ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI HELI TUULENMÄKI KUVA ELLI KESKI-LOPPI | 8.9.2021 | KOLLEGA.FI
Kevyellä mielellä ja sydämellä

Vietin kesän entisillä kotikonnuillani Savossa. Halusin tehdä pienen irtioton normiarjesta, sen rutiineista ja olosuhteista sekä kokeilla, miten vaikuttaa etäisyyden ottaminen konkreettisesti. Ajattelin etukäteen, että kauempaa näkisin tarkemmin oman elämäni timantit ja korjaamista kaipaavat asiat. Halusin testata, muuttuisiko oma mielentila fyysisen tilan muutoksen myötä.

Heli Tuulenmäki on Kiirenkesytys-valmentaja, NLP Coach, mentor ja yrittäjä, jonka intohimona ovat ihmiset ja osaaminen.

Joskus kauempaa näkee tarkemmin, vähän niin kuin yhdistäisi kaukoputken ja mikroskoopin linssit. Mikä on asioiden, tilanteiden ja ihmisten merkitys? Mikä niissä on tärkeää? Kun vaihtaa maisemaa, altistaa samalla itsensä uudenlaisille kohtaamisille ja kokemuksille. Omaa kesääni rikastuttivat vanhat ja uudet ystävät sekä hienot retket ja keskustelut heidän kanssaan.

Nämä kohtaamiset ja kokemukset tuottivat myös uusia oivalluksia ja vahvistivat tarvetta erilaisiin, uutta tuottaviin kokeiluihin. Yksi niistä on palautumisperjantai, jonka olen ottanut käyttöön kesän jälkeen. Viikon viimeisen työpäivän pyrin ottamaan vastaan rauhallisesti jo aamusta alkaen. Päivään voi sisältyä esimerkiksi verkkainen aamukävely, kahvihetki parvekkeella tai lounas jossain mukavassa paikassa. Päivän töihin ja touhuihin otan vähän etäisyyttä ja pyrin unohtamaan pakon, kiireen ja suorittamisen sekä keskittymään oleelliseen rauhallisin mielin.

Ideanani on, että en jätä työstä ja muusta tekemisestä palautumista vain viikonlopun varaan, vaan otan ikään kuin henkisen varaslähdön voimavarojen tietoiseen ylläpitoon. Tuloksena on kevyempi kehomieli. Raskas työ ei vaadi raskaita huveja, vaan riittävästi palautumista.

Itsen johtamisen jalo taito

Osaamisen ja taitojen näkökulmasta katsottuna kyse on itsen johtamisen taidoista. Se on yksi keskeisiä työelämätaitoja, jota tarvitaan kaikilla elämänalueilla. Työ imaisee herkästi mukaansa ja esimerkiksi asiantuntijatyössä etäpalaverit seuraavat toisiaan, pahimmassa tapauksessa ilman taukoja. Olen ottanut tavakseni ehdottaa tällaisissa tilanteissa pientä jaloittelua ja vaikka vesilasin hakemista. Biotauot näyttävät unohtuvan monilta tapahtumien järjestäjiltä.

Vastuu omasta hyvinvoinnista on kuitenkin jokaisella itsellään. Tarpeen vaatiessa kannattaakin noudattaa Open Space -fasilitointimenetelmään liittyvää kahden jalan sääntöä: pitää itsestään huolta esimerkiksi venyttelemällä, pienellä liikkeellä ja keskittymällä hetkeksi hengitykseen. Jos istuu pitkään paikallaan, hengityksestä tulee helposti pinnallista ja se tapahtuu pelkästään apulihasten voimin. Itse olen huomannut yinjoogan parantaneen omaa hengitystekniikkaani. Rauhallinen hengitys tuo kehomieleen usein kaivattua tyyneyttä ja rauhallisuutta.

Kyse on monesti uuden tavan ja tottumuksen oppimisesta. Kuten eräs luennoitsija kerran totesi, oppiminen on tapa suhtautua maailmaan. Mikä olisi itsellesi paras tapa suhtautua? Mitä jos oma rento mielentila olisi se tavoiteolotila, joka tuottaa rauhaa ja mielentyyneyttä riippumatta fyysisistä olosuhteista ja elämäntilanteesta?

Mitä yksityisempi, sen yleisempi

Joskus hankalalla hetkellä saatamme ajatella, että tällaisia asioita tapahtuu vain minulle eikä kenellekään muulle, tai että kukaan toinen ei ajattele tai tunne näin. Omat voimamme saattavat olla huvenneet ja sydän tuntuu raskaalta. Totuus on kuitenkin useimmiten päinvastainen. Suuri osa kokemuksista on universaaleja ja niitä tapahtuu monille meistä. Oma näkökulmamme vain kaventuu ja kapeikossa jää huomaamatta se, että meidän yksityinen kokemuksemme onkin hyvin yleinen.

Näköalan kaventuessa auttaa oman mielen ja sydämen avaaminen muiden ihmisten kanssa. Kaveri, läheinen, coach tai kuuntelun ammattilainen voi olla tukena silloin, kun omat voimat hiipuvat. Jonain toisena hetkenä tulee sitten tilaisuus olla vuorostaan toisen tukena. Omassa coaching-työssäni nousee keskusteluissa usein sana yhdessä. Yhdessä teemme, yhdessä ajattelemme ja yhdessä olemme vahvempia.

Voimme oppia suhtautumaan asioihin kevyellä mielellä ja sydämellä. Meissä on enemmän voimaa kuin ehkä uskommekaan.

Heli Tuulenmäki on osaamisen muotoilija, Voimakehä®- ja Kiireenkesytys®-valmentaja, KTM, NLP Coach ja Art of Hosting -fasilitoija. Tuulenmäki yhdistää työssään liiketoiminnan ja mielen toiminnan menestykseksi.

Lisätietoja Tuulenmäestä löydät osoitteista
https://competencedesign.fi/ ja heli@competencedesign.fi
https://www.facebook.com/competencedesignoy

Lue myös Tuulenmäen edelliset kolumnit Aina voi tulla parempaa, Oman elämänsä strategina ja Tavoitteena kiireetön mieli.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)