HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT M KASANEN K SOLANA | 8.6.2022 | KOLLEGA.FI
Intuitiotaan kuunteleva maailman­kansalainen

Kaija Solana on oman tiensä kulkija. Matkailu- sekä IT-alalla pitkään työskennellyt Solana on ehtinyt matkustaa ympäri maailmaa, asua ulkomailla, perustaa oman yrityksen ja toteuttaa monta unelmaansa intuitiota seuratessaan – eikä vieläkään tiedä, mitä hänestä tulee isona.

Kaija Solana on coach, puhuja ja yrittäjä, jolle ihmisten valmentaminen sekä oma henkinen kehittyminen ovat sydäntä lähellä.

Kaija Solana on ehtinyt kokea paljon niin työssä kuin yksityiselämässään eikä yllättäviä käänteitä ole elämästä puuttunut. Lopella lapsuutensa asuneen Solanan unelmana oli matkailuala ja heti ylioppilaaksi päästyään hän lähti kahden kuukauden opaskurssille Mallorcalle.

– Sen jälkeen muutin Helsinkiin vuonna 1984 ja menin pankkiin töihin. Halusin kuitenkin päästä matkatoimistoon. Siihen aikaan matkatoimistoja oli valtavasti ja otin Helsingin puhelinluettelon käteeni ja aloin soittaa niihin aakkosjärjestyksessä. Kun pääsin S:n kohdalle ja soitin Suomen Matkatoimistoon, pääsin ensimmäiseen haastatteluun, Solana muistelee.

Paikka ei kuitenkaan tuntunut omalta, vaan Solana jatkoi soittamista, kunnes tuli v-kirjaimen ja Matka Vesaman kohdalle, jolloin tärppäsi. Kun omistaja kuuli Solanan sitkeästä soittourakasta, hän kutsui Solanan oitis haastatteluun.

– Sille tielle jäin. Opin ihan alusta asti kaiken matkatoimistotyöstä. Siihen aikaan lentoliput vielä kirjoitettiin käsin ja kaikki tehtiin manuaalisesti. Se oli vielä telefaxien ja reikäkorttien aikaa.

Vaikka Solana viihtyi työssään, hänellä oli kova hinku ulkomaille. Solana pääsikin Lontooseen puoleksi vuodeksi, sillä Vesaman omistaja järjesti Solanalle paikan ulkomaisen kollegansa matkatoimistoon.

– Lontoossa tein kaikenlaisia toimistohommia, vastasin puhelimeen, hoidin viisumeita ja laskutin. Hain myös konserttilippuja ympäri Lontoota ja toimin transfer-oppaana noutaen ihmisiä lentokentältä ja vieden heitä hotelleihin. Työni oli tosi hauskaa, Solana kertoo.

Suomeen palattuaan Solana toimi Matka Vesamassa Saksan ja Irlannin tuotematkapäällikkönä. Työ oli hektistä ja päivät olivat pitkiä.

– Olin jo silloin suorittaja ja tein enemmän kuin olisi tarvinnut. Onnistuin ajamaan itseni piippuun ensimmäistä kertaa 25-vuotiaana.

Mansikanmyyntiä ja ruotsin kielen opiskelua

Vuonna 1988 Solana toteutti toisen unelmansa. Hän halusi päästä kesätöihin Kauppatorille myymään mansikoita. Toive toteutui ja hän sai paikan matkailualan tutun kautta.

– Jätin matkatoimiston ja heittäydyin torimyyjän hommiin koko kesäksi. Aloitin toukokuussa ja jatkoin elokuun loppuun asti. Menin ensin Hakaniemeen aamukuudeksi, sitten haimme tavarat tukusta, pystytimme kojut ja olimme siellä myymässä kahteen asti. Sen jälkeen siirryimme Kauppatorille, jossa olimme iltayhdeksään asti. Illalla ei tarvinnut miettiä, tuleeko uni. Nautin joka hetkestä, Solana kertoo.

