HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 8.1.2020 | KOLLEGA.FI
Selviytymis­tarina, josta tuli henkeä­salpaava

”Jotain taianomaista tapahtuu, kun kirjoitat ylös tavoitteesi. Se muuttaa näkökulmaa, jolla näet tilanteesi.” Dave Ramsey

Elokuussa 2019 kirjoitin Hetki, joka muutti tarinani -blogiin seuraavasti: “Tässä tarinassa on onnellinen loppu. Tämä on kertomus periksiantamattomuudesta. Tämä on tarina lempeydestä. Tämä tarina on yhtä ainutlaatuinen kuin jokainen meistä.” Jos joku olisi kertonut minulle etukäteen, mitä oli tulossa, en olisi uskonut sitä todeksi. Ei tällaista tapahdu koskaan. Ja siksi kerron tarinani nyt…

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Vuoden 2015 lopussa sain eMBA tutkinnon valmiiksi. Vuonna 2016 keväällä mieheni kuoli. Vuosi 2017 oli selviytymistä ja itsensä löytämistä uudelleen. Vuonna 2018 alkoi valjeta totuus siitä, mitä on toimia yrittäjänä ja vastata kaikesta yksin. Samalla näin, mistä minut oli todellisuudessa tehty. Vuonna 2019 taistelin selviytyäkseni kaikista vastuista. Vuosi 2019 oli henkinen perintöni ja lupasin pojalleni, että kaikesta selvitään – tavalla tai toisella.

Toivon, että tämä tarina tuo toivoa myös sinun elämääsi.

Elä niin kuin opetat

Ennen joulua kerroin eräälle asiakkaalleni, että työni ei edes tunnu työltä, koska nautin siitä niin paljon. Hänen kulmakarvansa kohosivat hämmästyksestä. On valtava etuoikeus, että saan tehdä työtäni ja valmentaa. Rakastan yli kaiken sitä, mitä teen!

Oman sisäisen valon lisäksi minua piti pinnalla erään toisen yrittäjän sanat: ”Vasta kolmannella kerralla onnistuin yrittäjänä.” Se oli oljenkorsi, johon takerruin ja josta ammensin voimaa kaikkein synkimmällä hetkellä.

Olin päättänyt keväällä 2019, että selvityäkseni vastuista ja kesän hiljaisemmasta ajasta, tarvitsen kesätyöpaikan. En ollut valmis luopumaan kodistani enkä työtilastani. Olin valmis tekemään mitä tahansa ja ajattelin, että omaa osaamista kehittääkseni minun oli hyvä saada kokemusta aivan toisenlaisesta työstä ja olla osa isompaa yhteisöä. Johtoajatukseni oli: Nyt mitataan, elänkö niin kuin opetan. Heittäydyin tuntemattomaan ja päädyin kesän ajaksi tiiminvetäjäksi erääseen yritykseen. Kesästä tuli antoisa ja opettavainen, mikä näkyi syksyllä tiimin mittaustuloksissa. Olin äärimmäisen nöyrä ja kiitollinen.

Ihmeitä tapahtuu

Samassa yrityksessä aukesi yllättäen marraskuun lopulla henkilöstöpäällikön paikka. Näin vanhoja tiimiläisiäni ja useampi heistä kehotti minua hakemaan paikkaa. Vastasin heille, etten voinut jättää asiakkaitani ja vaikka hakisinkin, niin eihän paikan saamisesta ollut mitään takuita. Viimeisenä hakupäivänä, kolme tuntia ennen hakuajan sulkeutumista lähetin CV:ni ja hakemukseni. Ajatuksenani oli katsoa, pääsenkö haastatteluun. Kun minulle soitettiin ja pyydettiin haastatteluun, kysyin aidosti hämmästyneenä, olivatko he huomanneet syntymävuoteni. Kyllä olivat, oli vastaus. Silloin totesin, että haun painopiste taitaakin olla kokemuksessa eikä iässä.

Ensimmäinen haastattelu johti toiseen ja sitten vielä kolmanteen. Olin aivan pyörällä päästäni – miten tämä oli mahdollista. Lopulta allekirjoitin työsopimuksen ja sivutoimiluvan omien asiakkaitteni vuoksi. Olen päivätyöni lisäksi sitoutunut jatkamaan omien asiakkaideni kanssa sekä viime vuonna alkanutta yhteistyötä englantilaisen kollegani David Rahmanin kanssa.

Mitä ikinä elämässäsi on juuri nyt meneillään, muista, ettet anna periksi! Etsi tietoa, opiskele ja kehitä itseäsi – tulet vielä saamaan palkinnon, jota et ole osannut kuvitellakaan. Ihmeitä tapahtuu – myös sinulle! Työ itsessään ei uuvuta, kun tekee sitä, mitä rakastaa – vaan huoli tulevasta ja selviytymisestä. Kun olet tietoinen omasta hyvinvoinnistasi ja huolehdit itsestäsi, pystyt antamaan kaikkesi ihmisille, jotka tarvitsevat sinua.

Ota vastuu elämästäsi

Mitä enemmän olen elämässäni ottanut vastuuta itsestäni, sitä enemmän olen saanut uusia mahdollisuuksia. En edelleenkään väitä, että tämä olisi tapahtunut helposti, mutta kaikki on ollut sen arvoista! Voin katsoa kirkkain silmin itseäni peilistä ja sanoa, että teen tänäänkin sen, mihin pystyn. Älä anna missään kohtaa katkeruuden vallata mieltäsi, että miksi juuri minä tai miksi tämä koettelemus tuli minun kohdalleni. Meillä jokaisella on omat oppiläksymme tässä elämässä, kuten minullakin on ollut. Ole rohkea ja kohtaa asiat yksi kerrallaan!

Olen nyt jättänyt taakseni ajanlaskun ennen ja jälkeen mieheni kuoleman. Olen yhä vahvempi kaikkien kokemusten jälkeen. Nyt on aika astua uuteen aikaan ja uuteen vuosikymmeneen! Tämä tarina jatkuu ja odotan innolla, mitä muuta elämällä on tarjottavana. Muista: Tässä tarinassa on onnellinen loppu. Tämä tarina on yhtä ainutkertainen kuin sinäkin!

Kirjoita omalle tarinallesi onnellinen loppu! Anna 2020-luvun tuoda hyvää tullessaan. Anna kaiken tapahtua. Ja muista olla rohkea!

Vinkkejä matkan varrelle

  1. Pidä usko tulevaan yllä – etsi ja valmista itseäsi seuraavaan askeleeseen, mikä ikinä se onkaan.
  2. Säilytä rentous kaikessa tekemisessä, vaikka teetkin täysillä sen, mitä teet.
  3. Ole rehellinen itsellesi. Kestä kipua – sekin menee ohi aikanaan. Muista, että turvallinen elämä pitää sinut pienenä.
  4. Usko, että olet kaiken hyvän arvoinen ja luota ihmeisiin. Ja anna kaiken hyvän tulla – aivan kaiken!

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana yli kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Pelkoa päin ja Tee virheitä ja opi!

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Mirja kommentoi 13.1.2020 klo 07.47
    Upea tarina ihmisestä, joka elää niin kuin opettaa! Kiitos ajatuksesta, että kaikki vaiheet yhdessä ovat "minun elämäni". Ei ole elämää ennen ja jälkeen.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)