HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT E HILTUNEN | 6.4.2016 | KOLLEGA.FI
Hetkessä elävä futuristi

Kirjoittamista rakastava Elina Hiltunen on futuristi, konsultti, puhuja ja kirjailija. Idearikas Hiltunen on tottunut tarttumaan tilaisuuksiin, ylittämään rajansa sekä uskomaan itseensä ja onnistumiseensa.

Elina Hiltunen oli pienestä pitäen haaveillut kirjailijan ammatista. Ensin hänestä kuitenkin tuli diplomi-insinööri ja kauppatieteen tohtori. Opiskelu oli Hiltuselle sukurasite, sillä insinöörejä oli suvussa runsaasti ja hyvää esimerkkiä näytti isosisko, joka opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa. Myös isän ohjaus vaikutti opiskeluvalintaan.

Eläinrakas Elina Hiltunen on moniyrittäjä ja kirjailija, joka kannustaa tyttöjä luonnontieteiden pariin.
Eläinrakas Elina Hiltunen on moniyrittäjä ja kirjailija, joka työskentelee joustavasti perhe-elämän ehdoilla.

– Kysyin nuorempana isältäni, haittasiko häntä, ettei hänellä ollut poikia. Isä vastasi, että ei ollenkaan, kun tytöt voivat nykyään lukea insinööreiksi. Tähän vihjeeseen ei ollut vastaan sanomista, Elina Hiltunen kertoo

Hiltunen pääsi Teknilliseen korkeakouluun lukemaan kemiaa, joka oli ollut hänen lempiaineensa lukiossa. Otaniemestä Hiltunen löysi myös aviomiehensä, joka opiskeli samassa opinahjossa paria kurssia ylempänä.

– Sain diplomityöni valmiiksi vuonna 1996, jolloin työmarkkinat alkoivat sakata eikä kemian alalta löytynyt töitä. Pääsin assistentiksi Teknillisen korkeakoulun, Kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun yhteiseen International Design Business Management -ohjelmaan.

Ohjelmassa työskennellessään Hiltunen aloitti väitöskirjan teon, sillä osastonjohto edellytti sitä kaikilta työntekijöiltään.

– Vuonna 1999 siirryin tutkijaksi Teknilliseen korkeakouluun. Jatkoin väitöskirjan kirjoittamista, kunnes vuonna 2001 aloin odottaa esikoistani.

Toinen lapsi syntyi kaksi vuotta esikoisen jälkeen ja Hiltunen jäi kotiin neljäksi vuodeksi. Sinä aikana väitöskirjaa varten koottu materiaali ehti vanheta.

Unelma todeksi

Äitiysloman jälkeen vuonna 2006 Hiltunen meni tutkijaksi Tulevaisuuden tutkimuskeskukseen ja aloitti uuden väitöskirjan kirjoittamisen. Yksi asia johti toiseen ja vuonna 2008 Hiltunen teki vuoden työrupeaman Nokialla, jonka jälkeen siirtyi Finprolle futuristin toimeen.

– Sain väitöskirjan päätökseen neljän vuoden sisällä. Työn ohessa perustin myös oman yritykseni What’s Next Consulting Oy:n, sillä minulle tuli niin paljon puhujapyyntöjä.

Vuonna 2012 Hiltunen jätti lopulta palkkatyön ja ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi, sillä häntä turhautti isojen organisaatioiden hitaus ja byrokraattisuus.

– Olen spontaani luonne. Haluan, että asiat tehdään tehokkaasti tässä ja nyt, enkä jaksa kysyä lupaa joka asiaan. Yrittäjänä saan toimia heti.

Jo palkkatyössä toimiessaan Hiltunen oli alkanut kirjoittaa juttuja ja kolumneja. Hän pääsi ensin Insinööri-lehden kolumnistiksi, josta tie aukesi Taloussanomien, Talouselämän, Tekniikan Maailman ja Blue Wingsin kolumnistiksi.

– Lisäksi kirjoitin englanniksi Wired UK:hon ja tein radioraportteja BBC:n ohjelmaan. Toimin myös Novitan kolumnistina ja suunnittelin heille virkkausmalleja.

Jännittäjästä tähtiesiintyjäksi

Yrittäjänä Hiltusen työhön kuuluu paljon esiintymistä ja konsultointia. Hiltunen muun muassa tekee yrityksille trendikartoituksia ja skenaarioita, rakentaa strategioita, konsultoi heikkoja signaaleja ja järjestää luentoja ja koulutusta.

Hiltunen on tottunut esiintyjä ja pyörittää myös omaa puhujatoimistoa.
Hiltunen on tottunut esiintyjä ja hänellä on myös oma puhujatoimisto.

Esitysten pitäminen oli Hiltuselle aiemmin kova paikka, sillä hän jännitti puhumista. Nykyään Hiltunen rakastaa esiintymistä.

– Olen käynyt ilmaisukursseja ja toiminut harrastajateatterissa. Uskallan olla lavalla oma itseni ja olen saanut esityksistäni hyvää palautetta.

Hiltusella on aina ollut periaatteena tarttua tilaisuuksiin. Pari vuotta sitten Hiltunen toimi vuoden verran vierailevana professorina Aalto-yliopistossa, koska siihen tarjoutui tilaisuus. Tänä päivänä hän on mukana muun muassa Ylen Prisma-studiossa asiantuntijana.