Kesän aikana Solana oli päättänyt aloittaa opiskelut. Hän haki ja pääsi syksyllä Liikemiesten kauppaopistoon, joka oli silloin arvostettu oppilaitos. Solana oli motivoitunut ja menestyi ulkomaankaupan opinnoissaan. Jo opiskeluaikana Solana oli päättänyt opetella ruotsin kielen kunnolla ja yritti saada kesätöitä Finnairin toimistosta Tukholmassa. Vaikka yritys ei onnistunut, Solana ei lannistunut.

– Talvilomalla 1989 menin Tukholmaan ja soitin hotellihuoneesta Finnairin paikallistoimistoon. He sanoivat, että tule sitten käymään, kun kerran olet paikan päällä. Menin seuraavana päivänä ja sain kesätyöpaikan.

Valmistuttuaan kauppaopistosta vuonna 1990 Solana palasi Finnairin palvelukseen ja työskenteli asiakaspalvelussa Tukholmassa sekä Arlandan lentokentällä.

– Määräaikaisuuteni oli päättymässä, enkä saanut Finnairilta tietoa vakinaistamisesta. Yksi suurista unelmistani oli päästä maailmanympärimatkalle ja ajattelin, että jos asia ei nyt ratkea, niin lähden, sillä sain halvat liput.

Kun vastausta jatkosta ei kuulunut vielä kahta päivää ennen määräaikaisuuden päättymistä, Solana osti matkaliput. Seuraavana päivänä hän sai tietää, että hänet vakinaistetaan.

– Kaikesta huolimatta lähdin matkalle, koska olin niin päättänyt. Viivyin reissussa kolme kuukautta. Sen jälkeen palasin Suomeen, jossa oli alkanut lama.

Matkailualalta IT-maailmaan

Suomessa kaikki oli seis eikä työpaikkoja ollut. Ruotsissa tilanne oli toisin ja Solana lähti jälleen Tukholmaan ja pääsi töihin Siljan Linen Värtanin terminaaliin.

– Se oli minulle onnenpotku, sillä sain maksettua Visalaskuni. Koko kesän työskentelin Siljalla ja syksyllä pääsin jälleen Finnairille töihin.

Solana on pitänyt hyvinvointiretriittejä luonnon rauhassa. Tässä Komion luonnonpuistossa Lopella.

Vuonna 1993 Solana palasi Suomeen ja pääsi kouluttajaksi Amadeus Finlandiin. Matkailualalla elettiin suurta muutosta, kun tyhmistä päätteistä siirryttiin tietokonemaailmaan ja Amadeus-varausjärjestelmään.

– Siihen aikaan matkatoimistovirkailijoita oli Suomessa 2 000 ja uuden järjestelmän kouluttajille oli valtava työsarka edessään. Ensimmäisenä vuonna koulutin ihmisiä joka toinen viikko viisi päivää ja joka toinen viikko kuusi päivää. Reissasin ympäri Suomea. Vaikka työ oli raskasta, nautin siitä kovasti.

Solana työskenteli Amadeus Finlandissa kahdeksan vuotta ja eteni asiakaspalvelupäälliköksi. Matkailuala kuitenkin alkoi muuttua ja Solanalle tuli olo, että hän oli nähnyt alaa riittävästi.

– Olin työskennellyt matkailun parissa jo 15 vuotta ja halusin muutosta. En kuitenkaan tiennyt, mihin ryhtyisin. Elettiin vuotta 2000, jolloin alkoi IT-buumi. Yhtenä sunnuntaiaamuna luin Hesarin työpaikkailmoituksia ja huomasin, että IT-alan koulutusyritys Teleware haki koulutuspäällikköä. Kun luin ilmoituksen, sanoin ääneen, että tuo on minun paikkani.

Solana haki paikkaa ja hänet valittiin suuresta hakijajoukosta. Siitä alkoi Solanan omien sanojen mukaan hänen hurjin työelämävuotensa. Työpäivät olivat 12 – 14-tuntisia ja työtä tehtiin vuorotta.

– Tuntui, ettei mikään riittänyt. Kun menin firmaan, siellä oli 20 ihmistä ja vuoden kuluttua meitä oli jo 120 ihmistä. Koko ajan tapahtui valtavasti eikä aamulla koskaan tiennyt, mitä illalla tapahtui. Firma ehti fuusioituakin ja sitten tulivat yt:t.

