PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 18.10.2023 | KOLLEGA.FI
Lepääminen sallittua

Työelämässä vauhti tuppaa kiihtymään syksyn edetessä. Sen sijaan, että hiljentäisimme tahtia niin kuin luonto tekee, paahdamme täysillä, emmekä muista levätä. Ja vaikka työ olisi kuinka innostavaa, sekin rasittaa meitä, vaikka emme sitä huomaa.

Myönnän, että tekemättä oleminen on minulle vaikeaa. Miten ihanaa olisikin osata vain olla. Istuskella rauhassa ja tuijotella kaukaisuuteen. Eikä siihen edes tarvita paljon aikaa. Pienikin pysähdys työkiireiden keskellä auttaa aivoja lepäämään. Itselleni päivän paras pysäyttäjä on kahvitauko Aku Ankka -lehden kera. Olen jo vuosia palkinnut itseni Akkari-tauolla ja se toimii. Kun on hetkeksi saanut uppoutua hauskoihin tarinoihin, joissa kaikki on mahdollista, omakin ajatus kirkastuu ja energia lisääntyy. Omanlaisia taukoja kannattaa vaalia! Kuten tähän numeroon kirjoittanut ja minua aiheen pohdintaan innostanut Kaija Solana sanoo kolumnissaan: ”Lepääminen ei ole laiskuutta, vaan se on välttämätön itsestä huolehtimisen keino. Olemme riittäviä ja tärkeitä ihan vain siksi, että olemme elossa. Sen pitäisi riittää. Ja se riittääkin, kunhan annat itsellesi siihen luvan. Kun sen luvan itselleen antaa, voi vapaasti levätä itsessään ja rentoutua.” Ollaan siis vähän armollisempia itsellemme ja muistetaan suoda itsellemme lepohetkiä hyvällä omallatunnolla!

Coaching-blogissa Katja Kokko kertoo heittäytymisestään uuteen työhön, aiemman kuluttavan työn jälkeen. Kun on yhteen hiileen puhaltavassa, samaa arvopohjaa vaalivassa joukossa, ei tarvitse enää suojata itseään, vaan voi häpeämättömästi nauttia työstään ja ammentaa siitä itseen kaiken hyvän, Kokko iloitsee kolumnissaan.

Tasapainon avaimet -blogissa Carita Nyberg tarkastelee hyvien ja pahojen pomojen eroja ja antaa vinkkejä parempaan yhteistyöhön esihenkilön kanssa. Yhteyttään omaan pomoon kannattaa aina kehittää, sillä parhaimmillaan yhteistyöstä voi tulla hedelmällistä. Voimme myös aina itse päättää, miten suhtaudumme pomoomme tai tarvittaessa vaihtaa maisemaa, Nyberg sanoo kolumnissaan.

Elämä järjestykseen -blogissa Mikko Pahkasalo käsittelee omakohtaisten kokemusten kautta itsetuntemuksen syventämistä ja henkilökohtaista kasvua. Omista menneisyyden kipeistäkin tapahtumista voi aina poimia niiden sisältämät viisaudet ja nähdä ne ponnahduslautana kohti unelmia, Pahkasalo toteaa kirjoituksessaan.

Vierailija-blogissa Anu Lyra tutkailee oksitosiinin vaikutusta johtamiseen. Oksitosiini on hormoni, joka saa meidät luottamaan toisiimme. Ihmisten oksitosiinitasoja mittaamalla on tunnistettu kahdeksan erilaista johtamisen toimintatapaa, jotka tutkitusti lisäävät luottamusta, sitoutumista, työssäviihtymistä ja tuloksia. Kolumnissaan Lyra esittelee nämä toimintatavat.

Sana hallussa -blogissa Tuija Metsäaho päivittelee saamiaan turhia ja epäsopivia lahjoja. Vaikka lahjanantajat tarkoittavat hyvää, he yleensä miettivät lahjaa enemmän omasta kuin saajan näkökulmasta. Olisikin viisaampaa antaa lahjansaajalle mahdollisuus valita muutamasta vaihtoehdosta, jolloin kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä, Metsäaho ehdottaa kolumnissaan.

Hyvinvointi-blogissa Kaija Solana keskittyy pimeän ajan lepokauteen. Näin syksyllä luonto valmistautuu talveen ja kutsuu myös ihmistä rauhoittumaan ja lepäämään. Yleensä teemme kuitenkin juuri päinvastoin. Meidän tulisikin muokata omaa ajatusmaailmaamme ja palata alkuperäiseen ihmisenä olemisen tarkoitukseen: olemme Human Being, emmekä Human Doing, Solana toteaa kirjoituksessaan.

Vierailija-blogin toisessa kirjoituksessa Eeva-Liisa Ylälahti kertoo vähemmän tunnetusta työelämän vertaistuesta. Vertaistuki on aina tukea ihmisiltä, jotka ovat itse kokeneet samoja haasteita, kuten esimerkiksi työuupumusta ja kuormitusta. Kolumnissaan Ylälahti antaa myös vinkkejä tahoista, jotka tarjoavat vertaistukea.

Kirjablogissa arvioimme Peppiina Merosen Pienet rohkaisukortit.

Seuraavat artikkelit julkaisemme kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 8. marraskuuta Kollegan 11-vuotisjuhlan merkeissä.

Rentoa työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)