KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 13.3.2024 | KOLLEGA.FI
Sosiaalisella medialla on paljon valtaa

Käytämme päivittäin somea, emmekä sen kummemmin mieti sitä. Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole mikään viaton teknologia, vaan se ohjailee ja manipuloi meitä ilman, että huomaamme sitä. Kun tunnistamme miten teknologia ohjaa ajatteluamme ja arvojamme, voimme päästää irti sen vaikutuksesta ja palauttaa hallinnan tunteen itsellemme, futuristi, keksijä ja kirjailija Perttu Pölönen sanoo kirjassaan Saisinko huomiosi? Kirjassaan Pölönen kertoo, mitä älylaitteet, suostuttelevat mekanismit ja some meille tekevät ja miten.

Some koukuttaa, vie kyvyn keskittyä ja varastaa aikaamme. Silti harva tunnistaa niitä mekanismeja, joilla meitä ohjaillaan digitaalisesti. Algoritmit vievät meitä, emmekä edes huomaa sitä. Vain muutama tusina yritysjohtajia päättää, mihin muutaman miljardin ihmisen huomio ohjataan.

Alun perin some oli paljon yhteisöllisempi kuin nykyään, mutta kehityksen myötä siitä on tehty yhä houkuttelevampi ja koukuttavampi. Yksi tärkeimmistä koukuttajista on tykkäysnappula, joka julkaistiin facebookissa vuonna 2009. Saman vuonna Twitter esitteli uudelleentwiittaus-ominaisuutensa. Neljä vuotta myöhemmin some oli muuttunut peliksi, jonka dynamiikka oli hyvin erilainen aiemmin. Jakamisen ansiosta mikä tahansa päivitys saattoi mennä viraaliksi ja tehdä käyttäjästä internetkuuluisuuden.

Tänä päivänä some ohjaa meitä, vaikka luulemme, että meillä on valinnanvapaus. Kun näemme lukuisat vaihtoehdot, voi syntyä illuusio, että mahdollisuuksia on runsaasti, vaikka todellisuudessa meidät on ohjattu ympäristöön, jonka joku toinen on suunnitellut. Valikkojen keskellä harva tajuaa kysyä: Mitä vaihtoehtoja minulla ei ole? Miksi minulle näytetään juuri nämä vaihtoehdot? Mitä on jätetty pois? Kuka vaihtoehdot on valinnut? Mihin niiden valitsija pyrkii?

Tällä hetkellä ei ole oikein muuta mahdollisuutta, kuin pelata someyhtiöiden peliä niiden säännöillä, koska ei ole vaihtoehtoja. Jos haluamme olla edes jollain tavalla tavoitettavissa sosiaalisessa mediassa, olemme pakotettuja käyttämään sellaista somea, joka välittää enemmän tulonmuodostuksesta kuin yhteisestä hyvästä. Tilanne ei silti ole toivoton. Meillä on yhä mahdollisuus luoda digitaalinen maailma, joka palvelee kaikkia tasapuolisesti ja edistää positiivisia vaikutuksia yhteiskunnassa. Tämä vaatii kuitenkin aktiivista osallistumista ja tietoista päätöksentekoa meiltä kaikilta, Pölönen sanoo kirjassaan.

Saisinko huomiosi? -kirja herättelee pohtimaan aivan uudella tavalla, mitä some meille tekee. Vaikka teknologinen kehitys on nopeaa, tarvitaan myös vastuullisuutta ja moraalista pohdintaa. Esimerkiksi someriippuvuus ei ole vain yksilön ongelma, vaan laajempi ongelma, johon tarvittaisiin myös yritysten sääntelyä. Yksi kirjan tärkeimmistä sanomista on se, että se tekee meidät tietoisiksi omista valinnoistamme, jolloin emme ole somen vietävissä.

Kirja sopii kaikille, jotka käyttävät somea ja teknologiaa.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Saisinko huomiosi?
Perttu Pölönen
Otava
2024
336 sivua
28,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)