Solana ilmoittautui vapaaehtoiseksi lähtijäksi ja jätti talon kesän lopussa 2001.

Kohti yrittäjyyttä

Vaikka Solana oli vannonut, ettei enää koskaan palaa IT-alalle, hän ei päässyt alasta heti eroon. Kaksi Telewaresta aiemmin lähtenyttä kaveria oli perustanut oman it-koulutusyrityksensä ProTrain IT:n ja pyysivät Solanaa mukaan firmaan.

– En kuitenkaan heti suostunut, vaan pidin useamman kuukauden tauon ja lähdin junalla Kiinaan. Palattuani aloitin ProTrainIT:n osakkaana ja koulutuspäällikkönä tammikuussa 2002.

Yrittäjänä Solana on tottunut pitämään pitämään webinaareja ja tekemään verkkokursseja.

Solanan vastuulla oli myös myynti, markkinointi ja HR. Lisäksi hän osallistui konferensseihin ja järjesteli messuja. Vaikka työ oli kiinnostavaa, hän ei kokenut IT-alaa omakseen.

– Ystäväni vinkkasi minulle coachingista ja kouluttauduin Kristiina Harjun kurssilla Certified Progress Coachiksi vuonna 2008. Tästä sain lisää inspiraatiota työhöni, kun pääsin coachaamaan firmamme henkilöstöä hyvin tuloksin.

Pari vuotta myöhemmin Solana kouluttautui Tasapainon avaimet -valmentajaksi Carita Nybergin johdolla ja alkoi miettiä yrittäjyyttä. Solana oli tehnyt jo kaksi vuotta lähtöä firmasta, mutta päätös ei ollut helppo, koska hän oli osakas ja vastasi paljosta.

– Lähdin lopulta vuonna 2011. Pidin sen jälkeen pienen hengähdystauon ja perustin syyskuussa oman yrityksen. Näin jälkiviisaana totean, että aloitin yritystoiminnan liian nopeasti, sillä en ollut ehtinyt vielä toipua yhdeksän vuoden hektisestä työrupeamasta.

Liiketoiminta kuitenkin käynnistyi nopeasti, sillä Solana sai asiakkaikseen IT-alan firmoja, jotka hän tunsi aiemmasta työstään. Hän piti esimies-, tiimidynamiikka- ja asiakaspalveluvalmennuksia sekä koulutti hyvinvointiteemoista.

– Vuonna 2013 tuli jälleen taantuma ja firmat löivät luukut kiinni. Aloin pitää kursseja ja luentoja Työväenopistossa, Aikuisopistossa sekä koulutuksia ja coachauksia yksityisille ihmisille.

Sitten seurasi iso elämänmuutos. Solanalle tuli ero pitkäaikaisesta suhteesta, hän myi kotinsa ja päätti muuttaa Fiskarsiin.

Pohjois-Espanja kutsuu

Fiskarsissa Solana asui kaksi vuotta ja sinä aikana hän kirjoitti muutoksista kertovan kirjansa Elämän virrassa. Uusi käänne oli kuitenkin jo oven takana.

– Minulle tuli vahva intuitio siitä, että minun pitää mennä Pohjois-Espanjaan. Levitin eteeni kartan ja päätin lähteä Bilbaoon, kun siellä on Guggenheimin museo. Alkuvuonna 2017 pakkasin tavarani ja lähdin.

Uudet paikat kiehtovat Solanaa. Tässä lähimatkailua Kirkkonummen Högbergetin luolassa, joka on maaginen luontokohde.

Solana reissasi San Sebastianin ympäristössä, opiskeli espanjaa, teki coachauksia ja kirjoitti. Kesät hän vietti Suomessa. Sitten kohtalo puuttui peliin ja vuonna 2018 Solanan isä kuoli. Solana palasi vielä Espanjaan, mutta seuraavana vuonna hänen äitinsä kuoli.

– Siskoni ehdottivat yllättäen, että mitä jos lunastaisin äidin asunnon itselleni. Näin sitten tein enkä enää palannut Espanjaan. Nyt asun lapsuudenmaisemissani Lopella.

