HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT H KANGAS-KÄRKI | 29.4.2020 | KOLLEGA.FI
Kolmannen polven yrittäjä

Hannele Kangas-Kärki on Jäljentämö Jokelan omistajayrittäjä, joka työskentelee firmassa jo kolmannessa polvessa. Isoisänsä vuonna 1955 perustaman ja äitinsä jatkaman yrityksen Kangas-Kärki otti haltuunsa sukupolvenvaihdoksessa neljätoista vuotta sitten ja on tyytyväinen valintaansa.

Hannele Kangas-Kärki työskentelee yrittäjä-omistajana isoisänsä 65 vuotta sitten perustamassa Jäljentämö Jokelassa.

Yrittäjäperheessä kasvaneelle Hannele Kangas-Kärjelle yrittäjyys on ollut tuttua jo pienestä pitäen. Alun perin Kangas-Kärjen ei kuitenkaan pitänyt mennä perheyhtiöön töihin, vaan hän opiskeli arkkitehdiksi Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä.

– Arkkitehti minusta tuli sen vuoksi, että rakastin piirtämistä, mikä oli yksi nuoruuteni lempiharrastuksista, ja olin kiinnostunut suunnittelutehtävistä. Lisäksi olin lukiossa innostunut matemaattisista aineista, Hannele Kangas-Kärki kertoo.

Jo opiskelun ohessa Kangas-Kärki työskenteli arkkitehtitoimistoissa ja valmistumisensa jälkeen vuonna 1995 hän meni töihin toimistoon, joka oli keskittynyt korjausrakentamisprojekteihin.

– Olen ollut mukana suunnittelemassa uusia tilaratkaisuja muun muassa Helsingin kaupungin sairaaloihin ja palvelutaloihin. Tehtäväni olivat hyvin vaihtelevia ja monipuolisia. Olen esimerkiksi tehnyt erään sairaalan porraskäytävän boordimaalausmallit.

Koska Kangas-Kärjen työ oli projektiluonteista, hän päätti mennä yrittäjäkurssille vanhempiensa suosituksesta. Pian kurssin suorittamisen jälkeen Kangas-Kärjen vanhemmat kysyivät, haluaisiko hän kokeilla perheyrityksessä työskentelyä. Kangas-Kärki tuumi, ettei tilaisuudesta kannattanut kieltäytyä.

– Huomasin, että voin suunnitella perhefirmassamme samalla tavalla kuin missä tahansa muuallakin. Kyse on kokonaisuuksien hahmottamisesta. Ovat palikat sitten rakennusten tilapalikoita tai yrityksen eri osa-alueita, pystyn soveltamaan arkkitehdin koulutustani niihin. Yrittäminen on suurelta osin mahdollisuuksien näkemistä ja ongelmanratkaisua, josta pidän.

Omat tehtävät haltuun

Työnsä perheyrityksessä Kangas-Kärki aloitti laskutuksesta ja tutustui sitä kautta asiakkaisiin. Tämän jälkeen hän alkoi tehdä tarjouksia ja tutustui talon tuotantokoneisiin. Pikkuhiljaa hän otti eri osa-alueet haltuunsa.

Mökkeily on Hannele Kangas-Kärjelle ja hänen miehelleen tärkeä henkireikä ja vastapaino työlle.

– Aloitin vuonna 1997, jolloin vanhempani vielä työskentelivät täällä. Äitini oli firman jatkaja ja diplomi-insinööri-isäni oli tullut mukaan jo 70-luvulla, kun yritykseen alkoi tulla paljon uutta tekniikkaa. Yhdessä he johtivat yritystä pitkään, kunnes teimme sukupolvenvaihdoksen vuonna 2006, Kangas-Kärki kertoo.

Jäljentämö Jokelan perustanut isoisä aloitti rakennuspiirrosten jäljentämisestä. Aikanaan kaikki työt liikkuivat paperisena, mutta nykyään valtaosa töistä tulee sähköisesti.

– Toimintamme jakaantuu kahteen osaan: rakennusteollisuuteen liittyviin piirustuksiin, joita tulostetaan rakentajille, rakennustyömaille ja suunnittelijoille sekä mainos-, markkinointi- ja koulutusmateriaaleihin, jotka tulivat valikoimaan myöhemmin minun aikanani, Kangas-Kärki kertoo.

Tekniikan puolella kehitystä on tapahtunut valtavasti etenkin viime vuosikymmeninä. Parhaimmillaan firmassa työskenteli yli kymmenen ihmistä, nykyään tilanteen mukaan enää kolmesta viiteen henkilöä.

