KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 26.5.2021 | KOLLEGA.FI
Miten pysyä oman voiman keskuksessa?

Millaisessa tulevaisuudessa tahdot elää? Se alkaa nimittäin juuri NYT ja vaikutat siihen juuri nyt ajatuksillasi, tunteillasi, toiveillasi ja uskomuksillasi. Hyvin helposti jäämme kiinni menneisyyden muistikuvioihin, murehtimiseen tai tulevaisuuden yli suunnitteluun, unelmointiin. Molemmat ovat osa pakettia, jonka mukana tulee jatkuva vertailu, arvostelu, tuomitseminen, tyytymättömyys ja ylianalysointi. Kummatkin vaihtoehdot vievät huomion nyt-hetkestä, läsnäolon tilasta, jossa on mukana aina valinta.  

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Pyydänkin sinua nyt arvioimaan, miten voimavaraiseksi tunnet itsesi juuri nyt skaalalla 1 – 10? Olen kysynyt tämän kysymyksen usein valmennuksissani ja arviot vaihtelevat yleensä 5 – 8 välillä.

Sisäinen voimantunne vaihtelee ja pienilläkin ajattelu-, tunne- ja toimintatapojen muutoksilla voi olla suuri merkitys, olipa kyseessä stressin vähentäminen, palautumisen lisääminen, keskittymiskyvyn parantaminen tai päätöksenteon tehostaminen.

Sisäinen voimantunne liittyy voimaantumiseen, sisäiseen prosessiin, jossa henkilö oivaltaa ja löytää muun muassa omia voimavarojaan ja vahvuuksiaan sekä usein oppii myös enemmän omasta itsestään. Voimaantuminen näkyy aktiivisuuden ja toimintakyvyn lisääntymisenä. Voimaantuneista ihmisistä heijastuu myönteisyys, joka on yhteydessä hyväksyvään ja luottamukselliseen ilmapiiriin sekä arvostuksen kokemiseen. Heillä on myös luovuutta ja rohkeutta kokeilla uusia asioita.

Miten lisätä sisäistä voimantunnettaan?

Ota tunne-energia mukaan tekemiseen. Järki meissä perustelee tekemisen ja tunteet antavat tekemiseen tarvittavan voiman ja energian. Jokainen ajatus ja siitä kumpuava tunne lähettää viestejä kehollemme, hermojärjestelmällämme, vaikuttaen jokaiseen fyysiseen soluun ja elimeen. Ajatukset ja tunteet ovat vuorovaikutuksessa, toinen ruokkii toista.

Kuvittele mielessäsi haukka, joka lentää taivaalla. Ajattele, että haukan toinen siipi on tunnesiipi ja toinen siipi on järkisiipi. Ne ovat tasapainossa ja silloin haukka osaa käyttää ilmavirtausten voimaa lentämisessä. Sen katse on tarkka, fokus on saaliissa ja juuri oikealla hetkellä se syöksyy saaliinsa kimppuun. Kyse on elämästä ja kuolemasta. Ei haukka jää miettimään epäonnistumisia, se jatkaa saalistamista, kunnes onnistuu.

Olen huomannut, että paras tulos syntyy, kun tunne on läsnäolon lisäksi mukana tekemisessä. Kun opit valitsemaan tekemistäsi tukevia tunteita, luot pohjaa sisäiselle motivaatiolle, innostukselle ja eteenpäin menolle. Motivaatio syntyy aina etenemisestä. Tunteisiin ei kannata jäädä kiinni, ei etenkään negatiivisiin.

Avoin mieli toimii parhaiten

Ajatuksen ja mielikuvan välinen ero on hiuksenhieno. Jos mieli olisi kuin laskuvarjo tai kameran zoomi, niin voit tietoisesti avata tai sulkea mieltäsi. Mielikuvat toimivat parhaiten, kun ne innostavat sinua etenemisessä.

Ajatukset ovat valintoja ja kun mieli on avoin, syntyy vaihtoehtoja. Mietin usein, mitkä ovat ne oleelliset asiat, joilla voin ratkaista ongelmia tai mihin kannattaa keskittyä. Fokuksen ja intention kirkastaminen toimivat hyvin.

Tahdon ja valintojen avulla opit hallitsemaan ajatus- ja tunneprosesseja. Luo etukäteen tilanteille oikeat olosuhteet, nosta mielessäsi fokukseen ne asiat, joihin pyrit. Mielikuva lopputuloksesta on maali, jota tavoittelet.

Kun opit luomaan oikeat olosuhteet ja olemaan läsnä ajatuksillesi, sisäinen tilasi muuttuu. Olet paremmin läsnä itsellesi, havainnoit asioita laajemmin ja vuorovaikutuksesi laatu paranee.

Läsnäolo on itsensä kuuntelua

Miltä tuntuu, jos olet sataprosenttisesti läsnä itsellesi? Läsnäolo on fyysisen ja mielikuvan välinen suhde, jota voi vahvistaa esimerkiksi meditaatioharjoituksilla.

Kokeile seuraavaa läsnäoloharjoitusta:

  1. Pysähdy, sulje silmäsi, hengitä syvään muutama kerta ja keskity sydämeesi.
  2. Voit laittaa oikean käden rintakehällesi, anna sen levätä siinä ja anna vasemman käden olla rentona kehosi vieressä.
  3. Kuuntele hengitystäsi, anna sisäisen ohjauksesi toimia, läsnäolo virtaa sinuun.
  4. Hengitä neljä kertaa syvään sisään rakkautta ja hengitä ulos vapautta ja virtaavia ajatuksia.
  5. Kuvittele mielessäsi vuoristopuro, josta virtaa ympärillesi kirkkaita ajatuksia, sujuvuutta, hyväksyntää, ilon energiaa, positiivisuutta ja lisää läsnäoloa.
  6. Anna näiden energioiden virrata vapaasti itseesi.
  7. Tunne, kuinka kehosi rentoutuu, mielesi rauhoittuu ja sinun on hyvä olla.
  8. Kun avaat silmäsi, tiedosta kuinka sisäinen voimantunne ympäröi sinut.
  9. Vahvista mielikuvissa tätä läsnäolon hyvää tilaa kymmenkertaiseksi.

Kokeile tänään olla täysin läsnä vähintään yhdessä kohtaamisessa. Katso mitä tapahtuu toisessa. Katso mitä tapahtuu sinussa. Läsnäolo lisää sisäistä voimantunnetta.

Kirjoituksen lähde:
Juha Siitonen, Voimaantumisteorian perusteiden hahmottelua, Opettajainkoulutuslaitos, 1999.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Irtiotto liskoaivoista, Ilon ja energian alkujuurilla ja Poikkeusajan rytmissä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)