TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI JA KUVA RIITTA HELEKOSKI | 1.6.2016 | KOLLEGA.FI
Työrauha on työhyvinvoinnin edellytys

Työpaikan häiriötekijät ovat meille kaikille tuttuja. Ne rikkovat työn tekemisen ja keskeyttävät ajatuksemme (kuten tauotta tietokoneeseen kilahtavat sähköpostit, soiva puhelin, avotilassa sermin takana äänekkäästi naurava työkaveri, ”ajan kuluttajat”, jokaiseen pikkuasiaan puuttuva esimies ja jatkuvat muutokset). Myös pään sisällä tapahtuu paljon mielenvaeltelua, joka vie ajatukset pois työstä. Niin tärkeää kuin näiden jokapäiväisten ulkoisten ja sisäisten häiriötekijöitten hallinta onkin, lähestyn työrauhaa toisesta näkökulmasta.

Riitta Helekoski on monialaosaaja, joka nauttii uuden oppimisesta.
Riitta Helekoski on monialaosaaja, joka nauttii uuden oppimisesta.

Ilman rauhaa ei voi olla hyvinvointia, sanoi tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen muutamia vuosia sitten Talouselämän haastattelussa. Tämä on itsestään selvää valtioiden tasolla. Sodan keskellä elävät eivät voi hyvin, sillä heidän perustarpeisiinsa ei kyetä vastaamaan. Heiltä puuttuu esimerkiksi turvallinen ja luotettava ympäristö, heillä ei ole ihmisarvoa eikä heitä kohdella oikeudenmukaisesti.

Mielestäni työyhteisöä ja työhyvinvoinnin edellytyksiä voidaan tarkastella samasta näkökulmasta: työrauha on työhyvinvoinnin edellytys. Tänä päivänä kaikki jo tietävät, että hyvinvoivat ihmiset tekevät hyvää tulosta. Mutta miten organisaatioissa varmistetaan ja ylläpidetään työntekijöiden hyvinvointia? Työrauhaa ei taata pelkästään häiriötekijöitä poistamalla, johtajuutta kehittämällä, yhteisiä pelisääntöjä laatimalla ja töitä organisoimalla. Tutkimusten mukaan työrauha rakentuu meitä kaikkia yhdistäville tarpeille, joita ovat turvallisuus, arvostus, oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys ja itsenäisyys.

Turvallisuus

Työpaikat eivät nykymaailmassa ole pysyviä, eivätkä enää takaa meille turvallisuutta. Kaipaamme ennustettavuutta ja epävarmuuden keskellä meidän on löydettävä omat turvallisuuden lähteet sisältämme.

Arvostus

Jokainen haluaa kokea kunnioitusta ihmisenä ja työntekijänä. Arvostavassa ilmapiirissä yhteistyö työpaikalla sujuu, ihmisiä kannustetaan kehittymään ja erilaisuus hyväksytään.

Oikeudenmukaisuus

Jokaisella on voimakas tarve tulla kohdelluksi reilulla tavalla. Mahdollisuus osallistua työyhteisön sääntöjen ja toimintatapojen rakentamiseen on tärkeää.

Yhteisöllisyys

Yhteenkuuluvuus on ihmiselle yhtä tärkeää kuin ravinto, lämpö ja suoja. Ihminen haluaa kuulua yhteisöön ja luottaa sen jäseniin. Tiedon jakaminen ja yhteistyön tekeminen on tehokkaampaa, kun välillämme vallitsee luottamus.

Itsenäisyys

Itsenäisyys on tunne, että voi vaikuttaa omaan elämään ja asioihin. Se on kokemus, että hallitsee työnsä. Itsenäisyys on myös sitä, että voi tehdä päätöksiä ja valintoja.

Väitän, että mikäli työpaikoilla huolehditaan siitä, että nämä viisi elementtiä vallitsevat työyhteisössä, työntekijöiden on helpompi kestää muutoksia, tiukkaa työtahtia ja jatkuvia keskeytyksiä. Tämä väistämättä vaikuttaa myönteisesti työrauhaan ja ihmiset voivat työssään paremmin. Hienointa tässä on se, että jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon ja olla varmistamassa työrauhaa itselleen ja koko työyhteisölleen.

Miten voit työssäsi?

Alla olevat kysymykset auttavat miettimään, vallitseeko työrauha ja työhyvinvointi sinun työyhteisössäsi.

  1. Onko työpaikkasi turvallinen ja luotettava? Pystytkö työssäsi ennakoimaan tulevaa?
  2. Koetko, että sinua, osaamistasi ja työpanostasi arvostetaan?
  3. Onko sinulla mahdollisuus kehittymiseen työssäsi?
  4. Hyväksytäänkö työpaikallasi erilaisuutta?
  5. Kohdellaanko sinua työpaikallasi oikeudenmukaisesti ja reilulla tavalla?
  6. Tunnetko kuuluvasi työyhteisöösi/tiimiisi? Luotatko työkavereihisi? Jaatteko tietoa? Toimitteko yhteistyössä?
  7. Hallitsetko työsi? Voitko itsenäisesti vaikuttaa asioihin, tehdä päätöksiä ja valintoja? Onko sinulla mahdollisuus vaikuttaa työsi kehittämiseen?

Muista aina, että olet rohkeampi kuin uskotkaan, vahvempi kuin miltä ulospäin näytät ja paljon fiksumpi kuin luuletkaan.

Riitta Helekoski toimii kouluttajana, työyhteisökehittäjänä, organisaatiopsykologina, mentorina ja työyhteisösovittelijana yhdistellen kaikkia taitojaan. Helekosken tavoittaa osoitteesta riitta@sovitaan.fi. Lue myös Helekoskesta aiemmin julkaistu juttu Laajakatseinen moniosaaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)