– Nykyajan koneet ovat paljon tehokkaampia. Tämän vuoksi ihmisiä tarvitaan aiempaa vähemmän.

Iloa uskollisista asiakkaista

Työpäivänsä Kangas-Kärki aloittaa puoli yhdeksältä. Päivä kuluu useimmiten tarjousten teossa, asiakkaiden kanssa kommunikoidessa ja erilaisten hallinnollisten töiden parissa.

– Kilpailu alalla on kovaa. Pitää olla jatkuvasti ajan tasalla ja seurata alan kehitystä. Hoidan muun muassa materiaali- ja konehankinnat, jotka ovat yrityksen suurimpia kulueriä.

Japanilaisiin puutarhoihin ihastunut Kangas-Kärki teki viime vuonna matkan Kiotoon kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

Kangas-Kärki laskee myös palkat ja tekee erilaiset viranomaisilmoitukset. Lisäksi hän pitää yllä ammattitaitoaan tekemällä välillä myös tulosteita. Näin tuntuma koneisiin ja työvaiheisiin pysyy ja hän pystyy paremmin kommunikoimaan asiakkaiden kanssa tilauksista.

Työssään Kangas-Kärki nauttii etenkin ongelmien ratkaisemisesta, joita tulee eteen joka päivä. Myös haastavat työt, jotka saa käännettyä voitokseen, kannustavat häntä.

– Parhaimmat asiakassuhteet ovat syntyneet sellaisissa tilanteissa, joissa alku on saattanut olla tavallista työläämpi, mutta jossa olemme voittaneet asiakkaan luottamuksen ahkeralla ja laadukkaalla tekemisellä. Lopputuloksena olemme saaneet superihania ja uskollisia yhteistyökumppaneita, Kangas-Kärki toteaa.

Yrityksessä käy myös vanhoja asiakkaita, jotka ovat asioineet jo Kangas-Kärjen vanhempien ja jotkut jopa hänen isoisänsä kanssa.

– Eräs vanha herrasmies on käynyt meillä 50-luvulta lähtien, kun äitini oli vasta pikkutyttö. Tämä herra on jo yli 80-vuotias, mutta tekee yhä eläkkeellä suunnitteluhommia ja tuo töitä meille. On hauska kuulla, kun hän muistelee isoisääni.

Perhe on ykkönen

Kangas-Kärjelle perhe on elämän ykkösasia ja yrittäjyyden alkuvuosista alkaen hän on pitänyt työn ja vapaa-ajan tasapainossa. Töistä Kangas-Kärki lähtee arkisin puoli viideltä ja pitää viikonloput vapaana.

– Mieheni tekee vaativaa työtä ja pitkiä päiviä. Päätin jo varhain, että kotona pitää aina olla yksi aikuinen, joka on läsnä lapsille ja se on ollut hyvä valinta. Nykyään tyttäremme ovat jo isoja, vanhempi pyrkii opiskelemaan ja nuorempi käy lukiota. Omat vanhempani asuvat lähellä ja heidän kanssaan olemme myös paljon tekemisissä.

Ikkunalaudalla kukkivat, itse kasvatetut orkideat ovat Hannele Kangas-Kärjen silmäterät.

Yhdessä miehensä kanssa Kangas-Kärki käy kesäaikaan ahkerasti mökillä, joka on molemmille henkireikä. Siellä Kangas-Kärki tykkää rapsuttaa maata ja polunvarsia. Kaupunkiasunnossa Kangas-Kärjellä on myös oma puutarha.

– Olen hirveän innostunut kasveista ja puutarhoista. Nautin kukkapenkkien laittamisesta, sillä se on parasta mielen nollausta. Lisäksi kasvatan ikkunalaudalla orkideoja, jotka tuovat paljon iloa.

Kangas-Kärki kokee olevansa hyvässä elämänvaiheessa. Lapset ovat jo isoja ja aikaa puolison kanssa on aiempaa enemmän.

– Suunnittelemme ottavamme jälleen ohjelmaamme golfinpeluun, joka on aiemmissa kiireissä jäänyt taka-alalle.

Vallitseva poikkeustilannekaan ei ole saanut Kangas-Kärkeä hermostumaan. Hän odottaa rauhallisena tulevaa ja elää päivä kerrallaan.

– Ajattelen, että nyt vihdoin minulla on aikaa tehdä kaikkea sellaista, mitä en ole ehtinyt tehdä. Kaikesta selvitään.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)