KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA JULIA ALAKULJU | 31.5.2017 | KOLLEGA.FI
Onko kiire totta?

Taaskaan työpäivän tunnit eivät riittäneet tehtävälistan suorittamiseen. Jotain yllättävää ilmaantui jälleen ja ajoi suunnitelmiesi ohi. Palaveri asiakkaan kanssa venyi ja sait syöksyä viime tipassa päiväkodin pihalle noutamaan lapsesi ennen sulkemisaikaa. Ruokakaupassa aioit käydä kotimatkalla, mutta pieleen meni sekin suunnitelma. Koko päivän oli niin kiire, että juuri ja juuri ehti vessassa käydä.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailja, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Kuulostaako tutulta? Elätkö sinäkin jatkuvan kiireen puristuksissa ja tuntuu, ettet saa kiinni ohjaksista? Mitä, jos tämä sinun elämässäsi jatkuvasti toistuva kuvio ei olisikaan totta, vaan rakentuisikin uskomukselle, jonka voisit muuttaa?

Harvoin edes huomaamme, että elämämme on oikeastaan rakentunut vahvojen uskomusten varaan. Uskomuksistamme on tullut niin arkisia, ettemme edes huomaa niitä, saati osaa kyseenalaistaa niiden todenperäisyyttä. Uskomuksemme ovat tallentuneet alitajuiseen tiedostamattomaan mieleemme ja sieltä ne aktivoituvat ilman, että oivallamme mistä reaktioissamme milloinkin on pohjimmiltaan kyse. Alitajuntamme ohjaa meitä huomattavasti voimakkaammin, kuin tietoinen mieli.

Uskomukset vaikuttavat

Uskomuksemme muodostuvat etenkin varhaisessa lapsuudessamme. Uskomukset syntyvät omien kokemustemme pohjalta ja siitä tulkinnasta, jonka kokemuksestamme teemme. Uskomus voi syntyä ohikiitävänä hetkenä, jolloin joku sanoo sinulle jotain tai jättää sanomatta. Muistat ehkä opettajan, joka totesi, ettei sinusta koskaan voi tulla lääkäriä, koska et osaa matematiikkaa. Sen seurauksena olet koko ikäsi uskonut, että et osaa eikä sinusta voi tulla sitä mitä haluaisit.

Elämämme varrella meillä on tapana vahvistaa uskomuksiamme. Uskomuksemme voivat olla toimintaamme tukevia tai rajoittavia. Rajoittavat uskomuksemme ovat usein sellaisia, jotka lapsuudessa uskomuksen muodostumishetkellä ovat vaikuttaneet parhaalta mahdolliselta ajatukselta siinä hetkessä, mutta eivät enää aikuisiällä palvele meitä.

Jos ainainen kiireen tunne vaivaa sinua, kannattaisi pysähtyä tutkailemaan, liittyykö tähän toimintamalliin jokin vääränlainen rajoittava uskomus. Voisiko olla, ettei kiire olekaan totta?

Kiireeseen liittyviä uskomuksia voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia: Kiireinen ihminen on tehokas. Kiireinen ihminen on tärkeä ja merkityksellinen. Kiireinen ihminen saa paljon aikaan. Pitämällä itsensä jatkuvasti kiireisenä, ei tarvitse kohdata surua, tyhjyyttä, huonoa parisuhdetta ja pelkoja. Kiire ja menestys kulkevat käsi kädessä. Kiire tulee ulkopuolelta, etkä voi vaikuttaa siihen mitenkään. Aina on kiire eikä tilanne koskaan muutu.

Pohdi ajatuksiasi

Selvitä seuraavien kysymysten avulla, onko kyseessä uskomus:

  1. Onko uskomuksesi kiireestä totta? Onko se faktaa vai perustuuko se uskomukseesi ja omaan tulkintaasi
  2. Onko se varmasti totta? Voitko aivan varmasti tietää, että se on totta?
  3. Miten sinä reagoit ja mitä tapahtuu, kun uskot tuon ajatuksesi?
  4. Mitä olisit ilman tätä uskomustasi? Mitä tuntisit ilman tätä uskomustasi?

Voimme muuttaa uskomuksiamme. Oivallus on ensimmäinen askel uskomuksen muuttamiseen. Omien uskomusten kohtaaminen ei ole pelkästään mukavaa ja helppoa. Olemme muodostaneet uskomuksemme henkemme pitimiksi ajan kuluessa ja niiden romuttaminen saattaa tuntua jopa pelottavalta. Kuitenkin rajoittavan uskomuksen muuttaminen on lopulta hyvin vapauttavaa.

Vastikään julkaistun saksalaistutkimuksen mukaan se, miten hyvin tunnet omat kielteiset piirteesi ja ominaisuutesi vaikuttaa myös siihen, miten hyvin ymmärrät toista ihmistä. Myötätunto on avain moneen hyvään. Suhtautumalla myötätuntoisesti itseesi, opit suhtautumaan ymmärtäväisemmin muihin, mikä lisää onnellisuuttasi ja hyvinvointiasi merkittävästi. Saatat myös huomata, ettei kiire enää puristakaan sinusta niin tiukasti kuin aiemmin.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Miian nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.miiahuitti.fi/. Lue myös Huitin edelliset kolumnit Irrottaudu työstäsi ja Onnistumisen kaava.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)