HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVAT MARJA KASANEN | 9.4.2014 | KOLLEGA.FI
Määrätietoinen visionääri

Kristiina Harju on yrittäjä, joka tietää mitä haluaa. Vahvan visiointikykynsä, peräänantamattomuutensa ja uutteruutensa ansiosta hän on lähes poikkeuksetta saavuttanut päämääränsä.

Pitkän työuran tehnyt Kristiina Harju on ehtinyt olla monessa mukana. Harju heittäytyi yrittäjäksi jo vuonna 1987 sanouduttuaan irti vakituisesta päivätyöstään televisiossa.

– Sain  saman tien työtarjouksen, jonka vuoksi minun oli perustettava yritys. Siitä alkoi yrittäjäurani, joka yhä jatkuu, Harju kertoo.

Kristiina Harju on pitkän uran tehnyt intohimoinen yrittäjä.
Kristiina Harju on pitkän yrittäjäuran tehnyt organisaatiokonsultti ja kansainvälisesti sertifioitu coach.

Ensimmäisen yrityksen nimeksi tuli kiireessä keksitty Kristiina Tuotanto, joka vaihtui myöhemmin Fakta & Fiktio Oy:ksi. Harju toimi konsulttina ja valmensi sekä organisaatioita että niiden johtohenkilöitä ja kehitti omia koulutusohjelmia.

Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi valmistunut Harju on ammattipedagogi, jolle valmentaminen on aina ollut luontaista.

– Olen toiminut coachmaisesti jo ennen kuin ilmiö rantautui Suomeen. Tutustuin coachingiin virallisesti 2000-luvun alussa ja siitä innostuneena olin mukana perustamassa Suomen Coaching-yhdistystä keväällä 2005, Harju kertoo.

Harju alkoi myös kouluttaa ammatticoacheja ja kehitti ja tuotteisti sitä varten kansainvälisen Certified Progress Coach -kurssin. Kurssi on ulkomaisen pääjärjestön International Coach Fedrationin akkreditoima, ja se on läpäissyt järjestön tiukat vaatimukset.

– Olen kehittänyt urani aikana lukuisia koulutuspaketteja. Nautin niiden tekemisestä ja tuotteistamisesta.

Uusi lehti kääntyy

Viime vuonna Harjun elämä muuttui, kun hän myi yrityksensä Fakta & Fiktion. Sen myötä hän luopui kurssitoiminnasta.

– Viime vuosi meni ylimenoprosessin merkeissä ja seuraajaani kouluttaessa. Olen hyvillä mielin jättänyt kurssien vetämisen ja vanhat asiakkaani uuden omistajan huomaan.

Vaikka Harjun työnkuva on muuttunut, eivät hänen kiireensä ole loppuneet. Harju keskittyy nyt johtohenkilöiden valmentamiseen viime vuonna perustamansa Harju Consulting -yrityksen puitteissa. Työn ulkopuolella aikaa ovat vieneet muutto uuteen kotiin Helsingissä ja kerrostalohuoneiston hankinta Ranskasta.

– Tällä hetkellä työaikani menee lähes kokonaan henkilökohtaiseen coachaamiseen ja kirjojen kirjoittamiseen. Myös Nizzan asunnon remontointi on vienyt paljon aikaani.

Kakkosasunto Nizzassa ei ole Harjun perheen kesämökki, vaan ennemminkin työpaikka, jossa Harju keskittyy kirjoittamiseen ja asiakkaidensa valmentamiseen. Yritysjohtajan on Harjun mukaan aivan yhtä helppo lentää pariksi päiväksi Nizzaan kuin vaikkapa Lappiin.

– Moni coachattavani on kertonut saaneensa Nizzan intensiivivalmennuksesta irti enemmän kuin satunnaisista tapaamisista.

Intuitio ohjaa

Harju on aina tiennyt, mitä haluaa. Ja hän myös myöntää olevansa itsepäinen. Päätöksen tehtyään Harju ei kysele itseltään, onko päätöksessä mitään järkeä tai onko kyseessä tyhmä ratkaisu.