– Parasta työssäni on se, että joku tulee kysymään minua projektiin, jonka aiheesta en välttämättä tiedä paljoakaan. On kiva pystyä ylittämään itsensä erilaisissa asioissa.

Työtä perheen ehdoilla

Kirjojen kirjoittaminen on iso osa Hiltusen elämää. Hiltunen on monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut tähän mennessä kuusi kirjaa. Kirjoista kaksi on tietokirjoja, kolme käsittelee amigurumivirkkaamista ja yksi on lapsille suunnattu opaskirja.

– Tänä vuonna julkaisen kaksi lapsille tarkoitettua ohjelmointisatukirjaa. Viimeistä kirjaa varten jouduin opettelemaan uuden ohjelmointikielenkin.

Matkailu on Hiltusen perheen yhteinen harrastus.
Matkailu on Hiltusen perheen yhteinen harrastus.

Lasten kirjasarjan ensimmäisen osan Hiltunen kirjoitti viime vuonna yhdessä tyttärensä ja poikansa kanssa perheprojektina.

– Tyttäreni, joka oli silloin 13-vuotias, kirjoitti lähes puolet kirjasta ja tietokonefriikki poikani, joka oli silloin 11-vuotias, kehitti pelin hahmot ja juonen.

Suuri yleisö tuntee Hiltusen parhaiten tulevaisuuden ennakointia käsittelevän Matkaopas tulevaisuuteen -kirjan ja yhdessä miehensä Kari Hiltusen kanssa kirjoittaman Teknoelämää 2035 -kirjan perusteella. Seuraava bisneskirja on jo suunnitteilla ja Hiltunen käy siitä neuvotteluja kustantajan kanssa.

– Teen töitä perhe-elämän lomassa. Vien lapset kouluun ja harrastuksiin ja työskentelen siinä välissä. Minulla on hyvä keskittymiskyky ja läppäri aina mukana. Kirjoitan usein odotellessani lapsia harrastuksista.

Tyttöjen koulutus sydämenasiana

Hiltunen on monessa mukana. Päätyönsä lisäksi hänellä on oma puhujatoimisto Nice Speakers, jonka hän perusti vuonna 2015.

– Haluan nostaa puhujan ammattia. Lisäksi Nice Speakersiin liittyy hyväntekeväisyys, sillä yritykseni tukee Naisten pankin kautta kehitysmaiden naisia ammattiin kouluttautumisessa.

Naisten ja tyttöjen koulutus on Hiltuselle tärkeä asia. Pari vuotta sitten Hiltunen perusti Tiedettä tytöille -hankkeen, jonka tarkoituksena on houkutella tyttöjä luonnontieteiden ja teknologian pariin.

– Hankkeen nettisivuille olen kirjoittanut muun muassa lyhyitä juttuja naistieteen tekijöistä. Lisäksi sivuilla on esiteltynä tieteenaloja, opinahjoja, tiedevideoita ja -tehtäviä sekä asiaan liittyviä linkkejä.

Tyttöjä kannustaakseen Hiltunen on hankkinut lehtialan yhteistyökumppaneilta kotimaisten tiedelehtien vuosikertoja, joita hän jakaa stipendeinä. Opettajat saavat ilmiantaa hänelle luonnontieteistä kiinnostuneita tyttöjä.

– Viime vuonna tuli 72 hakemusta ja minulla oli jaossa vain 36 vuosikertaa. Sain lopulta ystävällisiltä yhteistyökumppaneilta kaikille tytöille lehdet, mistä olin todella iloinen.

Kuntoilua ja improvisaatiota

Vapaa-aikanaan Hiltunen virkkaa, kuntoilee ja harrastaa improvisaatiota Työväenopistossa. Tammikuussa Hiltunen hankki itselleen kuntosalikortin ja tykkää erityisesti juoksumatolla juoksemisesta.

– Laitan Modern Family -sarjan Netflixistä päälle, kuulokkeet korviin ja sitten juoksen. Haaveenani on vielä osallistua naisten kymppiin.

Labradorinnoutaja Unosta saa tarvittaessa lenkkiseuraa.
Labradorinnoutaja Unosta saa tarvittaessa lenkkiseuraa.

Säiden lämmetessä Hiltunen aikoo lähteä miehensä kanssa ulos juoksemaan. Ja uskollista lenkkiseuraa löytyy myös aina perheen kääpiövillakoirasta ja labradorinnoutajasta.

Perheen yhteisiä harrastuksia ovat matkailu ja mökkeily. Hiltuset ovat äskettäin hankkineet kesämökin järven rannalta Savosta.

– Olen ihastunut kesäpaikkamme rauhaan. On hienoa istua laiturilla ja katsella tyyntä järvenpintaa. Mökkimme on myös hyvä paikka, jonne voin vetäytyä kirjoittamaan.

Vaikka Hiltunen on tulevaisuudentutkija, hän elää päivä kerrallaan. Tällä keinolla hän hallitsee stressiään, sillä tekemistä riittäisi vaikka vuodeksi eteenpäin.

– Fiksu mieheni on opettanut minut ottamaan tehtävän kerrallaan. Katson aikatauluani yleensä vain viikon eteenpäin, sillä muuten saisin paniikin tulevasta työmäärästä.

Nykyiseen elämäänsä Hiltunen on tyytyväinen, sillä työ joustaa perhe-elämän toiveiden mukaan.

– Olen aina halunnut olla läsnä läheisilleni. Yrittäjänä pystyn yhdistämään mielenkiintoisen työn ja perheeni.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)