HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 20.11.2019 | KOLLEGA.FI
Pelkoa päin

”Helppohan sinun on, kun sinua ei pelota”, tuttu ihminen sanoi minulle äskettäin. Niin, siltä se voi näyttää, mutta totuus on kuitenkin toisenlainen. Kaikki ei vaan näy päällepäin.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Kun katson elämääni taaksepäin, juuri pelko on ollut se tekijä, joka on yrittänyt rajoittaa rohkeuttani, on sitten ollut kysymys ihmissuhteista, omasta kasvusta ihmisenä, bisneksestä, taloudesta tai oppimisesta. Kaikkea on värittänyt pelko tuntemattomasta, turvallisuuden menettämisestä ja kontrollin hallinnasta. Olen hyvin turvallisuushakuinen ihminen ja kuitenkin samalla halu kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena on vienyt minua vahvasti eteenpäin elämässäni.

Nuoruuden koulumenestykseni ei ollut mitenkään mainittava, vaan päinvastoin se jätti kolhun itsetuntooni. En oppinut ulkoa virsiläksyä, koska en ymmärtänyt sen sisältöä – pelkkää kärsimystä koko pääsiäisvirsi – ja Suomen jokia, vaikka kuinka tankkasin ja toistin niitä. Joka aamu kouluun lähtiessäni vatsani oli kipeä, mikä johtui opettajaa kohtaan tuntemastani pelosta. Aivoni olivat jatkuvassa pelastaudu-tilassa. Tämän kolhun värittämänä kasvoin nuoruuteen ja aikuisuuteen, ja suostuin joustamaan, mukautumaan ja hävittämään oman ääneni, jolloin en enää tunnistanut omia tarpeitani. Kaikesta huolimatta nauroin paljon, sillä se oli luontainen vastalääkkeeni stressiin ja pelkoon.

Taistelu vie voimat

Sisälläni on aina asunut taistelija, joka ei ole koskaan antanut periksi, vaikka on taipunut ja eksynyt monessa kohdassa. Pohjaton jano oppia elämää, itseä ja ihmistä on vienyt minua eteenpäin. Tuon taistelijan lisäksi olen ymmärtänyt, että voimat loppuvat, jos elää ”taistele selvitäksesi” -asenteella.

Tämän ymmärsin konkreettisesti kolmisen vuotta sitten, kun töistä tultuani rojahdin eteisen lattialle saatuani ulko-oven kiinni. Olin hädissäni ja peloissani, miten minun käy – olin jäänyt leskeksi puoli vuotta aikaisemmin. Adrenaliinista oli tullut osa selviytymistä – ja kiitos siitä! Ymmärsin kuitenkin, ettei kukaan ulkopuolinen voi tehdä sitä työtä, joka minun on tehtävä oman mieleni tasolla. Minun oli otettava täysi vastuu itsestäni, kasvettava henkisesti ja opeteltava toisenlaisia keinoja. Toki rinnallani oli hyviä ihmisiä ja on yhä – silti yksikään heistä ei voinut tehdä työtä puolestani.

Lähdin etsimään vaihtoehtoja, joiden myötä koko elämäni on muuttunut, ja siksi se, mitä olen käynyt läpi, ei näy päällepäin – ja hyvä niin. Tarkoitukseni ja tehtäväni tällä hetkellä on auttaa ja opettaa ammattilaisia, johtajia, yrittäjiä, opiskelijoita ja ihmisiä eteenpäin elämässään – tuli mitä tuli. Muutos on pelottavaa ja se tuntuu epämukavalta, mutta se on etuoikeus ihmisenä kasvamisessa.

Vinkkejä omannäköiseen elämään

 • Vertailu muihin tappaa yrittämisen – ole itse oman elämäsi kilpailija ja kirittäjä. Opettele löytämään rentous kaiken tekemisen takana. Usko siihen, mikä ei vielä ole näkyvissä ja kulje kohti omannäköistä päämäärää.
 • Ego yrittää harhauttaa – ole tarkkana. Se alkaa kuiskia ja huomautella vanhoista kokemuksista ja epäonnistumisista ennen kuin huomaatkaan. Silloin voit palauttaa mieleesi, mitä olet oppinut menneestä ja miten hyödynnät tuota opittua tänään.
 • Ylpeys on egon tapa suojella meitä, ettemme menettäisi kasvojamme. Kun ylpeys jähmettää mielen, kannattaa kysyä itseltään, mitä väistelen ja miksi? Ota pieni askel kerrallaan kohti toimintaa ja murra pala palalta oma tapasi toimia. Väistely on usein toimintatapa, jolla välttää ikävät tunteet.
 • Älä usko läheskään kaikkia ajatuksia, jotka tulevat mieleesi. Ne ovat värittyneet uskomuksilla, oletuksilla, mielikuvituksella ja tunteilla. Opettele pysähtymään ja katso toistuuko mielessäsi jokin ajatus, joka rajoittaa sinua ja rohkeuttasi.
 • Tunnista tunteesi – ne ovat majakka ja GPS, jotka ohjaavat oikealle tielle takaisin. Hyväksy tunteesi, anna niille tilaa ja opettele päästämään niistä irti. Ei ole olemassa hyviä tai huonoja tunteita – on olemassa erilaisia tunteita, jotka auttavat ymmärtämään itseämme syvemmin. Mikään ei ole pysyvää, eivät myöskään tunteet, kunnes opimme hyväksymään ne.
 • Kohota energiatasosi jo aamulla esimerkiksi aamutreenin avulla. Etsi itsellesi sopiva liikesarja, jolla aloitat päiväsi. Jos haluat harjoittaa rohkeuttasi, ota päälle kylmä suihku – ihan jokaikinen aamu.
 • Kohti vuotta 2020, 2021, 2022, 2023…  Aseta tavoitteita kasvullesi, treenaa ja ota askeleita kohti omaa sisäistä voimaa ja rohkeaa elämää! Elämä on liian lyhyt himmailtavaksi!

Pelon kohtaaminen on ovi syvempään voimaan meissä. Siitä ovesta valo pääsee sisälle. Sinussa on voima ja valo! Anna sen hehkua ympärillesi!

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana lähes kymmenen vuoden ajan. Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta www.sillanrakentaja.fi ja www.sisu.online Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Tee virheitä ja opi! ja Hetki joka muutti tarinani.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

 1. Arja kommentoi 21.11.2019 klo 06.56
  Tiinan tekstiä on aina helppo lukea. Hän kirjoittaa vaikeistakin, mutta tutuista mielen tiloista selkeästi niin, että niihin on helppo eri tilanteissa elävien samaistua. Pelko tuntuu olevan suorastaan sellainen yleinen ihmismielen tila, joka elämän tilanteiden muuttuessa myös muuttuen kulkee mukana. Muuttaa sekin vain ovelasti muotoaan. Kun työelämän pelot poistuvat tilalle tulevat pelko terveydestä, läheisistä, lastenlapsista. Lista hallitsemattomana voi kasvaa pitkäksikin. Kuten Tiina opastaa, on ihan koko elämän ajan tärkeää ymmärtää pelon kielteiset seuraukset. Yksi elämän jopa tärkeimmistä asioista, jonka torjumisesta pitäisi muodostua elämäntapa. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, johon on koottu vinkkeinä pelon torjumisen ydinasiat konkreettisesti!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)