– Jo äitini aikanaan sanoi, että kun Kristiina saa jotain päähänsä, hänen päätään on ihan turha yrittää kääntää. En kuitenkaan lähde minkä tahansa jutun perään, vaan minulla pitää olla asiasta vahva sisäinen intuitio. Ja sitten lähden täysillä.

Harju sanoo, ettei etukäteen tiedä, onnistuuko hän toimissaan, mutta hänen on pakko katsoa kortti loppuun asti. Onnistuminen perustuukin hänen mukaansa periksiantamattomuuteen ja intuitioon.

– Minulla on sisäinen autopilotti, joka auttaa korjaamaan suuntaa nopeasti, jos jotain menee pieleen. En ole mikään Hannu Hanhi, joka onnistuu kaikessa, vaan teen töitä onnistumisen eteen.

Kirjaprojektit vauhdissa

Työnsä lisäksi Harju on yrittäjäuransa alusta asti kirjoittanut kirjoja. Niitä on kertynyt tähän mennessä jo yhdeksän kappaletta, ja useimpien aiheet ovat liittyneet johtamiseen.

Tällä haavaa työn alla on kolme aikaisemmista aiheista poikkeavaa kirjaa.

– Parhaillaan olen tekemässä erään huipputiimin kanssa kirjaa, joka on suunnattu jääkiekkoilevien lasten vanhemmille. Toinen kirja, jota kirjoitan yksin, käsittelee onnellisuutta erityisesti työelämän näkökulmasta. Kolmas projektini on syöpään sairastuneille naisille tarkoitettu kirja.

Nizzan kodista on muodostunut Harjulle inspiroiva kirjoituspaikka, jossa hän pystyy keskittymään työhönsä ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä.

– Asun Ranskassa parin kuukauden jaksoissa, jolloin minulla on keskeytymätön rauha kirjoittaa. Myös etelän valo antaa ihan eri tavalla energiaa kirjoittamiseen.

Tangoa ja unelmaelämää

Harjun perheeseen kuuluvat aviomies sekä villakoirat Doris ja Edith. Koirat pitävät emäntänsä liikkeellä, ja niitä hän ulkoiluttaa niin Sibeliuspuistossa kuin Nizzan talon naapurina olevan palatsin puistoalueella.

Edith (vas.) ja Doris toimivat välillä emäntänsä assistentteina.
Edith (vas.) ja Doris toimivat välillä emäntänsä assistentteina.

Aviomiehensä kanssa Harju on äskettäin aloittanut argentiinalaisen tangon tanssimisen.

– Olemme aivan untuvikkoja vielä. Olemme ottaneet muutamia tanssitunteja täällä Suomessa, mutta meillä on opettaja myös Ranskassa.

Tällä haavaa Harju sukkuloi Helsingin ja Nizzan väliä ja nauttii elämästään. Unelma meren ääressä sijaitsevasta asunnosta oli elänyt jo pitkään Harjun mielessä, ja siitä muistuttamassa hän piti lehdestä leikattua merimaisemakuvaa kalenterin välissä.

– Kun Nizzan asunto sitten löytyi ja menin pankkiin sopimaan raha-asioista, tajusin, että olin löytänyt kuvan juuri tämän pankin asiakaslehdestä. Ja paikka oli juuri kuvan kaltainen.

Asunnon osto ulkomailta on kirvoittanut joiltakin tahoilta myös happamia kommentteja. Harju kuitenkin napauttaa, että asunto on hankittu kovalla työllä ja ahkeruudella.

– En ole tehnyt mitään sellaista, mikä ei olisi monen muunkin savutettavissa. Ero on vain siinä, että olen toteuttanut unelmani.

Lisätietoja Kristiina Harjusta löydät osoitteesta www.kristiinaharju.fi. Lue myös Harjun kirjoittama Tahdonko oikeasti -kolumni Vierailija-blogista.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)