KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA JULIA ALAKULJU | 8.2.2017 | KOLLEGA.FI
Onnistumisen kaava

Herätyskello petti aamulla ja heräsin puoli tuntia myöhässä. Lapsetkin nukkuivat vielä. Tärkeä palaveri on alkamassa reilun puolen tunnin päästä ja lapset on saatava pukeisiin ja vietyä päiväkotiin luistimineen. Yöllä on satanut lunta ja autokin on kaivettava hangesta. Pää meinaa räjähtää ja epätoivo iskeä. En millään ehdi ajoissa! Aikalisä!

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailja, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Pysähdyn, hengitän ja muistan, mikä onkaan tärkein tavoitteeni. Tärkein tavoitteeni on pysyä rauhassa ja hyvässä fiiliksessä, muuten en voi onnistua. Hengitän syvään, koetan parhaani mukaan keskittyä tekemään aamun toimet tuntien rauhaa ja iloa ja kuin ihmeen kaupalla saan hyväntuuliset lapset reppuineen päiväkotiin ja ehdin ajoissa palaveriin.

Kiireessä keskitymme usein lopputulokseen, joka on tulevaisuudessa. Sen jälkeen mielessämme onkin jo seuraava tehtävä. On saatava valmiiksi tarjous, projektisuunnitelma tai lasku tiettyyn ajankohtaan mennessä. Tehtävälista täyttyy sitä mukaa, kun saamme yhden tehtävän hoidettua. Teemme kovasti töitä, stressaamme ja sähläämme. Tällä kaavalla onnistumme harvoin. Tai saatamme onnistuakin joskus toisinaan lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä tähtäimellä tämä kaava on tuomittu epäonnistumaan. Miksi ihmeessä?

Stressi saa epäonnistumaan

Epäonnistuminen johtuu kroonisesta stressistä. Kun kiinnität huomiosi vain ulkoiseen ja tulevaisuudessa olevaan, tavoittelet sitä kokeaksesi onnistumista, tyytyväisyyttä tai iloa, ajaudut todennäköisimmin krooniseen stressiin. Jos tavoittelet jatkuvasti vain ulkoista ja aina jotain seuraavaa asiaa, et ole koskaan läsnä tässä hetkessä.

Pitkään jatkuva stressi vie aivomme sellaiseen tilaan, jossa koko kapasiteettimme ei ole käytössä emmekä pysty koordinoimaan, suunnittelemaan ja innovoimaan siten, kuin parhaimmillaan pystyisimme. Stressi uuvuttaa, sairastuttaa ja tekee meistä tyhmempiä. Se hankaloittaa ihmissuhteitamme töissä ja kotona ja vie meiltä yöunet. Väsyneinä, hermostuneina ja aivot puoliteholla on vaikea yltää huippusuoritukseen.

Aina kun keskitymme pelkästään ulkoiseen tavoitteeseen, olipa se sitten työurakan valmiiksi saaminen tai pyykkivuoren valloittaminen, lähdemme väärälle raiteelle. On tieteellisesti todistettu, että lopputulos ei tee meitä onnelliseksi. Se, että olemme onnellisia ja hyvinvoivia, saa aikaan myös toivotun lopputuloksen ja onnistumisen paljon suuremmalla todennäköisyydellä.

Onnellisena onnistut

Onnistut parhaiten keskittymällä sisäiseen tilaasi. Kun olet rauhallinen, hyväntuulinen ja läsnä tässä hetkessä, stressi laskee, olet onnellisempi, aivosi toimivat ja onnistut siinä, mitä teet. Tämä voi kuulostaa kummalliselta. Mitä ihmettä, kesken pahimman kiireen pitäisi vain hengitellä syvään ja koettaa kokea sisäistä rauhaa?

Olemme jahdanneet tulevaa kovalla tohinalla ja kuvitelleet sen tekevän meistä onnellisia ja menestyneitä, mutta totuus onkin päinvastainen. Tärkeintä olisi voida hyvin ja olla tyytyväinen jo nyt, vaikka tehtävälista on ahdistavan pitkä ja kalenteri täynnä minuutti minuutilla. Voit paremmin ja onnistut, kun pidät tärkeimmän tavoitteesi mielessäsi. Jos tärkein tavoite ei olekaan tehtävälistan suorittaminen, vaan sisäinen tunnetila, miten se sitten löytyy?

Löydä tavoitteesi

Tärkeimmän tavoitteesi löydät seuraavan kysymyslistan avulla. Pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään ennen kuin aloitat ja kysy sitten itseltäsi kaikessa rauhassa seuraavat kolme kysymystä.

  1. Mikä on tärkein, kiireellisin tavoitteesi tällä hetkellä? Esimerkiksi projektin saattaminen loppuun ajoissa.
  2. Kun saavutat tärkeimmän tavoitteesi, esimerkiksi saat projektin ajoissa maaliin, mitä kaikkea hyvää siitä konkreettisesti seuraa?
  3. Kun tämä on toteutunut, mitä tunnetta silloin tunnet?

Vastaus kolmanteen kysymykseen on tärkein tavoitteesi. Se voi olla sisäinen tyytyväisyys, ilo, rauha, arvostus ja läsnäolo. Kun keskityt jo nyt tuntemaan tuota tunnetta, jota tuntisit saavutettuasi ykköskohdassa nimeämäsi tavoitteen, onnistut paljon suuremmalla todennäköisyydellä. Tärkein tavoitteesi jatkossa on siis tämä sisäinen tunne ja voi tehdä ensimmäisestä kysymyksestä toiveen. Toiveesi on, että saat tehtävälistan kohdat ajoissa suoritettua, mutta tärkein tavoitteesi on kokea parhaasi mukaan tyytyväisyyttä ja iloa jo nyt.

Hyvä olo, tyytyväisyys ja kyky olla läsnä lisäävät tuotteliaisuuttasi työssä, fyysistä hyvinvointiasi ja terveyttäsi sekä onnellisuutta ihmissuhteissasi. Keskittyessäsi käsilläolevaan hetkeen koet iloa ja saavutat flow-tilan. Onnellisempana onnistut! Mieti kiireen puristuksessa, mitä voisit tehdä kokeaksesi itsesi onnellisemmaksi juuri nyt!

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Miian nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.miiahuitti.fi/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)