HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 25.9.2019 | KOLLEGA.FI
Tee virheitä ja opi!

Ihmisen suurimpia virheitä on jäädä oman mielensä ansaan – vanhojen tapojen loukkuun. Olen jo melko kauan ollut tietoinen vanhasta tavastani, jota mieleni aika ajoin syöttää minulle. Se on odottaminen. Kun muutin odottamisen tapaa toiminnassani, siitä lähti liikkeelle melkoinen muutos. Mutta ennen kuin voimme muuttua, meidän on ymmärrettävä, mikä on vanhan tavan takana ja miten voimme vapautua siitä. Jollemme ole tietoisia siitä, mistä meidän pitäisi luopua, miten voisimmekaan muuttaa ajatteluamme tai käyttäytymistämme?

Tiina Latikka on ammatticoach, joka haluaa auttaa ihmisiä löytämään oman tarkoituksensa elämässä.

En yhä edelleenkään väitä, että olisin täysin vapaa tuosta vanhasta ansasta, mutta nykyään tunnistan, mihin se milloinkin kietoutuu ja mikä sen takana on. Katsomalla pintaa syvemmälle löysin vanhan tapani vältellä jotakin – ja se jokin oli kipu tehdä päätöksiä. Päätösten tekemiseen kuuluu aina vastuu ja riski epäonnistumisesta tai virheestä. Kun ei päätä, ei tarvitse ottaa vastuuta. Tämä on harhakuvitelma, mielen ovela tapa syöttää puppua. Jos emme ole riittävän hereillä sisäisistä ajureistamme, mielemme alkaa etsiä todistusaineistoa ihmisistä ja ympäristöstämme, miksi meidän ei pidä ottaa askelia eteenpäin vaan odottaa. Miten ovelasti aivomme ovatkaan rakentuneet!

Odotamme oikeaa aikaa. Odotamme oikeaa energiaa. Odotamme oikeaa mielenlaatua. Odotamme oikeaa inspiraatiota. Odotamme oikeaa ihmistä. Odotamme merkkiä ympäriltämme. Ja samaan aikaan aivomme etsivät todistusaineistoa, miksi sitä jotain ei pidä tehdä! Kuinka monta syytä voikaan löytää, jotta ei tarvitse tarttua ikävään tai haasteelliseen asiaan. Kaikki tämä vie energiaamme, koska yritämme pitää mielemme vakaana ja yritämme olla kuulematta sisäistä ääntä siitä, mihin meidän tulisi tarttua. Siinä yksi elämän monista paradokseista.

Ilman oppimista ei tapahdu muutosta

Toistamme samoja virheitä niin kauan kuin meillä on opittavaa itsestämme. Jos emme opi, emme muutu. Joten älä yritä välttää kipua, oli se mikä tahansa. Nouse ylös! Ota askel eteenpäin. Sinulla ei ole muuta hävittävää kuin se, että yrität kerran vielä. Kun ajattelet, että kaikki on ohi, se onkin vasta uusi alku. Ei ole olemassa pikavoittoja – on vain pieniä askelia, joista seuraa isoja muutoksia. On ok levätä välillä, mutta sitten on noustava ylös ja otettava se ensimmäinen askel. Sitten toinen askel ja kolmas. Ota vastuu itsestäsi ja usko itseesi. Onnellisuus tulee, kun työskentelet itsesi kanssa sitkeästi.

Virheet ovat merkki kasvamisesta, joka on suurin syy treenata mieltämme ja kestävyyttämme. Kun harjoittelemme kyvykkyyttämme elämän pienillä vaikeuksilla, olemme valmiimpia kohtaamaan isoja muutoksia, joita elämä heittää eteemme tai joita olemme valinneet. Pääsemme läpi vaikeuksien ja kohti oman elämän onnellisuutta.

Muista, että saat sen, mihin uskot! Mahdollisuus on myös onnistumiseen ja aivan uuteen alkuun, jota vain voit aavistella. Aivomme on tehty suojelemaan meitä ja siksi uhkakuvat piirtyvät mieleemme ensimmäisenä. Tarvitsemme treeniä ja oikeita työkaluja, jotta emme hukkaa aikaa, energiaa ja elämäämme.

Älä koskaan anna menneiden kokemusten ja uskomusten rajoittaa uusia mahdollisuuksiasi! Et ole sama kuin kokemuksesi – olet täällä oppimassa omalla ainutlaatuisella tielläsi. Jokaisen tie on arvokas, jokaisen elämä on erityinen ja jokainen ihminen on ainutlaatuinen.

Viisaita kysymyksiä itselle

  1. Kuka on elämäsi kovin arvostelija? Jos se on joku muu kuin sinä itse, kiitä ja irrottaudu hänestä. Jos se olet sinä itse, päästä irti arvostelusta, koska se ei vie sinua eteenpäin.
  2. Mitä vanhaa tuttua tapaa tai kaavaa toistat elämässäsi?
  3. Mikä on sen takana? Miksi?
  4. Hengitä. Vapauta itsesi menneestä ja astu uuteen – tuli, mitä tuli!

Tiina Latikka on ammatticoach ja MindCoach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana lähes kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Hetki joka muutti tarinani ja Viisi asiaa, jota ihmiset katuvat elämässään.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)