KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 1.4.2020 | KOLLEGA.FI
Koti­toimistolla neljän seinän sisällä

Olemme kaikki uuden edessä, uudessa tilanteessa, johon saamme kenties myöhemmin vastauksia ja selityksiä. Opimme nyt itsestämme ja ihmisyydestä enemmän ja nopeammin, kuin koskaan aikaisemmin. Nyt on hyvä aika tutkailla omaa arkea, löytää uudenlaisia tapoja olla yhteydessä asiakkaisiin, kollegoihin, sukulaisiin ja läheisiin.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Hengitä ja tunne tyyneys

Anna silmiesi eteen nousta kuva itsestäsi täydellisessä tyyneyden tilassa. Hengitä sisään tyyneyttä ja puhalla ulos kaikki huolesi. Hengittäminen tasapainottaa kehoa ja mieltä. Hengitä vielä muutama kerran syvään sisään ja syvään ulos. Tunnet, kuinka rintakehäsi laajenee, ryhtisi paranee, hengityksesi syvenee ja palauta mieleesi täydellinen tyyneyden tilasi. Tila, jossa on hyvä olla – tyynenä ja rauhallisena.

Ennen kuin jatkat lukemista, tee tämä harjoitus mielessäsi. Nyt on hyvä aika herättää tällaisia hyviä tunteita. Mitä useammin teet harjoituksen päivän aikana, sitä helpommin löydät täydellisen tyyneyden tilan. Myös kehosi ja mielesi rauhoittuu. Suo mikrotaukoja itsellesi.

Asetu toisen asemaan

Kokeile ja opi joka päivä jotain uutta toisista ja itsestäsi! Havainnoi hetken aikaa asioita esimerkiksi lapsesi, puolisosi tai yksinäisen vanhuksen näkökulmasta. Mitä hän ajattelee, tietää, tuntee, pitää totena tai uskoo? Mihin hän reagoi? Haastavampaa on katsoa asioita lääkärin tai poliittisen päättäjän – kuten pääministerin – näkökulmasta. Kokeile vaikka.

Huomaat, että kun ajattelet asioita eri ihmisten näkövinkkelistä, näet enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisia toimintatapoja, ja pääset lähemmäksi heidän todellisuuttaan. Se näkökulma, josta joku toinen asiaa tarkastelee, vaikuttaa myös siihen, miten tämä henkilö asian ymmärtää. Taito katsoa asioita monesta eri näkökulmasta tuo ympärillesi liikkumatilaa. Kenties opit viivästämään omaa tunnereaktiotasi tai olemaan paremmin myös henkisesti läsnä erilaissa tilanteissa, kannustavasti ja tukien. Oma asenne ratkaisee aina. Positiivinen, armollinen, rakastava ja rento läsnäolo helpottaa meitä pääsemään vaativan ajan ja vaikeiden tilanteiden yli.

Kannattaa myös kysyä, miten voin auttaa? Vertaistuki on todella tärkeää. Älä oleta, vaan kysy ja ole aktiivinen.

Tartu hetkeen

Mikä on nyt mahdollista, mitä voisit tehdä toisin? Arki ja vapaa-aika lomittuvat nyt samojen seinien sisälle. Opi rytmittämään päivä osiin. Jousta, jos jotakin tapahtuu. Löydä tyyneyden tila. Pidä yllä hyvää energiaa. Innosta ja kannusta itseäsi ja muita. Osallistu työkavereiden kanssa virtuaalisiin kahvihetkiin, työkokousten lisäksi. Ja muista ottaa huumori mukaan arkeen.

Haasta itsesi, ystäväsi tai kumppanisi jakamaan kirja-, elokuva- ja musiikkivinkkejä tai kuntoilemaan. Äskettäin ystäväni mies käveli päivän aikana yli 32 000 askelta. Mieheni vastasi tähän kävelyhaasteeseen 38 000 askeleella. (Vaikka kilpailuhaaste oli hauska, opimme, että niihinkin kannattaa laittaa rajat, ettei mene överiksi.) Yksi työporukka puolestaan haastoi kotisohvakuntoiluun. Jalkakyykkyjä, punnerruksia ja vatsarutistuksia, ensimmäisellä viikolla 25, seuraavalla 30 ja niin edelleen. Ja näistä suorituksista myös raportoidaan kaikille.

Itse olen osallistunut virtuaalisiin tanssitunteihin, hyvä musiikki ja tutut liikkeet piristävät. Pääasia on, että tässäkin hetkessä arki kulkee hyvällä tavalla eteenpäin. Pakon edessä tulee rikottua urautuneita tapoja. Ei jäädä kuitenkaan ajatusjumiin tai epätoivoon. Arjen taikasana voisi olla joustavuus ja pienten kokeilujen vieminen eteenpäin.

Mikä vahvistaa sinussa rauhaa, yhteyttä ja turvaa? Kun muuttaa ajatustaan, niin siihen liittyvä tunnetilakin muuttuu. Älä toista vanhaa, toista uutta.

Virtaavat ajatukset ja tunteet

Ajattele vesiputousta, jossa vesi virtaa alas kalliolta, suihkumaisen tasaisesti, virkistäen. Vesi on alati jatkuvassa liikkeessä. Se kiertää kivet ja esteet. Näe itsesi putouksen alla, jonne vesi suihkuaa. Tunne veden virtaus päälaella, olkapäillä, käsivarsissa, koko kehossasi. Anna virtauksen huuhtoa ajatuksia, tunteita, mieltäsi ja kehoasi. Mitä tunnet nyt?

Kun heität kiven tyyneen vedenpintaan, siitä lähtee keskustasta ulospäin kehiä, aaltoja, liikettä. Näin mekin voimme ajatella. Nyt kotikehämme on pieni, sen ympärillä on rakenteet, joita meidän tulee tukea. Kehät kasvavat ja oma vastuu on pitää huolta itsestä ja läheisistä. Presidentti Niinistöä mukaillen: vaikka joudumme ottamaan fyysistä etäisyyttä, ollaan henkisesti lähellä toisiamme.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Yhdessäluomisen otteesta (Co-Creative Process®Inquiry) osoitteessa http://www.cocreativeprocess.org/fi/home/. Lue myös Tanner-Heikkilän edellinen kolumnit Tietoisesti kohti kiireettömyyttä ja Tietoinen toimija – älykäs itsensä johtaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)