HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT J PULLINEN | 11.8.2021 | KOLLEGA.FI
Merkitykselli­sen HR-kulttuurin rakentaja

Jaana Pullinen on yrittäjä ja coach, jolle HR-tehtävät ovat intohimo. Palkkatyöläisenä alan tehtävissä aiemmin toiminut Pullinen teki keväällä rohkean siirron, jätti vakityön ja perusti pitkään haaveilemansa oman yrityksen.

Jaana Pullinen nauttii yrittäjyydessä eniten työn joustavuudesta ja jatkuvasta uuden oppimisesta.

Pohjanmaalta kotoisin olevalle Jaana Pulliselle yrittäjyys tuli tutuksi jo varhain, sillä hänen vanhempansa olivat yrittäjiä. Itse Pullinen päätti hankkia ekonomin koulutuksen, jotta voisi vapaammin valita, mitä ryhtyisi isona tekemään.

– Pääsin Kauppakorkeakouluun sisään toisella hakukerralla. Suunnitelmanani oli lukea markkinointia, mutta hyvin pian huomasin, ettei se ollut minun juttuni ja löysinkin kiinnostuksen kohteeksi johtamisen ja HR:n, Pullinen kertoo.

Valmistuttuaan ekonomiksi vuonna 2006 Pullinen olisi halunnut päästä HR-tehtäviin, mutta sopivia alan tehtäviä ei ollut tarjolla. Pullinen päätti mennä töihin amerikkalaiseen Citibankiin, jolla oli toimipaikka Helsingissä.

– 15 vuotta sitten työmarkkinat näyttivät varsin toisenlaiselta eikä HR-tehtäviä ollut silloin tarjolla nykymaailman malliin. Menin töihin Citibankin asiakaspalveluun, sillä ajattelin, että työtä pitää tehdä, vaikka unelmapaikkaa HR-tehtävien parista ei heti löytynyt.

Jo vajaan vuoden sisällä Pullinen eteni tiiminvetäjäksi johtamaan viidentoista hengen tiimiä. 26-vuotiaalle ekonomille se oli kova juttu.

– Koska minulla ei ollut mitään käytännön kokemusta esihenkilötehtävistä, tein varmasti kaikki virheet, mitä esimies voi tehdä. Tehtävä kuitenkin opetti minulle paljon. Puolentoista vuoden kuluttua talossa aukesikin sitten HR-asiantuntijan paikka, johon pääsin. Olin ylpeä siitä, että pääsin lopulta tavoitteeseeni.

HR-taidot karttuvat

Pullinen nautti työstään henkilöstöjohtajan oikeana kätenä ja kartutti HR-osaamistaan. Vuonna 2008 alkoi kuitenkin finanssikriisi ja pankkialalla rupesi rytisemään.

– Citibankin Suomen kuluttaja-asiakastoiminnat myytiin ja työsuhteeni päättyi vuonna 2010. Etsin itselleni uuden työn saman tien ja menin VMP Groupiin henkilöstökonsultiksi.

Vuoden työrupeaman jälkeen Pullinen siirtyi HR-asiantuntijaksi Lemminkäiselle, jossa vastasi konsernin Suomen rekrytoinneista, työnantajakuvan kehittämisestä ja myöhemmin myös yhtiön kotimaan työsuhdeasioista.

– Lemminkäinen oli iso pörssiyhtiö, jossa työskenteli silloin 8 000 ihmistä ja jonka HR-toiminto oli todella suuri. Tehtäviini kuului muun muassa kiertää ympäri Suomea rekrytointimessuilla kertomassa Lemminkäisellä työskentelystä ja hakea sopivia kandidaatteja.

Vuonna 2013 Pullinen jäi vanhempainlomalle kolmeksi vuodeksi, jona aikana perheeseen syntyi poika ja tytär. Hoitovapaan aikana Pullinen suoritti yrittäjän ammattitutkinnon, koska oli alkanut pohtia oman henkilöstökonsultointiyrityksen perustamista.

– Hoitovapaan aikana vietimme myös yhden talven Espanjassa koko perhe, kun mieheni irtisanoutui työstään tarkoituksenaan perustaa oma yritys. Yrittäjyys oli alkanut kiinnostaa minuakin yhä enemmän, mutta siinä vaiheessa vakituinen työ veti pienten lasten vanhempana pitemmän korren.

Lemminkäiselle palatessaan Pullinen sai uuden tehtävän konsernin infrarakentamisen liiketoiminnan HR-partnerina ja Suomen johtoryhmän jäsenenä.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tehtäväni sisälsi kaikki HR-tehtävät A:sta Ö:hön. Kyseessä oli kuitenkin yhden konsernin osan partneri. Työskentelin tehtävässä talven ja kevään yli, kunnes sain vinkin Nooa Säästöpankin paikasta. Päädyin hakemaan sitä, sillä tehtävä käsitti koko yrityksen HR-toiminnot.

