimia muutokseen ja onnellisuuteemme kaukaa ulkopuoleltamme, vaikka ne ovat aina läsnä sisällämme.

Joskus voi käydä niin, että joutuu muutoskoukkuun. On koko ajan matkalla johonkin uuteen tavoitteeseen ja kehittää päättäväisesti itseään seuraavalla tasolle. Tällöin voi hukkua itsensä kehittämiseen, vertaamiseen ja median vääristämiin viesteihin: Miten voisimme tehdä vielä paremmin tai olla vielä enemmän jossain asiassa? Jos mikään ei tunnu riittävän, niin mikä riittää? Itse olin vuosia tällaisessa muutoskoukussa ja olen kiitollinen siitä, että elämä pysäytti silloin rajusti ja ohjasi pois liiallisten vaatimusten polulta. Oivalsin kääntyä sisäänpäin ja pysähtyä tutkimaan sydämeni ääntä.

Voima löytyy sisältämme

Nykyisen maailman muutoksen tahti on nopea ja tämänhetkinen tilanne voi tuntua hyvin pelottavalta. Yhdysvaltojen armeijan käyttöön ottama käsite VUCA kuvaa nykytilannetta hyvin. Maailmamme on epävakaa (volatile), epävarma (uncertain), monimutkainen (complicated) ja moniselitteinen (ambiguous).

Jokainen meistä voi eksyä ja olla hämmennyksessä, kun ei enää tiedä, mihin voi luottaa ja mitä tulevaisuudelta odottaa. Itse uskon, että nyt jos koskaan tarvitsemme omassa muutoksessamme yhä enemmän merkityksellisyyttä. Meissä kaikissa on valtavasti voimaa ja varmuutta sisällämme.

Voisiko onnistunut muutos olla sitä, että käännymme enemmän omaan voimaan? Että olemme tietoisemmin itsemme puolella, lopetamme itsemme vertaamisen sekä pienentämisen. Kuuntelemme enemmän sydäntämme ja olemme läsnä. Tunnemme ja aistimme herkemmin, mikä on tärkeää tänä vuonna. Annamme unelmiemme nousta merkityksellisyydestä ja omista arvoistamme.

Vietämme tulevaisuudessa lopun elämämme, joten meidän on hyvä itse olla se muutos, jonka haluamme nähdä maailmassa – Mahatma Gandhia mukaillen.

Kysymyksiä ja ajatuksia alkavaan vuoteen

  • Kirkasta arvosi. Millä sinulle tärkeillä asioilla käynnistät vuoden ja miten ne näkyvät valinnoissasi, energiassasi sekä päätöksissäsi?
  • Mistä vanhasta toimintamallista tai tavasta haluaisit päästää irti?
  • Mikä on sinun intentiosi tulevaan? Unelma ilman toimintaa jää leijumaan ilmaan.
  • Tiedosta autopilottimallit, jotka pitävät kiinni muuttumattomuuden asenteessa.
  • Valitse miten johdat omaa ajattelu-, tunne- ja fokusenergiaasi.
  • Millä rutiineilla varmistat itsellesi hyvää oloa koko vuodeksi eteenpäin?
  • Valitse lempeä ja kannustava tapa puhua itsellesi kriittisen sijaan.
  • Mikä on sinun tapasi pysähtyä sydämen ja intuition äärelle tietoisesti?

Jaana Hautala on coach, NLP-kouluttaja, mentaalivalmentaja, puhuja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt työelämän kehittämisen parissa yli kymmenen vuotta. Hautalan intohimona ovat ajattelu- ja tunnetaidot, vuorovaikutus sekä henkinen suorituskyky. Hautala on kirjoittanut tietokirjat Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista, joka julkaistiin marraskuussa 2019 sekä Selkäkipu ja mielen voima -kirjan, joka on julkaistu 2017.

Lisätietoja Hautalasta löydät osoitteesta https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/, https://www.facebook.com/oivaltamaan/, https://www.instagram.com/jaanahautala/ sekä https://twitter.com/jaanahautala@jaanahautala

Lue myös Hautalan aiemmin julkaistut kirjoitukset Millaisilla tunteilla otamme muuttuneen tulevaisuuden vastaan, Löydä oma luontainen rytmisi ja Loppuelämän ensimmäinen päivä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

  1. Jaana kommentoi 20.1.2021 klo 17.16
    Syvällinen sanoma, joka todella herättelee tässä haasteellisessa ajassa! Kiitos tekstistä, joka tuo voimaa ja ajattelun aihetta ja viestin siitä, että muutos lähtee aina sisältämme.
  2. Pirkko-Hillevi kommentoi 12.1.2021 klo 16.07
    Kerrassaan upea artikkeli panee miettimään tärkeitä asioita!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)