COACHING

Mainos
TEKSTI JOHANNA LAITILA KUVA STUDIO P.S.V. | 4.3.2020 | KOLLEGA.FI
Elätkö omaa unelmaasi?

Minnalla on kiire ja häntä ahdistaa. Minnalla on tunne, että hän on kadottanut itsensä kiihtyvässä oravanpyörässä eikä hän enää edes muista, mitä oikeastaan haluaa. Onko tämä se työ ja elämä, jonka hän halusi vai toteuttaako hän jonkun muun toiveita ja suunnitelmia?

Johanna Laitila on Business Coach ja hyvinvointivalmentaja, joka on työskennellyt kahdenkymmenen vuoden ajan henkilöstöjohtamisen parissa eri organisaatioissa. 

Minnan on vaikea myöntää edes itselleen, että tämä työ ei ollutkaan se hänen unelma. Hän kaipaa merkityksellisyyttä. Olisi ihan eri asia lähteä aamulla töihin tekemään merkityksellistä työtä kuin lähteä siksi, että on muiden mielestä hyvässä ammatissa ja saa laskut maksettua. Minna on miettinyt uutta uraa mielessään jo pitkään, mutta ei ole uskaltanut ottaa asiaa kenenkään kanssa puheeksi ja saati tehdä asialle mitään. Hän pohtii, mitä perhe ja lähipiiri sanoisi, jos hän jättäisi hyvin palkatun työn ja lähtisi opiskelemaan uutta ammattia, jossa palkkakin olisi pienempi.

Jokainen on oman elämänsä herra. Meillä jokaisella on vastuu siitä, mihin suuntaan viemme elämäämme, etenemmekö unelmaamme kohti vai loittonemmeko siitä. Joskus käy niin, että työ joka joskus oli unelma, ei olekaan sitä enää.

Tässä ratkaisevassa vaiheessa tutustuin Minnaan, kun hän pyysi minua coachaamaan itseään. Autoin häntä pohtimaan omia arvojaan, valintojaan ja mitä hän itse oikeastaan elämältä halusi. Nykyiselle uralle hän oli ajautunut huomaamattaan lapsuudenkodin arvojen myötä. Hän ei ollut koskaan aiemmin kyseenalaistanut valintaansa, mutta tilanne oli muuttunut vanhempien kuoltua.

Minnan unelma-ammatti oli jo coachauksen alusta saakka selvä, joten halusin herätellä hänen tietoisuuttaan ja syvällistä ymmärrystä itsestään, jotta hän olisi varma siitä, mihin oli ryhtymässä ja miten kovasti hän tätä muutosta halusi. Saatuaan omat arvonsa ja muutosaikeensa kirkastettua, hän alkoi pohtia, miten edetä konkreettisesti kohti tulevaisuuden unelmia. Myös persoonallisuus- ja henkilöarviointi auttoivat hahmottamaan hänen vahvuuksiaan tulevassa työssä.

Askel kerrallaan kohti tulevaa

Coachingprosessin aikana mietimme Minnan nykytilaa, tavoitteita, unelmia, vaihtoehtoja ja askeleita eteenpäin. Minna visualisoi tulevaisuuttaan, miten asiat olisivat toisin kuin nyt, mikä muuttuisi olennaisesti ja millaista hänen elämänsä olisi siinä vaiheessa, kun hän olisit saavuttanut tavoitteensa. Hän pohti myös unelman realistisuutta sekä mahdollisia esteitä.

Minna mietti, millaista tekemistä hän tarvitsisi enemmän ja millaista vähemmän eteenpäin päästäkseen. Oivallutin häntä miettimään, kuka tai mikä voisi auttaa häntä kohti tavoitettaan ja millaisia ihmisiä, verkostoja tai tapahtumia hän tarvitsisi päästäkseen unelmaansa. Minna myös haastatteli muutamaa kyseisessä työtehtävässä olevaa ja sai vahvistusta siihen, että oli menossa oikeaan suuntaan.

Coachingprosessin aikana Minna tunnisti mahdolliset esteet unelmansa tiellä. Yksi suurimmista huolista liittyi rahaan eli siihen, miten perhe pärjäisi taloudellisesti hänen opintojensa ajan. Toinen huoli liittyi perheen ajankäyttöön, sillä hänen mahdollinen opinahjonsa oli tunnin ajomatkan päässä kotoa. Kysyin Minnalta suoraan, mitä hän tekisi, jos ei pelkäisi. Jos kaikki olisi mahdollista ja päättyisi hyvin. Hän hymähti kysymykselleni ja totesi, että suurin pelko taitaa olla hän itse. Jos hän ei pelkäisi, hän irtisanoutuisi ja lähtisi opiskelemaan.

Näin Minna coachingprosessin aikana lopulta tekikin. Taloudellinenkin puoli ratkesi onnellisesti, sillä perhe päätti myydä maalla sijaitsevan talonsa ja muuttaa lähemmäs kaupunkia, jossa opinahjokin sijaitsi.

Pienistä teoista kasvaa suuria

Jotta asiat ja ajatukset muuttuvat teoiksi, on hyvä pohtia, mikä olisi se pienin teko, jonka voisit tehdä tavoitteesi eteen, niin tänään kuin huomennakin. Laita kalenteriin niitä asioita, jotka vievät kohti tavoitetta.

Ole kärsivällinen. Asiat ei tapahdu yhdessä yössä eikä kahdessakaan. Meillä on taipumus yliarvioida lyhyen aikavälin tavoitteiden saavuttaminen ja aliarvioida pitkän aikavälin muutos. Vain kokeilemalla tehdä toisin, voit saavuttaa jotain uutta. Jos toimit kuten aina ennenkin, saat samat tulokset kuin tähänkin saakka. Pienikin oivallus tai askel oikeaan suuntaan voi pidemmällä aikajänteellä kasvaa suureksi.

Tavoitteiden saavuttaminen voi viedä useammankin vuoden, mutta tärkeintä on päättää lähteä rohkeasti liikkeelle. Jotkut pystyvät tähän itse ja toiset taasen tarvitsevat tukea ja tsemppiä. Yksi keino on ottaa itselleen coach kanssakulkijaksi. Coach on kuin työelämän personal trainer, joka oivalluttaa ja auttaa eteenpäin polulla, mutta ei tee asioita toisen puolesta. Matkanteko voi kuitenkin olla hauskempaa ja edetä joutuisammin hyvässä seurassa.

Johanna Laitila on sertifioitu Business Coach®, hyvinvointivalmentaja, KM ja HHJ. Hän on opiskellut mm. psykologiaa, kasvatustieteitä ja kauppa- ja hallintotieteitä. Johannan intohimona on olla luomassa entistä parempia työpaikkoja, saada yksilöiden potentiaali hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla ja auttaa ihmisiä onnistumaan. Laitilalla on 20 vuoden kokemus HR:n, henkilöstön kehittämisen ja työhyvinvoinnin tehtävistä sekä johtoryhmätyöskentelystä eri organisaatioista.

Lisätietoja Laitilasta:
https://www.linkedin.com/in/johannalaitila/
www.johannalaitila.fi

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)