Lopelle muuton jälkeen tuli pandemia ja kaikki hiljeni. Kovempi pysäytys oli vielä edessä. Vuoden 2021 alussa Solana oli luistelemassa ja kaatui pahasti. Hänen molemmat ranteensa murtuivat ja ne jouduttiin kipsaamaan.

– En voinut tehdä mitään itse ja jouduin täysin toisten avun varaan. Se oli henkisesti erittäin rankkaa ja fyysinen kipu oli myös järisyttävä. Katson kuitenkin asioita henkiseltä kantilta. Kädet kuvastavat kiinnipitämistä ja kontrollia. Olin käynyt läpi isoja irtipäästämisiä, menettänyt vanhempani ja tätejäni ja luopunut aiemmin kaikesta omaisuudestani. Kaikki hajosi. En voinut hallita enää kaikkea.

Kädet paranivat aikanaan, mutta se vaati Solanalta suurta kärsivällisyyttä. Sinä aikana hän ehti myös pohtia asioita kaikessa rauhassa.

– Nyt kädet ovat jo kunnossa ja elämä tasaantunut. Pandemia on jo hellittänyt ja teen taas valmennuksia yrityksille ja yksityisille. Lisäksi pidän välillä retriittejä ja teen erilaisia hyvinvointitilaisuuksia tilattaessa.

Hyvinvointi elämäntapana

Hyvinvointi on Solanalle kokonaisvaltainen elämäntapa, jota harrastuksen tukevat. Solana liikkuu luonnossa päivittäin, syö terveellisesti ja kerää metsästä syötäviä luonnonyrttejä, marjoja ja sieniä.

– Tykkään ruoanlaitosta ja olen luova kokki. Kokeilen eri reseptejä ja sovellan niistä omiani.

Mielenrauhaa hänelle tuovat meditointi ja jooga sekä lukeminen ja kirjoittaminen.

Luonto on Solanalle tärkeä levähdyspaikka ja akkujen lataaja.

– Rakastan kirjoittamista. Kirjoitan omia blogeja sekä kirjoituksia satunnaisesti muihin julkaisuihin. Olen myös yksi Kollegan alkuperäisistä kolumnisteista. Pidin välillä taukoa, mutta nyt kirjoitan taas vakituisesti Kollegaan.

Harrastuksista matkustaminen on ollut pandemian vuoksi tauolla, mutta on pikkuhiljaa aktivoitumassa. Solanasta on avartavaa nähdä uusia paikkoja.

– Minua kiehtoo kansainvälisyys ja olenkin sanonut leikilläni, että olen suomalainen maailmankansalainen, sillä minun on helppo solahtaa muihin kulttuureihin.

Tulevaisuuteen Solana katsoo avoimin mielin. Ongelmana on hänen mukaansa lähinnä se, että niin moni asia kiinnostaa häntä. Solanan sydäntä lähellä ovat ihmisten valmentaminen sekä kehittäminen ja kehittyminen.

– Olen ollut koko työurani ajan tekemisissä koulutuksen ja kehittämisen kanssa. Oma supervoimani on kyky katsoa asioita kokonaisvaltaisesti. Ja koko ajan kaiken rinnalla on ollut oma kasvu.

Solana uskoo, että maailmassa tarvitaan entistä enemmän humaaneja työelämätaitoja, joihin sisältyy itsensä johtaminen ja itsetuntemus. Tähän asti niitä on pidetty pehmeinä arvoina, vaikka ne Solanan mukaan ovat kovinta ydintä.

– Korona-aika on ollut siinä mielessä tervehdyttävää, että se on muuttanut arvomaailmaamme. Nyt olemme murrosvaiheessa ja uusi aika on tulossa.

Kaiken kokemansakin jälkeen Solana sanoo, ettei vielä tiedä, mikä hänestä tulee isona.

– Minulle on kertynyt jo sen verran ja työ- ja elämänkokemusta, että minulla on, mistä ammentaa. Nyt voin luoda jotain aivan uutta, mitä ei vielä ole edes olemassa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)