TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 6.4.2016 | KOLLEGA.FI
Motivoitunut jaksaa innostua

Olen jo pidemmän aikaa harkinnut digitaalisten työkalujen hyödyntämistä työssäni ja tänä keväänä olen päättänyt tehdä aikeesta totta. Kynnys on ollut korkea, sillä monet digimaailman kuviot ovat tuntuneet vierailta.

Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Vaikka olen toiminut aktiivisesti Facebookissa ja LinkedInissä, rakentanut verkkosivuja, käyttänyt sujuvasti eri laitteita, kirjoittanut blogia ja julkaissut e-kirjoja, tunnen olevani noviisi digimaailmassa. Tunne on samaan aikaan sekä hämmentävä että kutkuttava. Saan hyvän mielen jo pienistä uusien asioiden oivaltamisista – aihe on kuin valtava palapeli, jota kokoan pala kerrallaan.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa kuitenkin olla itselleen armollinen, sillä kaikkea ei voi omaksua hetkessä. Selkeät tavoitteet, realistiset aikarajat ja innostunut mieli helpottavat kummasti asioiden etenemistä. On myös järkevää myöntää itselleen, että kaikkea ei tarvitse hallita, riittää kun osaa kysyä ja etsiä vastauksia tavoitteisiin pääsemiseksi. Ja muistaa, että kaikista tärkeintä on motivaatio!

Kaikkeen tekemiseen liittyvät keskeisesti motivaatiotekijät, jotka vaikuttavat hyvinvointiimme ja tyytyväisyyteemme. Omaa esimerkkiäni käyttäen peilaan, miten motivaatiotekijät vaikuttavat arjen tekemisiin.

Motivaatiotekijät energisoivat

Kun tiedostamme omat ensisijaiset motivaatiotekijämme, voimme toteuttaa itsellemme tärkeitä asioita. Tämä on erittäin palkitsevaa ja antaa virtaa kaikkeen tekemiseemme.

Motivaatiotekijöitä on kaikkiaan yhdeksän:

 • Vuorovaikutus – tiedonjano ja keskustelut.
 • Turvallisuus – suunnitteleminen ja asioiden varmistaminen.
 • Seikkailu – spontaanisuus ja uudet kokeilut.
 • Valta – vaikuttaminen ja vastuullisuus.
 • Ilmaisu – erottautuminen ja luovuus.
 • Vapaus – itsenäisyys ja omat pelisäännöt.
 • Laajeneminen – suuret visiot ja uudet aluevaltaukset.
 • Arvostus – muiden huomioiminen ja yhteistyö.
 • Yhteys – verkostoituminen ja sosiaalisuus.

Motivaatiotekijöistä yleensä kaksi tai kolme on meille ensisijaisia. Kun nämä tarpeet on tyydytetty, tunnemme olomme tasapainoiseksi, onnelliseksi ja tehokkaaksi. Tärkeimmät motivaatiotekijät vaikuttavat toiveisiimme ja ohjaavat valintojamme.

Omalta osaltani ensisijaiset motivaatiotekijäni ovat vapaus, valta ja vuorovaikutus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että itsenäinen asioiden hoito ja omat valinnat (vapaus), oma vastuullinen alue, jossa voin vaikuttaa (valta) sekä syvälliset keskustelut ja jatkuva uuden oppiminen (vuorovaikutus) ovat minulle tärkeitä. Omalla kohdallani vapaus yhdessä vallan ja vuorovaikutuksen kanssa toteutuu kaipuuna toimia itsenäisesti (vapaus), tarpeena vaikuttaa herättelevästi ihmisiin (valta) sekä tarpeena jakaa asioita ja opiskella uutta (vuorovaikutus).

Oivalsin, että digimaailmassa kaikki itselleni tärkeät motivaatiotekijät voivat saada kaipaamaansa huomiota. Mikä olisi sen hienompaa, kuin että yhä useammat voisivat omassa arjessaan hyödyntää Tasapainon avaimet -menetelmän oivalluksia (valta), syntyisi hyvää vuoropuhelua itseni ja lukijoiden välillä (vuorovaikutus) ja voisin vapaasti valita missä päin maailmaa olen saatavilla tekniikan tukemana (vapaus).

Ota vastuu hyvinvoinnistasi

Mieti, mitkä ovat sinulle tärkeimmät motivaatiotekijät. Kun ymmärrät motivaatiotekijöiden merkityksen, vastuu siirtyy sinulle. Et voi vaatia, että pomosi tai kumppanisi huomioi motivaatiotekijäsi. Kun itse tiedät mikä saa sinut tyytyväiseksi, voit pienin teoin varmistaa, että arkesi on palkitsevampaa. Muista, että itsesi huomioiminen ei ole itsekästä vaan viisasta, sillä se antaa sinulle energiaa onnistua työssä ja tukea itsellesi tärkeitä ihmisiä.

” Laivat ovat turvassa satamassa, mutta ei niitä sitä varten ole rakennettu.”

Lue lisää motivaatiotekijöistä Carita Nybergin aiemmin julkaistusta jutusta Lomalle mukaan – kitkaa vai sopua. Lisätietoa Tasapainon Avaimista www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)