AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVA AIVOKUNTO OY | 28.8.2013 | KOLLEGA.FI
Kehitä aivojesi käyttötaitoja – Osa 2

Aivomme ovat joustavat ja venyvät uskomattomiin suorituksiin. Vaikka aivot kestävätkin paljon, niiden käyttötaitoja kannattaa harjoitella oman hyvinvointinsa vuoksi.

Kiireinen elämäntyyli vaatii aivoilta paljon. Aivomme eivät ole kehittyneet samaa tahtia ympäröivän maailman kanssa, vaan ne toimivat yhä tuhansia vuosia vanhan käyttöjärjestelmän ohjaamana.

Psykologi Ville Ojanen on tutkinut ja kehittänyt aivojen käyttötaitoja jo pitkään.

– Tämä aiheuttaa aivoillemme monia haasteita, joista suurimmat ovat informaatiotulva, nykyelämän intensiivisyys, itsensä ja muiden motivoiminen sekä vuorovaikutus, psykologi Ville Ojanen kertoo. Ojanen työskentelee asiantuntijana Aivokunto Oy:ssä, ja on jo vuosia tutkinut ja kehittänyt aivojen käyttötaitoja.

Tässä jutussa keskitymme motivoitumisen ja vuorovaikutuksen haasteisiin. (Kts. jutun ykkösosa, jossa käsitellään informaatiotulvaa ja intensiivisyyttä.)

Tunne itsesi

Ihmisiä motivoivat erilaiset asiat. Joku on suoritusorientoitunut ja motivoituu kilpailutilanteesta, toinen taas siitä, että pystyy vaikuttamaan asioihin tai ihmisiin ja kolmatta motivoi sosiaalinen vuorovaikutus toisten kanssa.

– Motivaatiotaidoissa on kyse siitä, että oppii tuntemaan itseään motivoivat tekijät sekä ymmärtämään toisten erilaisuutta, minkä avulla oppii vaikuttamaan muihin ihmisiin, Ojanen sanoo.

Tuhansia vuosia sitten, kun ihmiset vielä elivät pienissä yhteisöissä, kaikkia motivoivat lähes samat asiat kuten hengissä säilyminen, suoja ja ruoka, jälkeläisten kasvattaminen ja yhteisöllisyys.

Nykymaailma hämmentää aivoja, sillä kaikkea on tarjolla runsaasti, eikä kyse enää ole perustarpeista, vaan itsensä toteuttamisesta, jota on hankala hahmottaa.

– Aivomme ovat yhä kivikaudella, jossa motivaatiotaitoja ei juuri tarvittu. Nykyelämä puolestaan vaatii, että osaamme ohjata aivojamme mahdollisuuksien maailmassa.

Ojasen mukaan tehokkain tapa kehittää omia motivaatiotaitojaan on käydä itsensä kanssa arvodialogi ja miettiä kuka oikein on ja mitä elämältään haluaa.

– Jokaisen kannattaa selvittää, mitkä ovat itselle tärkeitä arvoja ja miten ne ohjaavat arjen valintoja.

Arvojen mukainen elämä

Jos joudumme olemaan pitkään tilanteessa, jossa toimimme arvojemme ja motivaatiomme vastaisesti, aivomme kyseenalaistavat mentaalisen energiamme tuhlaamisen. Aivot eivät ymmärrä ristiriitatilannetta, ja se aiheuttaa meille runsaasti stressiä ja pahoinvointia.

– Siinä tilanteessa on syytä pohtia, tekeekö itselleen tärkeitä asioita, ja luvata aivoilleen, että sitoutuu muutokseen, joka toteutuu esimerkiksi puolen vuoden kuluttua.

Ojanen painottaa, että lupaus on myös pidettävä, eikä aivoja voi huijata. Aivot ovat kuin fiksu pomo, joka seuraa alaisensa toimintaa, korjaa tätä tarvittaessa ja vaatii näyttöjä siitä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan.

– Uutta suuntaa voi konkretisoida esimerkiksi aarrekartalla tai visualisoimalla asioita.

