COACHING

Mainos
TEKSTI SINI RANTAMA KUVA ANNA DAMMERT | 1.6.2016 | KOLLEGA.FI
Viihdytään omissa nahoissamme

Ihanaa, kesälomakausi on taas täällä! Vuodet tuntuvat menevän yhä nopeammin, eikä se näin kesän kynnyksellä haittaa ollenkaan. Jokainen vuosi tuo oman lisänsä kokemuspankkiin ja sen myötä useissa asioissa voi olla viisaampi kuin nuorempana. Monilla myös omissa nahoissa viihtyminen saattaa tulla vuosien saatossa yhä helpommaksi, kun matkan varrella on päässyt ihmettelemään elämää erilaisista näkökulmista.

Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach ja työyhteisövalmentaja
Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach ja työyhteisövalmentaja

Kesä on erityisen ihanaa aikaa tarkastella tätä aihetta tarkemmin. Rentous antaa tilaa luovalle ajatuksenkululle ja itsestäänkin voi oppia taas jotain uutta – kunhan vain malttaa hetkeksi pysähtyä tarkastelemaan asioita tietoisen uteliaana.

Iloitaan ihmissuhteista

Omissa nahoissa viihtyvän ihmisen lähellä on hyvä olla. Ihana kiireettömän läsnäolon tunne saattaa tarttua kuin itsestään. Kenen seurassa sinulle on käynyt niin? Henkilö voi olla yhtä hyvin ystävä pitkän ajan takaa kuin ihka uusi tuttavuus. Kun sellaisen kultakimpaleen löytää, suhdetta kannattaa vaalia. Joku on sanonut, että olemme keskiarvo niistä viidestä henkilöstä, joiden kanssa vietämme eniten aikaamme. Ei siis ole samantekevää, keiden kanssa aikaa jaamme.

Millaista energiaa sinä haluat välittää ympärillesi? Jokaiselle löytyy paikkansa, koska välillä tarvitsemme iloista pirteyttä, joskus tyyntä rauhallisuutta ja joskus taas analyyttista kriittisyyttä. Olennaista on tunnistaa omat tarpeensa ja hakeutua itselleen sopivaan seuraan. Omassa seurassa oleminen ei yksinään riitä, koska tarvitsemme vuorovaikutussuhteita peileiksi muovaamaan käsitystämme siitä, millaisia olemme. Hyväksyvä ja kannustava seura tekee aina hyvää. Ketä sinä olet viimeksi kannustanut tai kuka lähelläsi kaipaisi juuri nyt tukeasi?

Otetaan rennosti

Omissa nahoissa viihtyvän henkilön on helppo sanoa ilman huonoa omaatuntoa: ”Otan rennosti”. Monien mielestä varsinkin työasioihin tulee suhtautua riittävällä vakavuudella eikä niihin tarvitse turhaan rentoutta liittää. Mitä tapahtuisi, jos kuitenkin tekisi niin? Mikään itse työssä tai lopputuloksessa ei välttämättä muuttuisi, mutta työn tekeminen rennommalla otteella voisi lisätä hyvinvointia. Ja nyt kyse ei siis ole siitä, että jättäisi jotain tekemättä tai tekisi hutiloiden, vaan siitä, että samoja hommia voi tehdä hymyssä suin. Virheiden pelossa ei ainakaan kannata kärvistellä, koska virheiden tekeminen on inhimillistä ja niistä voi aina oppia jotain hyödyllistä tulevaisuutta varten.

Löydetään iloa pienistä asioista

Tavoittelemalla jotain suurta ja harvoin toteutuvaa ajatukset pyörivät siinä, että kyseinen asia ei ole vielä toteutunut. Tällainen asia voi jollekin olla esimerkiksi pitkä loma, jota on odottanut kuukausikaupalla.

KukkapuuJos taas keskittyy pienempiin ja usein toistuviin kivoihin asioihin, saa hyvänolontunteestakin nauttia useammin. Esimerkiksi viikonloput (ilo kerran viikossa), aamukahvihetki (ilo kerran päivässä) tai muiden ihmisten mukavat kohtaamiset (iloa monta kertaa päivässä). Mitkä asiat omassa elämässäsi ilahduttavat sinua päivittäin? Mistä arkisista asioista koet kiitollisuutta?

Paras yhdistelmä on kokea kiitollisuutta pienistäkin asioista ja odottaa innolla jonkun kauempana häämöttävän ihanan asian toteutumista. Joidenkin tutkimusten mukaan ihminen on nimittäin onnellisimmillaan juuri ennen kuin odotettu mukava asia toteutuu.

Nautitaan siis kesäloman odottelusta ja ollaan lomalla kiitollisia siitä, että vapaapäiviä on tiedossa pitkin vuotta. Lomailu riittävällä rentoudella edesauttaa lisäämään myönteisiä kohtaamisia – ja taas on astetta helpompaa viihtyä omissa nahoissaan!

Omissa nahoissa viihtymisen aihepiiristä voit lukea lisää Sini Rantaman aiemmista kolumneista Ole oman elämäsi johtaja ja Arvosta rajojasi. Lisätietoja Sini Rantamasta ja työhyvinvointivalmennuksista löydät osoitteesta www.hyvinvointiluotsi.fi. Lue myös Rantamasta kirjoitettu henkilöjuttu Varatuomarista valmentajaksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)