VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 6.11.2013 | KOLLEGA.FI
Mistä tämä aika on tehty?

Aika on sekaisin, Eurooppa kituu veloissaan, maat syyttelevät toisiaan ja talouspolitiikka kärsii virhearvioista. Maailman talouspäättäjät ovat tilanteesta huolissaan ja taloustoimittajat ihmettelevät, mikseivät he onnistuneet huomaamaan talouskriisiä ajoissa, vaan antoivat tilanteen viedä itseään. Lehman Brothersin syksyn 2008 kriisin jälkeen maailman taloustilanne ja sitä kautta koko aika on ollut sekaisin. Kukaan ei tunnu ymmärtävän, miksi tilanne on äitynyt tällaiseksi – joidenkin mukaan jopa pahemmaksi kuin 1990-luvun alun lama. Euroopan velkakupla muistuttaa pyramidihuijausta (TalSa 17.2.2010). Mistä siis tämä aika on oikein tehty?

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Tarkastelen aikaa ajan määrän näkökulman lisäksi myös ajan laadun, tunnelman ja kokemuksen näkökulmasta. Kreikaksi näille aikajäsennyksille on käsitteetkin: kronos (ajan määrä, kronologia, kellot ja kalenterit) ja kairos (ajan tuntu, ajan laatu, kokemus). Time coaching  -aikamenetelmä kykenee yhdistämään nämä kaksi erilaista aikaa eli määrittelemään ajan hetket, jolloin tietty ajan tuntu on mahdollinen. Yksittäisen ihmisen kohdalla tätä voi havainnollistaa siten, että vaikka me kaikki elämme syksyä 2013 (kronos), meistä jokainen kokee subjektiivisesti tämän syksyn eri tavoin (kairos). Joku on juuri saanut potkut ja voi kokea ajan masentavana, kun taas joku toinen on aloittanut maailmanvalloituksensa, ja kokemus ajasta on hyvin toisenlainen. Ajan hetki on sama, mutta kokemus siitä on täysin erilainen. Meta-aika puolestaan käsittelee aikaa yleisenä ”ajan henkenä”, jolloin tarkastellaan pitkiä syklejä, kymmenistä vuosista satoihin vuosiin. Tämä ei yksilön kannalta ole merkityksellistä, mutta ajan yleisen ymmärryksen kannalta parinkin sadan vuoden ajankaaret ovat informatiivisia.

Kohti immateriaalista kautta

Jaan yhteiskunnallisen ajan parinsadan vuoden periodeihin. Olemme loppuvuosikymmenen aikana siirtymäkaudessa kohti uutta parinsadan vuoden jaksoa, jonka teemana on immateriaalisuus erotukseksi materiaalisuuskaudesta (1800 – 2020, ks. kuva 1). Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että materia jollain tavoin katoasi, mutta ajan näkökulmasta painopiste on siirtymässä uudenlaisiin asioihin, yksinkertaistettuna kyse on siirtymästä savupiipputaloudesta verkko- ja älytalouteen.

1800-luvun alku aloitti uuden ajanjakson, johon kuuluivat muun muassa kansallisvaltiot ja teollistuminen. Molemmilla on toki oma historiansa, mutta viimeistään Napoleonin sodat irrottivat Euroopan herruusvallasta, ja 1800-luvun alussa teollistuminen alkoi sivuuttaa käsityöläisammatteja ja massateollisuuden myötä alkoi syntyä uutta vaurautta. Ajan näkökulmasta nyt kriisissä ovat esimerkiksi massateollisuus, savupiipputeollisuus sekä ne kasvun avaimet, joihin vauraus on kuluneen parinsadan vuoden aikana perustunut. On aika vaihtaa näkökulmaa ja etsiä nousua uudesta suunnasta.

Kuva 1. Parinsadan vuoden talouskaudet

 

Käänne ja siirtymä uuteen suuntaan alkoi jo 1965 – 1973, jota kutsun ”ensimmäiseksi teknologiseksi vallankumoukseksi”. Silloin uudet yhteiskuntamallit, teknologia, tietokoneiden alkumarssi ja sosiaaliset järjestykset nostivat päätään. Juuri tähän taitevaiheeseen kannattaa nyt kiinnittää huomiota. “Toisessa teknologisessa vallankumouksessa” (2008–2015) on nähtävissä kvanttihyppy uudelle tasolle asioissa, joista oli vasta heikkoja signaaleja reilu neljäkymmentä vuotta sitten. Näitä ovat esimerkiksi energiaratkaisut, teknologiset ideat, immaterialismi.

1980-luvun alku aloitti varsinaisen siirtymäkauden, joka voidaan jakaa solmukohtiin:

Kuva 2. Siirtymätaitteet uuteen parinsadan vuoden talouskauteen

  • 1981 = heikot signaalit
  • 1999–2000 = kriisi
  • 2008–2015 = taistelu vanhan (savupiippu) ja uuden (verkko-äly) välillä
  • 2019–2020 = yhteenveto ja uuden vaiheen alku

Nämä taitteet toimivat siirtymänä uuteen parinsadan vuoden sykliin 2020–2219. Ymmärtääksesi tämän hetken yhteiskunnallista muutosta, tee aikamatka etenkin 1980-luvun alun heikkoihin signaaleihin ja toisaalta millenniumin taitteen rakennemuutokseen. Ajan näkökulmasta taistelu vanhan ja uuden välillä on parhaillaan menossa periodin 2008–2015 aikana, ja uusi kausi olisi hyvä saada alkuun jo vuosikymmenen lopussa 2019–2020.

Filosofi Georg Santayana muistuttaa: Ne, jotka eivät muista historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä. On aika ymmärtää aikaa siten, että voimme hyödyntää sen tarjoamia ideoita, emmekä ainoastaan toistaa samoja asioita, joita on tehty aiemmin vastaavanlaisella aikajaksolla. Aika ei ole sama, mutta se kantaa tiettyjä ideoita, joiden ymmärtämisestä ja hyödyntämisestä on kyse.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista aiemmin julkaistussa jutussa Astrologia vie ajan ytimeen ja www.timecoaching.info

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)