Esimerkkinä motivoivien arvojen toteutumisesta Ojanen kertoo miehestä, joka päätti sitoutua perhearvioihin saadakseen enemmän aikaa lapsilleen. Lupaus vaati uusia valintoja arjessa, jotka hän toteutti varaamalla kalenteriin ajat lasten kanssa tehtäville asioille: uintireissu yhden lapsen kanssa, toiselle tunti aikaa jutteluun ennen nukkumaanmenoa ja kolmannelle aikaa uuden pyörän ostamiseen.

– Meidän täytyy suunnitella arvojemme mukainen elämä, jotta sille riittäisi aikaa.

Samalla taajuudella

Vuorovaikutusta on ollut kautta aikojen, mutta aiemmin ihmisillä oli suurin piirtein samanlaiset arvot, samanlaiset kokemukset ja kaikki tunsivat toistensa taidot. Nykymaailmassa sitä vastoin erilaisuuden kirjo on loputon, ja sen hallitseminen on aivoille haastavaa.

– Aivot ovat taajuusviritin. Kun ihmiset keskustelevat, heidän aivotoimintansa synkronoituu samankaltaiseen toimintatilaan.

Sen lisäksi, että aivot virittyvät toisen taajuudelle eli pystyvät ymmärtämään toisen kokemuksia, ne pystyvät myös vaikuttamaan toisen aivojen toimintaan.

Vuorovaikutustaidot ovatkin nykyajan työelämässä kysyttyä valuuttaa. Haasteita vuorovaikutukseen tuovat esimerkiksi globaalit tiimit, jotka koostuvat erilaisista ihmisistä ympäri maailmaa.

– Onnistunut kanssakäyminen auttaa meitä ymmärtämään ihmisten erilaisuutta ja saamaan toisilta ideoita, ajatuksia, innovaatioita ja oivalluksia.  Kun ihmiset ymmärtävät toisiaan, he saavat oman erilaisuutensa käyttöön.

Johtajuus velvoittaa

Todellinen johtajuus on Ojasen mukaan sitä, että pystyy omalla toiminnallaan kehittämään toisen ihmisen kykyä käyttää aivojaan. Hyvä johtaja pystyy vaikuttamaan työyhteisönsä jäsenten läsnäoloon, vuorovaikutukseen, mentaaliseen energiaan ja motivoitumiseen sekä kykyyn toimia paineen alaisena.

Ojanen ihmettelee, miksi työelämän johtamisen tavat ja vuorovaikutus laahaavat niin paljon jäljessä muuta elämää.

– Ihmiset ovat kykeneviä paljon monipuolisempaan vuorovaikutukseen. Mennessämme työpaikalle meillä on usein turhan tiukat roolit, joissa näyttelemme kahdeksan tuntia työväenteatteria.

Hyvä johtaja vaikuttaa aina muihin ihmisiin. Coachatessaan johtajia Ojanen kysyy aina ketkä ovat jättäneet näihin lähtemättömän jäljen ja vaikuttaneet heidän uraansa.

– Kun olen saanut vastauksen, kysyn, onko tämän huoneen ulkopuolella sellaisia ihmisiä, joille saman kysymyksen esittäessäni he vastaavat sinun olevan sellainen henkilö. Siinä mitataan todellinen johtajuus.

Moodinvaihtoharjoitus

Pidä vähintään kerran päivässä palauttava minitauko, joka katkaisee kiireen ja vaihtaa aivojen toimintatilan.

  • Vedä henkeä ja siirrä tarkkaavaisuutesi ajatuksiisi ja kehoosi.
  • Aisti, onko energiatilasi matala vai ylivireinen.
  • Jos sinua väsyttää, nouse ylös ja lähde hetkeksi ulos tai kävelemään.
  • Jos olet energinen, käy hakemassa kuppi kahvia ja juttele työkavereiden kanssa.
  • Jos haluat jäädä paikalleen, tee mielikuvaharjoitus ja kuvittele vaikka hyppääväsi laskuvarjolla.

Käytä harjoituksen tekoon noin 5 – 10 minuuttia. Tämän jälkeen aivosi ovat virkistyneet ja valmiina jatkamaan työntekoa.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)