HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT N GOMEZ | 22.2.2023 | KOLLEGA.FI
Energinen ilontuoja

Nathaly Gómez on monitaitoinen nainen, joka tekee kaiken täydellä sydämellä. Lakimiehen tutkinnon suorittanut Gómez työskentelee päivätyönään ostajana, mutta myös laulaa kahdessa eri kokoonpanossa, vetää iltaisin jumppa-, jooga- ja tanssitunteja sekä opiskelee musiikkia.

Lähes kaksikymmentä vuotta Suomessa asuneella Nathaly Gómezilla on Suomen ja Venezuelan kaksoiskansalaisuus.

Venezuelasta kotoisin oleva Nathaly Gómez on asunut Suomessa lähes kaksikymmentä vuotta. Koulunsa Gómez kävi Caracasissa ja hän päätti jo 16-vuotiaana opiskella lakimieheksi pääaineenaan ihmisoikeudet. High schoolista valmistuttuaan Gómez suoritti kuitenkin ensin turismiopinnot päästäkseen ansaitsemaan rahaa lakimiesopintoja varten.

– Venezuelassa jokainen maksaa oman koulutuksensa ja yliopisto-opinnot ovat kalliit. Turismiopinnot suoritettuani tein alan töitä ja sain rahaa säästöön sen verran, että pääsin aloittamaan lakiopinnot, Nathaly Gómez kertoo.

Turismitutkinto auttoi Gómezia eteenpäin, ja hän sai vuonna 1998 sihteerin paikan Digitel-yhtiössä, jossa tarvittiin englanninkielentaitoista osaajaa.

– Kielitaitoa tarvittiin, sillä Digitelillä oli yhteistyöprojekti Nokian kanssa, joka toimitti gsm-verkon laajennuksen Venezuelaan. Työn ohessa suoritin koko ajan lakiopintoja ja pääsin firman lakiosastolle töihin.

Nokia yhteistyön myötä Gómez tutustui suomalaiseen insinööriin, jonka kanssa alkoi seurustella ja meni tämän kanssa naimisiin vuonna 2001.

– Valmistuin lakimieheksi vuonna 2002 ja samana vuonna syntyi ensimmäinen poikamme Matias. Sen jälkeen alkoi poliittinen kuohunta, kun Chavez voitti presidentinvaalit. Olot olivat niin hurjat, että päätimme lähteä Suomeen.

Uusia alkuja

Perheen tultua Suomeen vuonna 2003 Gómez sai töitä Nokialta logistiikkakoordinaattorina. Jo Venezuelassa ollessaan Gmez oli opetellut suomen kieltä ja puhui sitä varsin hyvin aloittaessaan työt Suomessa.

– Muutos oli kuitenkin liian suuri. Oli raskasta jättää Venezuela ja minulla oli koti-ikävä. Lisäksi minulla oli pieni lapsi. Suomi tuntui vieraalta maalta.

Gómez rakastaa latinalaisamerikkalaista kansanmusiikkia ja hänen lauluohjelmistoonsa kuuluvat muun muassa venezuelalaiset kansanlaulut.

Pariskunta päätti muuttaa Argentiinaan, jossa molemmat saivat töitä paikalliselta Nokian toimistolta.

– Lähdimme vuonna 2005 Buenos Airesiin, missä työskentelin logistiikan projekti-insinöörinä. Se kuitenkin osoittautui vielä huonommaksi päätökseksi, sillä en sopeutunut argentiinalaiseen kulttuuriin. Olin silloin nuori, alle kolmekymppinen, ja minulla oli liian korkeat odotukset kaikesta.

Gómez työskenteli vajaan vuoden Argentiinassa, kunnes soitti esimiehelleen ja kertoi tälle viihtyvänsä Suomessa paremmin. Esimies ehdotti, että Gómez palaisi takaisin ja tarjosi hänelle töitä.

– Tulin kaksistaan Matiaksen kanssa Suomeen keväällä 2006 ja aikeenani oli jatkaa työntekoa täällä, mutta sitten huomasin olevani raskaana. Seitsemän kuukauden työskentelyn jälkeen palasimme Argentiinaan ja toinen poikani Juan syntyi siellä.

Gómez jäi Juanin syntymän jälkeen ilman työpaikkaa ja alkoi opiskella liikunta-alaa ja vetää spinning-tunteja kuntosaleilla. Veri kuitenkin veti takaisin Venezuelaan.

