COACHING

Mainos
TEKSTI SINI RANTAMA KUVA ANNA DAMMERT | 6.4.2016 | KOLLEGA.FI
Arvosta rajojasi

Useat coachattavani toivovat itselleen stressittömämpää arkea. Jokaisella on kuitenkin omat käsityksensä stressistä, minkä vuoksi on syytä selvittää, mitä se itselle tarkoittaa.

Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach ja työyhteisövalmentaja
Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach ja työyhteisövalmentaja

Osalle stressiä aiheuttavat liian tiukat aikataulut, toisille taas liika toimettomuus. Monet haluaisivat pärjätä vieläkin paremmin siinä, mitä tekevät. Osalle tuottaa vaikeuksia sanoa ei – silloinkin, kun siihen olisi aidosti tarvetta.

Mikä ikinä stressin aiheuttaja onkaan, rentoutuneempaa mieltä kohti voi edetä pysähtymällä hetkeksi seuraavien kysymysten äärelle:

 • Mitä tällä hetkellä tarvitsen eniten voidakseni mahdollisimman hyvin?
 • Mikä tällä hetkellä estää minua saavuttamasta tuota asiaa?
 • Mitä tulisi tapahtua, jotta asiantila muuttuisi?
 • Miten voin itse vaikuttaa asian eteenpäinviemiseen?
 • Jos teen sen, mikä olisi parasta, mitä voisi tapahtua?
 • Jos jätän sen tekemättä, mihin tilanteen jatkuminen ennallaan johtaa?
 • Mitä teen ensimmäiseksi?
 • Milloin aloitan?

Rohkaistu avoimuuteen

Kun työmäärä on ajallisiin resursseihin nähden liian suuri tai tehtävät ovat omaan osaamisen nähden liian vaativat, kannattaa kääntyä esimiehen puoleen. Moni arastelee sitä aivan turhaan. Syynä asian välttelyyn on yleensä pelko: ei haluta ottaa riskiä laiskaksi tai osaamattomaksi leimautumisesta. Pelon taustalla saattavat vaikuttaa myös omat työntekoon liittyvät uskomukset, joita olisi hyvä kyseenalaistaa. Esimiehen kanssa keskustelu kannattaa, koska vaakakupissa tärkein asia on oma jaksaminen. Ja toisaalta, hyvä esimies varmasti arvostaa jaksamisestaan ja kehittymisestään vastuunottavaa työntekijää.

Opettele sanomaan ei

Halu auttaa muita voi kääntyä omaa hyvinvointia vastaan, jos kieltäytyminen avunpyynnöistä on vaikeaa. Kieltäytymisen perusteleminen saattaa tuntua haastavammalta kuin ajan ottaminen omien tehtävien hoitamisesta. Pidemmän päälle omat työt kuitenkin alkavat tämän vuoksi kasaantua, mikä voi aiheuttaa stressiä.

Omissa nahoissa 3Omissa nahoissa on helpompi viihtyä, kun hyväksyy sen, että kaikkia ei voi eikä tarvitsekaan miellyttää. Jos omat voimavarat eivät tunnu riittävän pyydetyn asian tekemiseen, ei mitään sen suurempaa perustelua kieltäytymiselle tarvita. On luvallista käyttää oma vapaa-aika vaikka sohvalla loikoillen ja musiikkia kuunnellen, jos se palauttaa parhaiten. Kun jokainen arvostaa omia rajojaan ja kunnioittaa toisten rajoja, kaikkien hyvinvointi lisääntyy.

Omien rajojen tunnistaminen ja niistä hyvällä tavalla kiinnipitäminen linkittyy itsensä arvostamiseen. Itsensä arvostaminen puolestaan lisää elämään rentoutta, joka säteilee myös ympäristöön. Kuinka säteilevä voisitkaan parhaimmillasi olla..?

Omissa nahoissa viihtymisen aihepiiristä voit lukea lisää Sini Rantaman aiemmasta kolumnista Ole oman elämäsi johtaja. Lisätietoja Sini Rantamasta ja työhyvinvointivalmennuksista löydät osoitteesta www.hyvinvointiluotsi.fi. Lue myös Rantamasta aiemmin kirjoitettu juttu Varatuomarista valmentajaksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)