COACHING

Mainos
TEKSTI SINI RANTAMA KUVA A SALONEN JA S RANTAMA | 10.2.2016 | KOLLEGA.FI
Ole oman elämäsi johtaja

Loistavan mentor-coachini innoittamana aloin tarkemmin pohtia coachina työskentelyni perimmäistä lähtökohtaa. Olipa sitten kyseessä yritysjohtajan business coaching, tehtaan työntekijöiden hyvinvointicoaching tai coachaavalla otteella toteutettu työyhteisösovittelun yhteistapaaminen, innoitukseni on pohjimmiltaan aina sama: saada ihmiset viihtymään paremmin omissa nahoissaan. Kuulluksi tuleminen, vahvuuksiin keskittyminen ja hyväksyvä ilmapiiri vievät asiat aina uudelle tasolle.

Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach.
Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach ja työyhteisövalmentaja.

Mitä sitten tarkoittaa omissa nahoissa viihtyminen? Se on tavoiteltava olotila, mutta sisällön kiteyttäminen muutamaan lauseeseen on haastavaa. Ajatusta pyöritellessäni mieleeni nousi lauseita, joita omissa nahoissa viihtyvän henkilön voisi kuvitella sanovan. Tämä kirjoitus aloittaa sarjan, jossa käsittelen omissa nahoissa viihtymistä eri näkökulmista. Tervetuloa matkalle sisäiseen ajatusmaailmaasi!

Ota ensitöiksesi kynä käteen ja kirjoita paperille lause ”Olen oman elämäni johtaja”. Anna ajatustesi lentää hetki tuon lauseen ympärillä ja kuulostele, mitä mietteitä lause sinussa herättää. Kuinka todelta väittämä omalla kohdallasi tällä hetkellä tuntuu? Missä tilanteissa tai elämänvaiheissa lause on ollut eniten totta?

Kuka kirjoittaa elämäsi käsikirjoitusta?

Koetko voivasi vaikuttaa ympärilläsi oleviin asioihin, vai tuntuvatko asiat vain tapahtuvan sinulle ilman omaa myötävaikutustasi? Teemme joka päivä useita pieniä tiedostamattomia valintoja. Tietoisia valintoja taas teemme suunnitellessamme esimerkiksi missä ja miten vietämme vapaa-aikamme, keitä tapaamme tai mitä teemme seuraavalla lomalla. Jokainen pienikin valintamme vie jollekin polulle, jossa tulee eteen taas uusia valintoja. Elämämme muodostuu noiden pieniltä tuntuvien valintojen jatkumosta. Yllättävienkin asioiden edessä voimme aina valita suhtautumistapamme.

Kun mietit isoja päätöksiä menneisyydessäsi, keiden kaikkien toiveita olet toteuttanut? Monille meistä lapsuuden harrastusvalinnat, opiskelupaikasta päättäminen ja jopa seurustelukumppanin valinta saattavat toteuttaa vanhempiemme mieltymyksiä. Saatamme tehdä muitakin valintoja sen perusteella, mitä ajattelemme muiden pitävän hyväksyttävänä. Nämä vaikuttimet ovat luonnollisia päätöksenteon ohjaajia, mutta mikäli päätavoitteena on muiden miellyttäminen, oma elämänhallinta menee metsään. Minkälaisia valintoja tekisit elämässäsi, jos et pelkäisi?

Tiedätkö minne olet menossa?

Minkälaisena haluat nähdä tulevaisuutesi? Mitä mahdollisesti haluat vielä kokea elämäsi aikana? Kirjoita ajatuksesi ylös paperille. Aika ajoin on tarpeellista käyttää hetki suunnan tarkasteluun ja polun suunnitteluun.

Jotkut puhuvat tavoitteista, toiset unelmista tai määränpäistä. Tarkoitus kaikissa on kuitenkin sama: ne toimivat tienviitan tavoin oikean suunnan näyttäjänä. Tavoite tai unelma voi kuulostaa suureelliselta, mutta entä jos tavoitteena olisikin elää juuri tämä päivä ja tämä hetki niin hyvin kuin mahdollista? Tavoitteen saavuttamisen esteetkin usein pienenevät, kun aikaperspektiiviä lyhennetään. Omat vaikutusmahdollisuudet tulevat lähemmäksi. Mitä aikaväliä sinä haluat tarkastella?

Mitkä arvot sinua ohjaavat?

Tekemämme valinnat vievät oikeaan suuntaan, kun ne tapahtuvat omien arvojemme mukaisesti – eivätkä muiden mielipiteiden vaikutuksesta. Siksi on hyvä kirkastaa itselle, mitkä ovat valintojamme ohjaavat arvot. Ne ovat yksilöllisiä, joten määrittelyssä on kuunneltava vain itseään. Myös muiden arvoja on kunnioitettava, vaikka ne poikkeaisivat omista.

Tuulimyllyjä vastaan taistelun voi lopettaa hyvillä mielin, kun tiedostaa, mitkä asiat itselle ovat todella merkityksellisiä. Kirjoita elämänarvosi paperille ja pohdi, miten ne näkyvät tämänhetkisessä arjessasi ja tekemisissäsi. Mitä haluaisit mahdollisesti tehdä enemmän tai vähemmän, jotta kokemuksesi oman elämäsi johtamisesta kasvaisi? Huomionarvoista on sekin, että nuorena omaksumamme arvot ovat saattaneet muuttua matkan varrella, mutta osin tiedostamattomat valintamme jatkavat samaa tuttua rataansa vieden meidät kauemmas toivomastamme lopputuloksesta. Aivot pitäisi siis ohjelmoida välillä uudelleen!

Elävä esimerkki arjesta: Ruuhkavuosien keskellä elävä vanhempi tuskastuu useita kertoja viikossa, kun työpäivän jälkeen aika hujahtaa kodinhoidon ja harrastuskuskaamisen ristitulessa. Alitajuisesti hän tuntee, että pitäisi olla tekemässä jotain muuta. Arvopohdinnassa tärkeäksi arvoksi saattaa kuitenkin nousta perhe ja läheiset ­­­­ihmissuhteet. Tuon arvon pohjalta tarkasteltuna sama tekeminen synnyttää aivan erilaisen tunteen. Aiemman tuskailun tilalle tietoisuuteen alkaa pikkuhiljaa nousta kiitollisuuden tunne omasta elämäntilanteesta. Kiitollisuus lisää levollisuutta ja sen myötä oman elämän ohjakset tuntuvat olevan entistä paremmin omissa käsissä. Ja merkittävintä tässä kaikessa on se, että muutos tapahtuu vain ajattelussa.

Kun yhä useampi ”pitäisi”-asia alkaa tuntua ”haluan”-asialta, aletaan olla oman elämän johtamisen ytimessä.

Lisätietoja Sini Rantamasta ja työhyvinvointivalmennuksista löydät osoitteesta www.hyvinvointiluotsi.fi. Lue myös Rantamasta aiemmin kirjoitettu juttu Varatuomarista valmentajaksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)