HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 2.5.2013 | KOLLEGA.FI
Astrologia vie ajan ytimeen

Astrologia tuo ihmisten mieliin yleensä taivaankappaleet ja naistenlehtien horoskoopit. Astrologia on kuitenkin paljon moniulotteisempaa, sillä sen avulla voi tutkia aikaa ja hyödyntää sitä elämässään.

Kasvatustieteiden tohtori Maarit Laurento on astrologi, luokanopettaja ja yrittäjä. Toistakymmentä vuotta sitten Lontoossa astrologiksi opiskellut Laurento kiinnostui alasta, sillä hän halusi tutkia, miten aika koetaan.

– Aikaa ei ole ratkaistu perinteisillä menetelmillä kuten fysiikan, psykologian tai filosofian avulla. Astrologia on mielestäni paras tapa tutkia kokemuksellista aikaa, Laurento sanoo.

Maarit Laurento tutkii aikaa astrologian avulla.

Perinteinen ajanlaskumme, kellomme ja kalenterimme perustuvat kuun kiertoon maapallon ympäri ja maapallon kiertoon auringon ympäri. Ajanlaskumme ei Laurennon mukaan kuitenkaan huomioi esimerkiksi Jupiteria, joka kiertää auringon ympäri 12 vuodessa tai Saturnusta, joka tekee sen 29 vuodessa. Myös Merkurius, Venus, Mars, Uranus, Neptunus ja Pluto jäävät huomioimatta.

– Omissa laskelmissani olen ottanut kaikki nämä planeetat huomioon, mikä tekee ajan moniulotteiseksi ikään kuin ajassa olisi erilaisia kerroksia.

Laurento myöntää astrologian olevan tukevasti valtavirran ulkopuolella ja tietää, että astrologeihin liitetään usein esoteerisia ja henkisiä ominaisuuksia.

– Itse olen luonteeltani varsin käytännöllinen. Olen hyödyntänyt astrologiaa hyvin konkreettisten menetelmien kehittämiseen.

Aikaikkunoita hyödyntämässä

Aikaa tutkiessaan Laurento on kehittänyt omia käsitteitä. Länsimainen ihminen ajattelee aikaa lineaarisena, jossa on mennyt, nykyinen ja tuleva aika. Alkuperäiskansat taasen käsittävät ajan syklisesti. Yksi Laurennon kehittämä käsite on ajan syklineaarisuus, joka kuvaa ajan kulkua epäsäännöllisen spiraalimaisesti.

– Hahmotan ajan syklineaarisena, jossa aika on lineaarinen, mutta epäsäännöllinen spiraali. Ajasta voi jäljittää jaksoja tai saumakohtia, joita voi tarkastella ja hyödyntää vertaamalla niitä aikaisempiin samanlaisiin jaksoihin.

Astrologisten tutkimustensa pohjalta Laurento on kehittänyt oman menetelmänsä Time Coachingin, jonka avulla kokemuksellista aikaa voidaan ymmärtää, analysoida ja hyödyntää paremmin.

– Kyse ei ole siitä, että jokin planeetta määräisi elämämme, vaan ideana on se, että oppisimme suhtautumaan aikaan rakentavasti ja voisimme hyödyntää tiettyjä aikaikkunoita elämässämme.

Time Coachingia voi käyttää apuna esimerkiksi yrityksen rakennemuutoksissa, organisaatiouudistuksissa tai markkinoinnin suunnittelussa sekä tiimivalmennuksissa ihmisten erilaisuuksien ymmärtämiseen. Laurento on käyttänyt menetelmää yritys- ja tiimivalmennuksissa jo toistakymmentä vuotta.

Henkilökohtainen elämänkaari

Time Coaching perustuu astrologiseen karttaan, jonka Laurento laatii jokaisesta koulutukseen osallistuvasta henkilöstä. Se on perustyökalu, jonka avulla Laurento selvittää henkilön 30 vuotta kestävän PLS-kaaren eli Personal Life Spanin. PLS-kaari ei ole sidottu henkilön ikään, vaan se määräytyy astrologisen kartan perusteella.  30 vuoden kaari jakaantuu neljään vaiheeseen: A) raaka-aineiston keruuvaihe, B) resurssien hiomis- ja täydentämisvaihe, C) ideoiden ja konseptin hyödyntäminen ja jalostaminen ja D) näyttö- ja yhteenvetovaihe (kts. kuva).