– Kaipasin Venezuelaa ja halusin vielä kerran kokeilla siellä elämistä. Muutin sinne perheeni kanssa, mutta maasta oli tullut entistäkin turvattomampi. Palasimme lopullisesti Suomeen juhannuksena 2010.

Saman vuoden heinäkuussa Gómezin entinen Nokia-pomo soitti hänelle ja kysyi, haluaisinko hän tulla firmaan takaisin. Gómez vastasi myöntävästi ja alkoi työskennellä Nokialla ostajana.

Palkkatyötä ja yrittäjyyttä

Venezuelassa ollessaan Gómez oli jatkanut liikunta-alan opintojaan ja Suomeen tultuaan hän alkoi vetää iltaisin jumppaa, joogaa, pilatesta ja tanssia.

– Aloin vetää Nokiallakin iltaisin jumppaa, kun sinne haettiin Fressin kautta jumpan vetäjää. Kävin myös Tapiolan kuntosalilla ja Leppävaaran kuntosalilla vetämässä iltatunteja.

Nathaly Gómez ja Camilo Pajuelo muodostavat Duo Cantersin, joka on esiintynyt monissa maissa, kuten Ranskan Pariisissa.

Vuonna 2011 Gómez perusti oman Uplife-joogastudion ja alkoi vetää siellä tunteja iltaisin. Hän hoiti omassa firmassaan kaiken aina siivouksesta markkinointiin ja muiden ohjaajien palkkaamiseen.

– Vuonna 2016 Nokialla tapahtuivat isot muutokset ja osasto, jossa työskentelin, lopetettiin. Kaikki osastolla työskennelleet irtisanottiin. Kun päivätyöt loppuivat, aloin tehdä tulkin töitä Kouvolan tulkkikeskuksen kautta, koska suomenkielen taitoni oli hyvä. Tulkkasin ihmisiä esimerkiksi Kelassa, sairaaloissa ja kouluissa.

Vuonna 2016 Gómez tapasi musiikin merkeissä muusikko ja tutkija Camilo Pajuelon, joka opetti Gómezille venezuelalaisen, nelikielisen kitaran, cuatron soittoa.

– Perustimme Duo Cantersin, jossa minä laulan ja soitan cuatroa sekä maracasseja ja Camilo soittaa kitaraa, cuatroa ja myös laulaa. Pidimme ensimmäiset konsertit jo syksyllä 2017.

Jo aiemmin eronnut Gómez alkoi seurustella Pajuelon kanssa vuonna 2018. Yhteisiä keikkoja pariskunta on ehtinyt tehdä muun muassa Espanjaan, Peruun, Ranskaan, Italiaan ja Eestiin. Suomessa duo konsertoi ja keikkailee jatkuvasti. Oman duon lisäksi Gómez laulaa salsabändi Hola Helsingissä, jonka kanssa myös keikkailee.

Tällä hetkellä Gómez opiskelee musiikkia venezuelalaisessa Escuela contemporánea de la Voz -koulussa kolmivuotisella kurssilla, popular-linjalla.

– Olen kurssin puolivälissä. Kurssi toteutetaan on linenä kolmena iltana viikossa muutama tunti kerrallaan. Siinä välissä on paljon kotitehtäviä kuten videoiden tekemistä, säveltämistä, laulun äänittämistä ja sävellajien muuttamisen opiskelua. Tunnit ovat viikolla ja viikonloppuisin teen kotitehtäviä, Gómez kertoo.

Iloa ihmisille

Tätä nykyä Gómez on jälleen kokopäivätyössä. Maaliskuussa 2022 hän aloitti ostajana Varex Imaging Oy:ssä, joka on röntgenputkien ja kuvankäsittelyratkaisujen toimittaja.

– Teen kolmena päivänä etätyötä ja kahtena päivänä käyn toimistolla. Meitä on vain kaksi ostajaa, joten työ on kiireistä ja sitä on todella paljon.

Liikunnallisesti monipuolinen Gómez vetää arki-iltaisin tanssitunteja, joogaa ja pilatesta.

Omasta joogastudiostaan Gómez joutui luopumaan viime vuonna, mutta hän vetää tunteja eri paikoissa joka arki-ilta: maanantaisin flow joogaa, tiistaisin joogalatesia ja joogaa, keskiviikkoisin kahdessa eri paikassa joogaa ja tanssia, torstaisin joogaa onlinenä ja perjantaisin tanssia ja joogaa.

