VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI CRISTINA ANDERSSON KUVA SAANA SÄILYNONJA | 6.5.2015 | KOLLEGA.FI
Digitalisaatio 2.0

Työnjohtaja Puttosen kämmenen ulkosyrjä on sininen. Päivä on mennyt työnvastaanottolomakkeita täytellessä. Tätäkö varten piti opiskella, että seisoo tiskin takana papereiden ja kuulakynien jatkeena? Uusi asiakaskin on uusi paperisota, ei muuta.

Naapurikauppias on mukava nainen. Pitkäaikainen asiakas ja uusin Mersu ostettu Puttosen firmasta, kuten kaikki aikaisemmatkin. Mutta nyt asiakaskin katsoo hermostuneena kelloaan – kuinka kauan näissä papereihommissa oikein menee?

Cristina Andersson on tietokirjailija, yrittäjä ja robotisaation puolestapuhuja.
Cristina Andersson on tietokirjailija, yrittäjä ja robotisaation puolestapuhuja.

Vihdoin Puttonen saa lomakkeen täytettyä ja ojentaa sen asiakkaalle allekirjoitettavaksi. Perjantaina on valmis, Puttonen lupaa. Asiakas kiittää ja kiirehtii juoksujalkaa kohti ulko-ovea, omat asiakkaat odottavat jo.

Puttonen irrottaa lehtiöstä viisiosaisen lomakkeen. Yksi osa menee Mersun avaimien kanssa asentajalle, yksi tuntikirjanpitoon, yksi putkipostilla ylös konttoriin, yksi jää töiden vastaanottoon vireillään oleviin ja yhden Puttonen ottaa mukaansa varaosaosastoa varten. Pääsisipä paperihommista, hän puuskahtaa mielessään. Jäisi aikaa oikeille töille.

Ei ole pitkä aika siitä, kun Puttosen hommat näyttivät juuri tuollaisilta, paperinveivaamisilta. Mutta toisin on nyt. Autoliikkeissä näkee paperia lähes ainoastaan esitelineiden upeissa mainosmateriaaleissa. Omia tietoja ei tarvitse joka kerta toistaa, riittää kun kertoo rekisterinumeron ja siitä homma lähtee. Nopeaa ja vaivatonta, eikä kenenkään tarvitse huolehtia paperin kuljettamisesta.

Digitalisaatio on tehnyt hyvää liiketoiminnalle. Ikävän kirjaamisen ja paperityön sijasta Puttonenkin voi keskittyä siihen, mistä tulokset oikeasti syntyvät, asiakkaista, autojen hyvästä huollosta ja liiketoiminnan kehittämisestä.

Robotisaatio on jo täällä

Mutta seuraava askel on jo otettu. Digitalisaatio 2.0 on robotisaatio.

Tiedämme kyllä, että robotteja on teollisuudessa rakentamassa autoja, kokoamassa kännyköitä ja pussittamassa kahvia. Mutta kuinka moni tuntee virtuaalirobotteja, jotka kykenevät tekemään myös tietotöitä? Jatkossa virtuaalirobotit pitävät huolta siitä, että digitaalisen maailman prosessit ovat tehokkaita, joustavia, oikeudenmukaisia, ajantasaisia ja yksilöllisille tarpeille perustuvia. Esimerkiksi hallinnon koordinointi, monet lakiasiat ja tietopalvelut ovat tehtäviä, jotka siirtyvät virtuaaliroboteille.

Jo ihan lähitulevaisuudessa Puttosen liikkeeseen tulee auto, joka on itse havainnut vikansa, varannut ajan ja yhdessä Puttosen robotin kanssa koordinoinut kaiken, tilauksesta toimitukseen, maksamiseen ja lopulta kaikkiin hallinnollisiin toimenpiteisiin, mitä auton huolto edellyttää. Joissakin tapauksissa robotit ovat korjanneet vian jo tien päällä.

Kokonaiset arvoketjut robotisoituvat. Nakkikioski on nälkäisen ihmisen ystävä silloin, kun ravintolat ja kaupat on jo suljettu. Nakkikioskissa konkretisoituu ruuan arvoketju pellolta ja navetasta kiitollisen asiakkaan suuhun. Voi vain kuvitella, miten paljon erilainen byrokratia, hallinto ja logistiikka vievät aikaa ja resursseja nakkikioskin arvoketjussa, tuottaen toki työtä, mutta myös päänvaivaa monelle ihmiselle. Jatkossa koko ketju voidaan hoitaa robottien avulla, jopa hodareiden myyjä voi olla robotti, jos niin toivotaan. Virtuaalirobotit hoitavat hallinnon ja arvoketjun koordinoinnin, erilaiset teollisuus- ja palvelurobotit käytännön tehtävät.

Totta on, että ihmisen on löydettävä uusia tapoja elättää itsensä. Työn merkitys muuttuu. Pahoin pelkään, että monen poliitikon ja ay-ihmisen mielessä on vieläkin unelma tehtaasta, johon ihmiset tulevat suurin joukoin katkeamattomaan viisivuorotyöhön. Näin ei tule tapahtumaan, jostain muusta on unelmoitava.

Työtä ja taloutta pitää pohtia, mutta niiden pohtiminen ei yksin riitä. Siksi heitänkin haasteen uudelle hallitukselle: miten rakennamme uuden yhteiskunnan ja uuden työelämän – ja miten uusi yhteiskunta rahoitetaan, kun työntekijöinä ovat robotit?

Cristina Andersson on tietokirjailija ja yrittäjä. Hän on myös Robotics Finland hankkeen edistäjä ja uuden suomalaisen robotiikan ja keinoälyn innovaatioponnistamo Airo Island -yhdistyksen hallituksen jäsen. Andersson on kirjoittanut yhdessä dosentti Jari Kaivo-ojan kanssa BohoBusiness-kirjan (Talentum), jossa pohditaan mm. tulevaisuuden työtä ja taloutta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)