TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI JA KUVA RIITTA HELEKOSKI | 28.9.2016 | KOLLEGA.FI
Hallitseeko ego sinua?

Meillä jokaisella on ego, joka ohjaa tietoista toimintaa ja tasapainottelee vaistojen ja järjen välissä. Latinankielinen sana ego on suomeksi minä. Ego tarkoittaa siis ihmisen minähavaintoa, itsevarmuutta ja itsensä kunnioittamista. Sen avulla teemme tietoisia päätöksiä, asetamme henkilökohtaisia rajoja ja ylläpidämme omaa minäkuvaa ja omanarvontuntoa.

Riitta Helekoski on monialaosaaja, joka nauttii uuden oppimisesta.
Riitta Helekoski on monialaosaaja, joka nauttii uuden oppimisesta.

Ristiriitatilanteissa ego suojaa meitä erilaisilla puolustusmekanismeilla. Niiden avulla säätelemme negatiivisia epämiellyttäviä tunteita, kuten pelko ja ahdistus, ja ylläpidämme psyykkistä tasapainoa. Puolustusmekanismit auttavat meitä toimimaan sosiaalisessa ympäristössämme. Esimerkkinä puolustusmekanisteista on torjunta, jolloin esimerkiksi järkeilemällä estämme ahdistusta herättävien asioiden nousemisen tietoisuuteen ja olomme helpottuu. Ego kehittyy käsi kädessä lapsen tiedollisen kehityksen ja ympäristön antaman palautteen kanssa.

Vaikeudet alkavat, kun ego kasvaa liian suureksi. Silloin se saa meidät käyttäytymään ”kukkona tunkiolla” ja jättämään varjoon toiset ihmiset.

Tunnista egon yliote

Seuraavassa avaan seitsemän tapaa tunnistaa henkilö, josta ego on saanut yliotteen. Joskus voi olla syytä myös katsoa peiliin.

1. Pitkät yksinpuhelut

Henkilö rakastaa omaa ääntään enemmän kuin tasavertaista keskustelua. Hän puhuu isoon ääneen, ei kiinnitä huomioita keskustelun kulkuun ja välttää katsekontaktia.

Vuorovaikutusta ei voi syntyä, sillä puhe ei ole keskustelua – se on kuuntelemista, oppimista toisilta ja toisten havainnointia.

Testi: Seuraavan kerran kun keskustelet jonkun kanssa, tarkkaile kiinnitätkö huomiota siihen, mitä toinen osapuoli sanoo vai mietitkö hänen puheensa aikana mitä aiot sanoa seuraavaksi.

2. Toistuva selviytymistarina

Henkilö kertoo toistamiseen tarinaa siitä, miten selvisi vaikeasta tilanteesta. Välittämättä siitä, että kaikki läsnäolevat yhtä lukuunottamatta ovat sen jo useasti kuulleet.

Testi: Mieti onko sinun välttämättä kerrottava asiasi heti? Mieti mitä saat kertomalla sen tai mitä muut saavat siitä?

3. Oikeassaolemisen oikeutus

Henkilö on aina oikeassa, pitää kiinni mielipiteistään ja yrittää syöttää niitä toisille. Hän kontrolloi muiden ajatuksia.

Testi: Haluatko aina olla oikeassa vai mieluummin hiljaa ja rauhassa? Kun joku painaa ”tunnenappulaasi”, vihastutko vai vetäydytkö?

4. Yksinselviämisen eetos

Henkilö uskoo suoriutuvansa kaikesta yksin. Ego saa hänet kuvittelemaan, että hän on lauman johtaja, jota toisten on myötäiltävä ja kiitettävä. Hän myös ottaa työstä kaiken kunnian.

Testi: Nöyrrytkö vaikean edessä vai yritätkö yksin. Onko sinun helppo pyytää apua? Muistatko kiittää?

5. Selitykset ja puolustelu

Henkilö selittelee ja puolustelee tekojaan.

Testi: Asetutko helposti puolustuskannalle, väännätkö vitsin selvitäksesi tilanteesta vai kiellätkö kaiken?

6. Ainainen keskeyttäjä

Henkilö keskeyttää toiset eikä suostu kuuntelemaan muita.

Testi: Kerrotko joka väliin oman mielipiteesi vai keskitytkö kuuntelemaan ja havainnoimaan tilannetta?

7. Ei myönnä mitään

Henkilö ei koskaan myönnä olevansa väärässä.

Testi: Kierteletkö kerien itsesi valheiden verkkoon ennemmin kuin pyydät anteeksi ja jatka elämääsi?

Toimiva ja tasapainoinen ego (identiteetti) on yksi tärkeimmistä elementeistä yksilön persoonallisuuden ja toiminnan ymmärtämiseksi. Siihen kuuluu kyky näyttää ja käsitellä tunteita, kyky ohjata omaa toimintaansa kohti tavoitteita, itsensä kunnioittaminen ja arvostus, empatiakyky ja moraalinen vastuu.

Riitta Helekoski toimii kouluttajana, työyhteisökehittäjänä, organisaatiopsykologina, mentorina ja työyhteisösovittelijana yhdistellen kaikkia taitojaan. Helekosken tavoittaa osoitteesta riitta@sovitaan.fi. Lue myös Helekoskesta aiemmin julkaistu juttu Laajakatseinen moniosaaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)