TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 28.9.2016 | KOLLEGA.FI
Lopeta valittaminen

Tiesitkö, että luot oman todellisuutesi? Moni elää siinä uskossa, että ulkoiset tapahtumat ohjaavat kaikkea. Näin ei ole. Voit aina valita vähintään sen, miten suhtaudut asioihin.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Meillä jokaisella on muutama sokea piste, jotka sotkevat arkeamme. Nämä kompastuskivet vaikuttavat salakavalasti, sillä joutuessamme niiden armoille, asiat, joiden toivomme tapahtuvan, lipuvat aina vain kauemmaksi. Kutsun kompastuskiviä myös viruksiksi, sillä ne ottavat mielellään meidät haltuunsa ja vieläpä levittävät oireitaan muille lähipiirissämme. Yksi suomalaisten kestosuosikeista on marttyyritauti. Tartuntavaara on suuri lähes joka työpaikalla.

Mistä kenkä puristaa?

Marttyyri kokee olevansa olosuhteiden uhri. On aina jonkun ihmisen tai asian syytä, että asiat ovat huonosti – joko pomo on ilkeä, kumppani hankala tai työ on ikävä. Tunnusmerkkejä ovat iloton puurtaminen, valittaminen sekä jatkuvat huokaukset. Marttyyri hakee myötäsääliä ja siksi työpaikoilla onkin välillä marttyyrien kokoontumisia, kuppikuntia, joissa valitetaan, juoruillaan ja kisaillaan kenellä on asiat vielä huonommin. Näihin klikkeihin ei kannata liittyä.

Marttyyrin tunnusmerkkejä ovat

 • valittaminen ja huokailu
 • kärsivä ja iloton ilme
 • ylitunnollinen, haluton käyttämään ei-sanaa
 • reipas suorittaminen, vaikeus olla tekemättä mitään.

Myös marttyyrin taustalta löytyy uskomus, joka vaikuttaa kuvaamme todellisuudesta. Uskomukset ikään kuin ohjelmoivat meitä ajattelemaan, että asia on fakta ja piste. Jos sinulla on esimerkiksi käsitys, ettet osaa jotakin, se on sinulle täyttä totta ja joka kerta kun sitä hoet, se vain vahvistaa uskomustasi tästä asiasta. Marttyyrin taustalta löytyy todennäköisesti kotoa saatu roolimalli sekä uskomus, että elämässä on uhrauduttava.

Kumoa uskomuksesi

Itselläni oli reilu vuosikymmen sitten vahva uskomus, että minulla on huono nimimuisti, mutta sentään kohtuullinen kasvomuisti. Kerrottuani nimimuistin puutteesta riittävän usein, siitä tuli itseään toetuttava ennustus, ja nimimuistini heikkeni entisestään. Koin, ettei minulla ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan – olin siis olosuhteiden uhri, marttyyri. Koska asia haitasi työtäni, se rupesi vaivaamaan minua ja päätin kokeilla, voisinko kehittyä nimien muistamisessa. Tämä oli ennen kaikkea tietoinen päätös, eikä minulla ollut apunani mitään erityisiä muistikikkoja.

Viimeiset kymmenen vuotta nimimuistini on ollut erinomainen. Muistan esimerkiksi valmennettavani hyvin helposti. Miten se onnistuu? Tutustun osallistujalistaan, koulutuksen alkaessa kättelen osallistujat, kirjaan missä he istuvat ja pyydän heitä kertomaan lyhyesti jostain päivän teemaan liittyvästä. Tunnissa opin noin 15 – 25 osallistujasta koostuvan ryhmän henkilöiden etunimet ja muistan ne vielä seuraavalla kerrallakin, jos koulutus on monivaiheinen! Tätä on usein ihmetelty ja vastaus muistamiseeni on yksinkertainen: olen niin kiinnostunut ihmisistä, että halusin kehittyä tässä. Edellytyksenä toki oli, että heitin vanhan uskomukseni romukoppaan ja annoin itselleni luvan kehittyä.

Mikä uskomus ohjaa sinun elämääsi? Mitä jatkuvasti hoet itsellesi? Jos se vaikeuttaa elämääsi, olisiko jo korkea aika vapautua tästä uskomuksesta? Kuuntele mitä vastaat itsellesi, keksitkö verukkeita miksi se ei onnistu vai uskallatko muuttaa uskomuksesi.

”Voit saavuttaa mitä vaan, jos luovut uskomuksesta ettet voi.”
– Robert Anthony

Vinkkejä uskomuksen muuttamiseen

 • Tarkkaile itseäsi ja tunnista, mitkä uskomukset ohjaavat sinua.
 • Päätä, että olet valmis luopumaan sellaisesta uskomuksesta, joka ei palvele sinua.
 • Keskity uuteen uskomukseen ja muista riittävän monet toistot, jotta alat itsekin huomata muutoksen.
 • Anna itsellesi aikaa kehittyä tässä asiassa, vuosikymmenten uskomus voi istua tiukassa.
 • Vaienna sisäinen äänesi, joka väittää, ettet pysty.
 • Iloitse jo pienistä muutoksista, ne vievät kohti suurempaa onnistumista.

Tee testi ja tunnista omat kompastuskivesi. Lue myös aiheesta aiemmin julkaistu kolumni Kohtaa pelkosi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)