COACHING

Mainos
TEKSTI LEENA RAUTIAINEN KUVA NIKO PAULANNE | 26.10.2016 | KOLLEGA.FI
Kysymyksillä on väliä

Mihin yhteen kysymykseen etsit vastausta? Tämän kysymyksen olen esittänyt monelle valmennettavalleni aloittaessamme yhteistä prosessia. Joskus kyselen sitä myös itseltäni karsiakseni ajatusten sekamelskaa päässäni. Kulloisenkin hetken tärkeimmän kysymyksen hahmottaminen auttaa kohdistamaan mielen ja energian oikeaan suuntaan.

Leena Rautiainen on coach, työnohjaaja ja valmentaja, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta.
Leena Rautiainen on coach, työnohjaaja ja valmentaja, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta.

Tavoitellessamme jotain itsellemme merkityksellistä asiaa, meidän on ensin määriteltävä ydinkysymys. Koska kaikkia pulmia ei voi ratkoa kerralla, kannattaa huomio kohdistaa siihen, mikä juuri nyt vaikuttaa elämässä ja kenties estää hyviä asioita toteutumasta. Jokin asia, keskeneräinen työ tai selvittämätön ihmissuhde, voi helposti kehittyä tällaiseksi energiasyöpöksi – mutta ratketessaan mahtavaksi voimien vapauttajaksi.

Tutkimista ja ratkomista

Työnohjausta opiskellessani jouduin pohtimaan istuntoon sopivaa aloituslausetta ja päädyin kysymykseen ”mitä työhösi liittyvää kysymystä haluaisit tänään tutkia?” Työnohjaushan on jo määritelmällisestikin oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä. Myös coachingissa, jossa kaiken työskentelyn lähtökohtana on tavoitteiden asettaminen, on hyvä alussa määrittää kysymys, johon tavoittelee ratkaisua tai ainakin syvempää ymmärrystä. Muut, vähemmät tärkeät kysymykset voi jättää syrjään.  Pohdinnasta ja sitä seuraavasta toiminnasta tulee näin taloudellisempaa.

Toki coaching on paljon muutakin, mutta oman kysymyksen tiedostaminen luo perustan laadukkaalle, tavoitteelliselle työskentelylle. Tärkeää on myös tunnistaa omaan päätäntävaltaan kuuluvat kysymykset ja jättää muut kysymykset niistä vastaavien ratkottaviksi.

Vastakysymysten voima

Sain uusia, rohkaisevia kokemuksia omien kysymysten voimasta osallistuessani hiljattain seminaariin, jossa aamupäivien luentoja seurasivat iltapäivisin kokoontuvat pienryhmät. Näissä vertaisryhmissä osallistujat reflektoivat ja jakoivat ajatuksiaan luennon teemoista omassa elämässään, mikä syvensi oppimista merkittävästi.

Kyseisen seminaarin alkuviikolla eräs hollantilainen mies kysyi lisäselvitystä hankalalle termille, josta ryhmän jäsenillä oli ollut eri tulkintoja. Luennoitsija innostui: kerro lisää noista tulkinnoista, mitä itse niistä arvelet? Kuvailtuaan tulkinnat mies palautti mikrofonin ja istuutui tyytyväisenä takaisin paikoilleen. Taisi luikauttaa kiitoksenkin, kun asia oli siinä selvinnyt ilman luennoitsijan valmista vastausta.

Loppuviikosta sama mies kysyi taas toista, henkilökohtaisempaa kysymystä viikon teemasta ja sitä tukemaan valituista tapauskertomuksista. Luennoitsija kysyi: mitä itse arvelet? Mies totesi huvittuneena: sinulla on hauska tapa vastata kysymyksiini! Kuultuaan ensin luennoitsijan vakuuttelut siitä, ettei ole tarkoituksella väistelemässä aihetta, mies kuvaili jälleen ajatteluaan aihepiiristä. Luennoitsija ja koko muu seminaariväki saattoivat jälleen todeta kysymyksen arvon asian kirkastamisessa.

Vastauksia ja vuoropuhelua

Kaikkiin tilanteisiin vastakysymyksillä kikkailu ei tietenkään sovi. Esimiehen, kollegan tai valmentajan keskeiseksi tehtäväksi jää tunnistaa kulloinenkin asiayhteys ja ihmisten kypsyys ratkoa asioita oma-aloitteisesti. Joskus on tarpeen antaa selkeitä vastauksia ja ohjeita.

Samassa seminaarissa sain muutenkin hienoa evästystä vertaisryhmissä tapahtuvaan oppimiseen. Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että juuri ryhmässä tapahtuva näkökulmien ja kokemusten jakaminen tuottaa merkittävää oppimista. Tällaisissa tilanteissa avoin mieli ja uteliaisuus ovat tässä välttämättömiä, samoin kaikkia kunnioittava vuoropuhelu. Vaikka omasta ajattelustani poikkeavat mielipiteet saattavatkin ensin ärsyttää, voin silti kuunnella ja ihmetellä mielessäni: mielenkiintoista, noinkin joku ajattelee.

Leena Rautiainen on johdon konsultti ja coach, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta. Lisätietoja Rautiaisesta löydät osoitteesta https://www.valmennustaloviritys.fi/. Lue myös Rautiaisen edellinen kolumni Mene metsään sekä hänestä julkaistu henkilöjuttu Kanssakulkijaksi kasvanut.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)