Pullinen sai paikan ja aloitti henkilöstön kehittämispäällikkönä Nooa Säästöpankissa toukokuussa 2017.

Palkkatyöstä yrittäjäksi

Pullinen viihtyi uudessa tehtävässään hyvin. Puolen vuoden kuluttua aloittamisestaan Pullisesta tuli Nooa Säästöpankin johtoryhmän jäsen ja hänen tehtävänimikkeensä vaihtui henkilöstöjohtajaksi.

– Työnkuvani oli laaja. Siihen kuului muun muassa HR-strategian luominen, rekrytointi, työsuojelu, yt-asiat, henkilöstösuunnittelu, juoksevat työsuhdeasiat ja lukuisat pienemmät asiat.

Juokseminen on Pulliselle paitsi kunnonkohotusta myös tärkeä henkireikä.

Nooa Säästöpankin strategiaan oli kirjattu parhaan työpaikan tavoite ja Pullisen tehtävänä oli kehittää ja uudistaa työkulttuuria.

– Otin työkaluksi Great Place to Workin henkilöstötutkimuksen saadaksemme mittarin ja tutkimusvälineen asioiden ja yrityskulttuurin kehittämiseen. Sen avulla saimme paljon aikaan. Yksi huippuhetkeni olikin, kun saimme GPTW-sertifikaatin ja henkilöstötutkimuksen tulokset, jotka osoittivat 20 prosenttiyksikön tulosparannusta edelliseen vuoteen.

Vaikka Pullinen nautti työstään Nooa Säästöpankissa, yrittäjyys alkoi houkutella häntä yhä enemmän. Neljän vuoden työrupeaman jälkeen Pullinen irtisanoutui ja perusti kesällä 2021 oman yrityksensä Awarium Oy:n.

– Pidän vaihtelevasta työstä ja yrittäjänä saan tehdä erilaisia projekteja. Autan erityisesti kasvavia yrityksiä HR-toiminnon kokonaisuuksien rakentamisessa. Teen rekrytointeja, coachaan esimiehiä ja johtoa, kehitän yrityskulttuuria ja hoidan kuntoon työsuhdeasioita.

Pullinen iloitsee siitä, että on saanut heti alusta alkaen asiakastoimeksiantoja. Tarjousprosesseja on myös vetämässä useita ja syksyn suunnitelmat ovat pitkällä.

– On upeaa olla tilivelvollinen tuloksista vain itselleen eikä kenellekään muulle. Yrittäjänä pystyn vaikuttamaan työhöni aivan toisella tavalla kuin palkkatyössä. Toki yrittäjyyteen kuuluu myös epävarmuus ja pirstaleisuus, ja niitä pitää oppia sietämään.

Juoksulenkkejä ja cross trainingia

Hyvinvointi on Pulliselle tärkeää. Hän suunnittelee etukäteen työviikkonsa siten, että aikaa jää myös omille asioille ja perheelle.

– Suunnittelen työni niin hyvin, että onnistun saamaan aikaiseksi kaiken normaalin työpäivän kuluessa ja etten joudu käyttämään siihen iltoja ja viikonloppuja. Hyvällä suunnittelulla kokonaistuntimäärä ei karkaa käsistä.

Cross training kuuluu Pullisen viikottaiseen saliohjelmaan.

Kuntoaan Pullinen hoitaa treenaamalla cross trainingia kuntosalilla ja juoksemalla. Juoksuharrastus on Pulliselle erityisen tärkeä, sillä se on samalla omaa aikaa itselle.

– Juoksulenkkini vaihtelevat kuudesta kilometristä pariinkymmeneen. Minulla on aina jokin päämäärä, kuten juoksutapahtuma, puolimaraton tai maraton kalenterissa. Näin motivoin itseäni treenaamaan.

Harrastuksista kirjoittaminen on Pullisen sydäntä lähellä. Hän kirjoittaa aktiivisesti päiväkirjaa, runoja ja fiktiota itsensä iloksi.

– Haluan, että kirjoittamisesta tulee myös jollain tavalla osa yrittäjyyttä. Olenkin innolla alkanut kirjoittaa myös ammatillisista teemoista.

Kaikista tärkeintä Pulliselle on kuitenkin oma perhe: 6-vuotias tytär sekä 7-vuotias poika ja puoliso. Pullinen kertoo aiemmin omistaneensa työlle lähes kaiken aikansa ja energiansa, mutta lasten synnyttyä arvot muuttuivat.

– Lasten kanssa olen oppinut tasapainottamaan elämääni ja rakentamaan työn tuottavuutta muilla keinoilla kuin työajan maksimoinnilla. Priorisoin lasten kanssa vietettävän ajan kaiken edelle, sillä se on tärkein juttu.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Pullisella on tavoite rakentaa pitkäjänteisesti yritystoimintaa, löytää oma paikkansa ja onnistua yrittäjänä.

– Haluan rakentaa omannäköisen elämän, johon sisältyy perhe, yrittäjyys ja vapaa-aika – sekä menestyä yrittäjänä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)