COACHING

Mainos
TEKSTI LEENA RAUTIAINEN KUVA NIKO PAULANNE | 31.8.2016 | KOLLEGA.FI
Mene metsään

Aivan hiljattain koin tyypillistä konsultin tuskaa kotitoimistossani, kykenemättömänä käynnistämään hahmotonta työtehtävää. Koska mieli tuntui tukkoiselta eivätkä ideat lähteneet lentoon, lähdin lähimetsään pikku kävelylle. Niin sitten kävikin, että sekä mieli että kroppa virkistyivät naapuruston omenapuista, havumetsän tuoksuista ja tuulen huminasta. Yksi viikolla painanut työpaikan harmituskin ehti kutistua olemattomiin. Kävelyn taikavoima tehosi taas kerran.

Leena Rautiainen on coach, työnohjaaja ja valmentaja, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta.
Leena Rautiainen toimii johdon konsulttina ja coachina Virvo Oy:ssä.

Kävelyn ja coachingin yhdistelmä on aihe, josta puhutaan verraten harvoin. Se on mielestäni sääli, sillä coaching, aivoja stimuloiva liikunta ja itsessään hoitava luonto ovat lähes lyömätön yhdistelmä luovuutta ja uutta perspektiiviä etsivälle. Siis aika monelle, joita tämän ajan työelämä haastaa uudistumaan.

Kävely hoitaa aivoja

Mikä sitten tekee kävelemisestä niin stimuloivaa? Vastaukset löytyvät biologiasta. Kun lähdemme kävelylle, sydän pumppaa normaalia voimakkaammin verta ja happea sekä lihaksiin että aivoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet ihmisten suoriutuvan paremmin keskittymistä ja muistia mittaavista testeistä kevyen liikunnan aikana tai heti sen jälkeen.

Säännöllinen kävely myös ehkäisee ikääntymisen tuomaa aivotoimintojen hidastumista, kasvattaa muistin toiminnalle keskeisen hippokampuksen kokoa sekä kiihdyttää uusien hermosolujen kasvua ja toimintaa. Kävelemisen elimistöä vahvistava, stressiä alentava ja ajatuksia kirkastava vaikutus on useimmille meistä tuttua. Samanaikaisesti meitä informoidaan jatkuvasti liiallisen istumisen vaaroista.

Luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta on myös tultu entistä tietoisemmiksi. On ymmärretty, ettei luonto ole vain virkistävä lisä ja harrastus niille, jotka siitä tykkäävät – vaan että luonto vaikuttaa jokaisen hyvinvointiin.

Coachingia keitaalla

Kävelykoutsauksen muodot ovat moninaiset. Perinteisin on varmaankin kahdestaan tai pienen ryhmän kanssa juttelu leppoisan kävelyn tahdissa. Kunnianhimoiset voivat nostaa riman korkeammallekin. Muistan kollegan, joka tapasi kiireistä valmennettavaansa juoksutreenien ohessa.

Kävelyyn ja keskusteluun voi helposti liittää ympäristön tarjoamia virikkeitä luonnon rikkaasti tarjoamien metaforien avulla. Esimerkiksi hengitysharjoitukset tai tietoisen läsnäolon harjoitteet soveltuvat hyvin luontokävelyn lomaan.

Itse olen liittänyt kävelyn osaksi pidempiä coaching-keitaita. Näihin puolen päivän vetäytymisiin sisältyy muitakin elementtejä, kuten alkuun sijoittuva ateriahetki ja tavoitteen asetanta sekä loppuun sijoittuva vaihtoehtojen ja toimenpiteiden hahmottelu, jota tuen tarvittaessa visuaalisin ja toiminnallisin menetelmin. Jossain puolivälin tienoilla olemme puikahtaneet läheisille metsäpoluille vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien kirjoa kuulostelemaan.

Mieli lepää luonnossa

Kävely sopii hyvin myös omaehtoisen pohdinnan tueksi. Kukapa ei tuntisi sitä luonnossa samoilun kokemusta, kun ideat syntyvät pakottomasti ja monet mieltä painavat asiat asettuvat kohdilleen. Polulle voi lähteä myös valmiiksi asetetun kysymyksen tai tavoitteen kanssa.

Tähän liittyy kuitenkin varoitus. Liiallinen päämäärätietoisuus ja ajattelun ennalta kaventaminen ei nimittäin ole hyväksi. Tutkimusten mukaan kävely stimuloi pikemminkin idearunsautta (divergenssi) kuin niiden kohdistamista (konvergenssi). Kokemukseni kävelycoachingista samoin kuin viime kesälomieni pyhiinvaelluspoluilta vahvistavat tämän: samalla kun mieli lepää ajattelutyöstä, se avautuu ottamaan vastaan virikkeitä vaikkapa kuljettavasta tiestä, ympäröivistä kasveista ja lintujen laulusta. Oivalluksista tulee rikkaampia kuin itse osaisi odottaakaan.

Asioiden pakoton, kävelytahdin rytmittämä lausuminen ääneen auttaa jäsentämään omia toiveita, huolia ja ajatusrakennelmia. Metsäpolulle voi lähteä yhtälailla yksin kuin yhdessä luottoystävän kanssa. Luonto ja liikunta hoitavat aina – ilman ammattilaistakin.

Leena Rautiainen on johdon konsultti ja coach, joka nauttii ihmisten innostamisesta ja rohkaisemisesta. Lisätietoja Rautiaisesta löydät osoitteesta https://www.valmennustaloviritys.fi/. Lue myös Rautiaisesta aiemmin julkaistu juttu Kanssakulkijaksi kasvanut.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)