KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI ANJA KULOVESI KUVA ASHELINE APPLETON | 12.9.2018 | KOLLEGA.FI
Hyvinvointiohjeita kiirehtijöille

Nyt on aika päästää irti kesästä ja toivottaa syksy tervetulleeksi. Kirkastaa omia tavoitteitaan samalla, kun vauhti nopeutta arvostavassa maailmassamme kiihtyy. Olla rohkea ja varmistaa, että myös omat hyvinvointitavoitteemme näkyvät loppuvuoden kalenterissa. Kukaan muu ei pidä huolta terveistä rajoistamme, kuin me itse.

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiireenkesytys-konseptin luoja.

Kaikki on symboliikkaa ja ympäristöllämme on merkitystä. Siksi kannattaa luopua turhasta tavarasta ja järjestää koti ja työympäristö niin, että niissä on helppo olla ja hengittää. Sama pätee omaan suunnittelukalenteriin. Tiedämme hyvin, kuinka helposti se täyttyy ohjelmasta ja päättymättömistä tehtävistä. Mitä jos tänä syksynä jättäisit sinne kiirevapaita vyöhykkeitä, aikaa olla tekemättä yhtään mitään? Keitaita, joista voi aloittaa uuden inspiroivan löytöretken tai ravita kehoa ja mieltä sillä, mitä ne kaipaavat. Usein se osoittautuu kannattavaksi sijoitukseksi arjen haasteista selviämiseen.

Hyödynnä viikonpäivien tunnelmat

Koska olen sitä mieltä, että viikonpäivillä on kullakin oma tyypillinen tunnelmansa, olen hyödyntänyt sitä kalenterissani. Se, että päivien teemat poikkeavat toisistaan, tekee viikosta kiinnostavamman. Erilaisia rytmejä joutuu luonnollisesti soveltamaan joustavasti sen mukaan, mitä kulloinkin on meneillään. Kuitenkin aamulla usein aistii selkeästi, onko ilmassa tekemisen meininkiä vai viipyilevä ja vähän hitaampi tempo. Itselleni viikko etenee suunnilleen seuraavaan tapaan:

Maanantai on hyvä suunnittelupäivä. Silloin kannattaa kirjata ylös ajatuksia ja kuulla intuition pieniä, aikaa säästäviä viestejä. Ilmassa on selvästi lähtökitkahaasteita. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” soveltuu maanantain huoneentauluksi.

Tiistai on kuin kutsu tuumasta toimeen ryhtymiselle. Viikko on jo käynnistynyt ja lähtökitkaongelmat ohitettu. Tiistaille kannattaa sijoittaa määrätietoista ponnistelua vaativia tehtäviä. Hommat sujuvat, kun pääsee vauhtiin.

Koska keskiviikko on hyvä vuorovaikutuspäivä, kutsun sitä kehumisen keskiviikoksi. Se on hyvä päivä antaa rakentavaa ja rohkaisevaa palautetta – ja vastaanottaa sitä! Aina kun minua pyydetään puhumaan, sijoitan mielelläni esiintymiset keskiviikolle – tai torstaille.

Torstai, joka on toivoa täynnä, on myös suurten läpimurtojen päivä. Kun alkaa luottaa siihen, löytää enemmän rohkeutta laajentaa ideoita ja ottaa rohkeasti kontakteja. Mitä väliä sillä on, vaikka tämä on vain itse keksimämme leikki, jos se toimii? Ja mitä tapahtuisi, jos siitä tulisi koko kansan uskomus ja venyttäisimme torstaisin mittojamme riemulla? Tarkemmin ajateltuna sille olisi tilausta.

Perjantai on mainio päivä onnistumisten juhlille. Ei ole väliä, ovatko aiheet suuria vai pieniä. Omista silmälaseista riippuu, miten hyvin löydämme syitä viettää onnistumisten juhlia. Mielihyvän tunnelmissa on helppo siirtyä viettämään lauantain huoltopäivää ja sunnuntain lepo- ja virkistymispäivää.

Aseta itsellesi sopivat rajat

Vaikka hoppu ympärillämme on haaste levolliselle läsnäololle ja ajatusten säilyttämiselle kirkkaina, aiheutamme myös itse itsellemme paineita. Ajaudumme kamppailemaan ajan riittävyydestä eri syistä. Koska syksy on hedelmällistä aikaa uusille aluille ja taitojen jalostamiselle, kannattaa nyt ottaa käyttöön juuri itselle sopivat kiireenkesytysohjeet.

Jos olet havahtunut siihen, että täydellisyyden tavoittelu tai liian monien samanaikaisten tehtävien haaliminen tuottavat sinulle toistuvasti ajankäytön haasteita, esitä itsellesi hyödyllinen kysymys: paljonko on riittävästi? On viisautta asettaa kohtuudelle sopivat rajat. Kunnioita sitä yhtä ainoaa tehtävää, joka kulloinkin on meneillään ja harjoittele pitämään huomiosi siinä riittävän pitkän aikaa. Kokemuksesta tiedän, että tämä voi olla koko elämän pituinen harjoittelun paikka, mutta on hyvä muistaa, että kiire on subjektiivista. Vain omia toimintatapojaan voi muuttaa, ei muiden. Kun onnistuu, voi paremmin ja se vaikuttaa myös muihin ympärillä.

Se, että säännöllisesti yliarvioi omat voimavaransa, vertaa itseään muihin tai ei jätä yllätysvaraa suunnitelmiinsa, kertoo myös jostain. Jos tunnistat näistä itseäsi, kysy miten voisit huolehtia voimavaroistasi paremmin ja anna sen näkyä kalenterissasi. Pidä virkistäviä taukoja ja harjoittele joustavien suunnitelmien laatimista. Ehkä tarvitset harjoitusta viestiäksesi rohkeammin silloin, kun oikea vastaus olisi ei. 

Epäilen, että meille kaikille tekisi hyvää kokeilla somevapaata päivää, uutispaastoa tai hitausaktivismia kesken kiireen. Yllättäen nopea ei aina olekaan parempi kuin hidas. Rientämisen kulttuuri ei hetkessä muutu, mutta alkava syksy antaa meille mahdollisuuden havahtua omaan tilanteeseemme ja tehdä vastuullisia ja rohkeita valintoja – pieni arjen askel kerrallaan.

Anja Kulovesi on Kiirenkesytys-konseptin luoja ja tietokirjailija, joka on keväällä julkaissut kirjan Kiireenkesyttäjä – Avain hyvään elämään. Lisätietoja Kiireenkesytyksestä löydät osoitteesta https://www.facebook.com/kiireenkesytys/. Lue myös Kuloveden edellinen kolumni Paljonko on riittävästi?

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)