HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVAT ERJA JÄRVELÄ | 12.9.2018 | KOLLEGA.FI
Uskallatko tarttua tilaisuuksiin?

Kesällä tein jotain rohkeaa, jonkun mielestä ehkä uhkarohkeaa. Päätin lähteä Himalajalle tapamaan netissä tutustumaani suurisydämiseen ja upeaan henkilöön. Tämän ihanan ihmisen kanssa olimme pitäneet yhteyttä ja vaihtaneet ajatuksia jo keväästä lähtien lähes päivittäin. Eikä intohimoni vuoriin ja seikkailuihin ainakaan millään tavalla rajoittanut päätöstäni.

Ensitreffimme toteutuivat 1 000 kilometrin roadtrippinä jeepillä Intian harvimmin asutulla seudulla Spiti Valleyssä. Vietimme käsittämättömän hienon viikon ja näin paikkoja, joista olen osannut vain uneksia. Ajelimme Tiibetin rajaseudulla, jossa buddhismi ja vanhat, upeat toiminnassa olevat luostarit ovat osa normaalia sikäläistä ympäristöä. Yksi matkamme varrelle sattuneista toimivista luostareista oli kuulemma itse Dalai Laman suosikkiluostari.

Palattuani en ollut varma, oliko kaikki vain unta vai totta. Itseni kuvitteleminen niihin maisemiin oli kuin satua. Mutta mitä seurasikaan tästä rohkeasta matkasta. Päätimme tämän henkilön kanssa järjestää intialaisille matkailijoille mahdollisuuden tulla seikkailuviikoille Pyhätunturille ja vastavuoroisesti myöhemmin järjestää suomalaisille seikkailijoille reissuja Himalajalle. Valmistuin itse äskettäin luonto- ja ympäristöneuvojaksi, mikä on omiaan tukemaan tätä hanketta. Lisäksi olen aina haaveillut, että saisin viettää enemmän aikaa pohjoisessa ja tehdä siellä töitä. Nyt siis saan tehdä rakastamiani asioita yhdessä ihmisen kanssa, josta todella pidän. Vaikka kaikki on vasta suunnitteluasteella ja hankkeessa on myös haasteensa, on oleellista se, että uskalsin tarttua tilaisuuteen.

Potentiaali säästöliekillä

Kaikki tapahtunut pisti minut pohtimaan, miksi emme uskalla herkemmin tarttua tilaisuuksiin, joita universumi meille melko avokätisesti tarjoilee. Miksi niin usein emmimme ja annamme asioiden lipua ohi?

Vastauksia tähän löysin äskettäin lukemastani Alberto Villoldon kirjasta The Heart of a Shaman. Siinä puhutaan kolmesta asiasta, joista meidän tulisi pystyä päästämään irti ennenkuin pystymme luomaan omaa pyhää tulevaisuuttamme. Tällä Villoldo tarkoittaa elämää, jonka tähden olemme tänne syntyneet, olemaan valona itsellemme ja muille. Nämä kolme asiaa, jotka tukahduttavat potentiaalimme säästöliekille, ovat turvallisuus, pysyvyys ja ulkopuolisen ehdottoman rakkauden hakeminen. Näihin kaikkiin meidät on yhteiskunnassa melko vahvasti ehdollistettu.

Eihän meillä tarvitse aina olla selvät sävelet siitä, miten asiat tulevat menemään tai mitä kuvittelemme haluavamme. Olen huomannut, että on mahdollista elää hetkessä, olla onnellinen ja luoda siinä jotakin, joka tuntuu oikealta. Oikeastaan lopputuloksella ei ole niin väliä. Eikö elämässä ole pohjimmiltaan kyse juuri siitä? Luomisen ilosta ja hetkessä nauttimisesta?

Pelon takana uskomukset

Yhden mahdoton on toisen mahdollinen. Olen aina ollut suhteellisen intuitiivinen ja luottavainen ihmisiä kohtaan. Kuitenkin tiedän nykyään melko hyvin omat rajani ja olen opetellut kulkemaan maailmassa terveesti ympärille katsellen, mutta välttäen kyynistymistä ja ennemminkin pitäen oven auki mahdollisuuksille.

Mitä itse pidät mahdottomana? Pelkäätkö tehdä asioita? Mistä tämä pelko kumpuaa? Pelon takana on usein uskomus. Uskomukset ovat ajatuksiamme asioiden välisistä suhteista, joita pidämme totena. Jokaisella meillä on omat uskomuksemme. Ei ole vääriä eikä oikeita, mutta oleellista on se, ovatko ne elämäämme rikastuttavia vai köyhdyttäviä. Moni meistä haikailee jostakin, josta ei ole ihan varma eikä uskalla haaveilla siitä täysillä.

Sisimmässämme voi olla piilossa uskomus, että joudumme kenties pettymään ja jopa naurunalaiseksi, jos yritämme tehdä jotain eri tavalla kuin suurin osa ihmisistä. Olen kuitenkin huomannut, että useampi meistä kaipaa aitoutta ja oman luovan sielun ilmentämisen mahdollisuutta elämässään, eikä ole onnellinen ennenkuin tämän on löytänyt.

Annatko sinä itsellesi siihen mahdollisuuden?

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka on äskettäin valmistunut luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta http://www.mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aikasempi juttu Luopumisen vaikeudesta.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)