Tiimi voidaan jakaa näiden neljän ikävaiheen mukaan eri ryhmiin.

– Jos firmassa esimerkiksi mietittäisiin uutta organisaatiota, D-vaiheessa olevat henkilöt, jotka ovat näyttö- ja yhteenvetovaiheessa, voisivat pohtia uudistuksia oman kokeneisuutensa ja talon historiaa vasten. Sen sijaan A-vaiheessa olevat, jotka ovat raaka-aineen keruuvaiheessa, voisivat miettiä ihan hulvattomia ideoita ja uuden genren luomista.

Menneisyydestä ammennettavaa

Henkilökohtaisessa elämässä PLS-kaarta voi hyödyntää omiin suunnitelmiin. Kukin neljä vaihetta ovat ikään kuin aikaikkunoita, joiden avulla omia tekemisiään voi ajoittaa tarkoituksenmukaisesti.

– Tässä yhteydessä puhun aikamatkoista. Kun olen selvittänyt asiakkaan astrologisen kartan, nostan tiettyjä jo tapahtuneita periodeja tarkasteltavaksi ja pyydän asiakkaan kirjaamaan ylös, millaisia kokemuksia hänellä tuon ajanjakson aikana on ollut.

Aikajaksoja ryhmitellään ja avataan, sillä tarkoituksena on hyödyntää aiempia kokemuksia.

– Ideana on tarkastella vanhaa tilannetta uudessa valossa ja katsoa miten tätä ”raakadataa” voi käyttää hyväksi uuden rakentamisessa.

Time Coachingia voi käyttää myös firman suunnitteluvälineenä. Yrityksellä on yhtälailla oma elämänkaarensa, jonka voi ryhmitellä jaksoihin. Etenkin pitkän historian omaavan firman menneisyyden jaksoja voi peilata nykyvaiheisiin.

– Yrityksellä on useita ”syntymäpäiviä”, joista teen kaikista omat astrologiset kartat. Näitä ovat esimerkiksi kaupparekisteripäivä sekä isot organisaatio-, nimen tai yhtiöjärjestyksen muutokset, jotka vaikuttavat yrityksen historiaan.

Esimerkkinä Laurento kertoo yli satavuotiaasta yrityksestä, jota hän oli konsultoimassa. Firma oli uusimassa strategioitaan.

– Nostin esille yrityksen edellisen 30-vuotisen elinkaaren A-vaiheen, jonka tapahtumista ammennettiin ideoita nykyhetken muutoksiin.

Unelmat todeksi

Astrologia on Laurennolle elämäntapa. Kymmenen vuotta sitten Laurento muutti miehensä kanssa Somerolle yli 500 vuotta vanhalle tilalle, joka käsittää useita rakennuksia. Tiloihin pariskunta on remontoinut kesäkahvilan ja horoskooppipuiston.

– Vuosikymmen sitten aloitin itse omaa C – D- eli näyttövaihettani ja laajensin toimenkuvaani. Huvila Härkä on tarjonnut runsaasti tilaisuuksia unelmieni toteuttamiseen.

Laurento ehti työskennellä päätoimisena kouluttajana ja yrittäjänä toistakymmentä vuotta, kunnes muutama vuosi sitten siirtyi luokanopettajaksi – unelma, joka oli jäänyt kesken pari vuosikymmentä sitten. Päivätyönsä ohessa Laurento kuitenkin yhä valmentaa viikonloppuisin ja iltaisin.

Astrologia ja ajan tutkiminen on Laurennon mielestä paitsi kiehtovaa myös hyödyllistä.

– Jokaisella on elämässään mahdollisuuksia, ne vain pitää löytää. Astrologia antaa siihen hyvän työkalun.

Lisätietoja Maarit Laurennosta www.astrobar.fi ja Huvila Härästä www.huvilaharka.fi.

Maarit Laurento tulee jatkossa kirjoittamaan Vierailija-blogissa työelämästä ajan näkökulmasta.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)