Vaikka iltatunnit välillä väsyttävät, ne myös antavat Gómezille paljon eikä hän halua luopua niistä. Gómez kokee, että voi tuoda iloa ihmisille ja auttaa heitä samalla.

– Laitan sydämeni jokaiseen asiaan, mitä teen, enkä voi tehdä asioita, jos sydämeni ei ole mukana. Mietin aina, miten voisin auttaa ihmisiä. Moni aloittaa esimerkiksi jumpan tai kuntosalin, koska heidän painonsa on noussut. Sen takana on usein jokin surullinen tapahtuma. Vaikka henkilö ei kerro sitä, tunnen sen. Yritän saada aina ihmisen sisäisen liekin syttymään.

Etenkin tanssimisesta Gómez nauttii, koska saa yllättää ihmiset ja tuoda heille iloa. Ilo ja energia ovat hänelle luontaisia ja ihmisten piristäminen on hänelle tärkeää.

– Muistan kerran erään kanadalaisen naisen, joka kertoi, että oli asunut Suomessa 20 vuotta ja hän oli koko ajan surullinen, mutta aloitettuaan tanssitunnit hän löysi jälleen ilon.

Viime vuonna Gómezilla oli itsellään surua ja tuntien vetäminen oli silloin hänelle vaikeaa. Gómezin vanhemmat menehtyivät koronaan ja se oli hänelle kova paikka.

– Vanhempani olivat minulle todella rakkaat ja tunsin musertavaa surua. Äidiltäni olin kuitenkin ehtinyt oppia tärkeän asian. Hän rukoili joka aamu, että Jumala ei koskaan ottaisi häneltä iloa pois, koska jos on iloinen, pystyy tekemään mitä vaan. Se on itselleni paras tavoite – saada ja antaa iloa.

Joka päivä täysillä

Omaa hyvinvointiaan Gómez ylläpitää meditoimalla ja syömällä terveellisesti. Meditointia hän harrastaa joka päivä niin aamulla, päivällä kuin illalla.

– Voin meditoida vaikka kaiken kiireen keskellä. Osaan blokata kaiken ympärilläni tapahtuvan pois mielestäni. Ravinnolla on myös tärkeä merkitys hyvinvointiini. Syön ruokaa, joka tekee keholleni hyvää. Noudatan myös jonkin verran ayurvedaa, mutta en orjallisesti.

Pian 12 vuotta täyttävä, pirteä yorkshirenterrieri Elo on koko perheen rakas lemmikki.

Gómez on myös oppinut laittamaan rajat ja välttämään ihmisiä, jotka vain valittavat ja kaatavat ongelmansa toisten niskaan.

– Vältän ihmissuhteita, jotka eivät anna mitään. En halua kuluttaa aikaani turhaan, sillä elämä on niin lyhyt. Tykkään tehdä töitä ja annan aikaani perheelleni sekä pienelle Elo-koirallemme, joka on vauvani.

Energiaa Gómezilla riittää vaikka muille jakaa ja uuden opiskelu on aina kiinnostanut häntä.

– Haluan, että aivoni pysyvät liikkeessä. Olen opiskellut koko elämäni, enkä varmaan koskaan lopeta. Nyt aikaani vievät musiikkiopinnot, johon olen keskittynyt täydestä sydämestäni.

Uusia asioita on myös vireillä. Duo Cantaresilta on tulossa kohta oma levy ja kolme duon kappaletta on jo ehtinyt soida Venezuelan radiossa.

– Tulevaisuuttani en kuitenkaan enää suunnittele, sillä vanhempieni kuolema opetti elämään joka päivä täysillä. Suunnittelemisen sijaan haaveilen. Tämän taidon opin isältäni.

Pikkutyttönä Gómez oli kysynyt isältään, miten hän oli saavuttanut kaiken haluamansa. Isä kertoi, että aina aamuisin herättyään hän ajatteli unelmiaan ja toiveitaan, jolloin aivot asettuvat sellaiseen mielentilaan, että ne etsivät reitin päästäkseen päämääräänsä.

– Sitä taitoa olen käyttänyt pienestä pitäen ja kaikki haaveeni ovatkin jo toteutuneet.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)