COACHING

Mainos
TEKSTI LEENA RAUTIAINEN KUVA NIKO PAULANNE | 31.5.2017 | KOLLEGA.FI
Tosiasioiden tunnustamisesta

Totuus tekee vapaaksi. Tämä juhlava lausahdus jäi vahvasti mieleeni coaching-koulutuksesta, johon osallistuin talvella. Lause on tuttu myös monesta muusta yhteydestä, raamatustakin. Lisäksi oma kokemukseni niin muiden valmennuksesta kuin omasta elämänkoulustakin puhuu väitteen puolesta. Samalla mieleen nousee tilanteita, joissa totuuden tunnustaminen ja sen myöntäminen erityisesti muiden kuullen on pelottanut hirveästi. Avaan asiaa seuraavassa tosielämän tilanteiden kautta.

Leena Rautiainen on coach, työnohjaaja ja valmentaja, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta.

Coach tuo peilin eteen

Työyhteisö kävi kiivasta keskustelua toiminnan painopisteistä coaching-istunnossa. Yhteisön hyväntahtoisen mutta kaikkeen sekaantuvan Kaisan ylitsepursuava innokkuus alkoi vaivata coachia, mutta siihen puuttuminen tahdikkaasti tuntui hankalalta. Valmentaja päätti ensin havainnoida tilannetta. Muutaman minuutin kuluttua hän Kaisalta lupaa kysyttyään kertoi havainnostaan: ryhmän 30 puheenvuorosta Kaisa oli käyttänyt 14. Kaisa hämmentyi silmin nähden, mutta kiitti lopulta tiedosta ja kertoi, ettei ollut tajunnut dominoivaa käyttäytymistään. Vielä seuraavassa istunnossakin hän palasi kyseiseen oivallukseen ja sen seurauksena rauhoittuneeseen käytökseensä.

Puheeksiottamisesta energiaa

Asiakasyrityksen tiimi ei saanut tuotantovaihdetta päälle. Vaikka porukka oli osaavaa ja kokenutta, tulokset olivat keskinkertaisia eikä businesstavoitteisiin ylletty. Yritystä oli kyllä kovasti, väsymykseen asti, mutta yhteinen hyvä ei kuitenkaan toteutunut. Viimeinen pisara oli, kun tiimin vetäjä Sanna tuttuun, karuun tyyliinsä viestitti sähköpostitse huonosta tuloskehityksestä ja vaati tiukennettua raportointia. Viesti oli tiimin mielestä epäreilu ja heitä aliarvioiva. Sannan epäluottamusta lisäävään viestintään puututtiin, vaikka asian puheeksi ottaminen pelottikin. Kun asia oli tunnustettu ja Sannan läsnä ollessa käsitelty, tiimin energia virtaili taas vapaana ja yhteistyö tuotti toivottua tulosta.

Kadonnut työn ilo löytyy

Pätevä ja kollegoistaan välittävä asiantuntija Janne valittiin tiimin esimieheksi. Jannen coaching-tavoitteisiin kirjattiin entisten asiakastöiden delegointi muille, kokonaisuuden seuranta ja työntekijöitä valmentavan roolin omaksuminen. Tiimi ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla ja kärsi myös korkeasta vaihtuvuudesta. Yllättävien resurssikatojen vuoksi esimies ei millään löytänyt aikaa seurantaan, eivätkä vanhat asiakastyötkään vähentyneet. Unettomuuskin kalvoi. Kuukausien saatossa kaikki turhautuivat, niin myös coach. Oli kysyttävä Jannelta, halusiko hän todellakin toimia esimiehenä. Totuuden tunnustaminen kieltävine vastauksineen mahdollisti voimia haaskanneen tilanteen purkamisen. Uusi, luontevampi työrooli ja kadonnut työn ilokin löytyivät uudelleen.

Myötäelämisen tarpeellisuus

Tosiasioiden tunnustaminen on erityisen tärkeää yritystoiminnassa niin terveyden kuin taloudenkin osalta. Tämä kävi ilmeiseksi esimerkiksi kokeneen yrittäjän kamppaillessa kannattamattoman yritystoiminnan ja siihen yhdistyneen työuupumuksen kurimuksessa. Oli tunnustettava se tosiasia, etteivät yrityksen perustamiseen kannustaneet makeat visiot koskaan toteutuisi. Omat yrittäjävuoteni ovat nekin pakottaneet erityisen rehellisiin tilannearviointeihin myyntituottojen tyssätessä ja pakollisten kulujen odottaessa maksajaansa. Ehkä juuri yrittäjyys onkin se paikka, jossa tinkimättömälle totuuden kyselijälle, mutta samalla myös kuulevalle korvalle ja myötäeläjälle on erityistä tarvetta.

Leena Rautiainen on johdon konsultti ja coach, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta. Lisätietoja Rautiaisesta löydät osoitteesta https://www.valmennustaloviritys.fi/. Lue myös Rautiaisen edelliset kolumnit Luovu tärkeilystä ja Itsetuntemus auttaa.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)