ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JONNE RÄSÄNEN | 4.3.2020 | KOLLEGA.FI
Kriisit ovat portteja itseesi

Jokainen meistä on käynyt läpi rankkoja asioita elämänsä aikana ja selvinnyt niistä. Jostain on aina löytynyt se sisäinen voima, sisu, kipinä elää, mennä kohti valoa ja selkeyttä. Ihmisellä ja hänen kehollaan on valtavan suuri kyky parantaa itsensä, jos sille annetaan mahdollisuus. Meillä jokaisella on oma polkumme ja olemme aina juuri oikeassa kohdassa. Olemme oppimassa jotain, mitä meidän tällä hetkellä tulee oppia, kasvaaksesemme ihmiseksi, joka todella olemme.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä löytämään elämäntehtävänsä.

Herätyskello soi – heräätkö vai painatko torkkua ja jatkat unessa? Vai oletko jo kuullut isomman herätyskellon pirinän ja alkanut tehdä muutoksia elämääsi?

Vaikka kriisit ovat välillä todella raskaita, ne ovat parhaita opettajiamme. Kriisit voi kääntää hyödyksi, kun uskaltaa kokea ne läpi ja katsoa niiden taakse.

Viisi hyötyä kriiseistä

1. Olet pakotettu pysähtymään

Kun elämä herättelee meitä kriisien kautta, joudumme pysähtymään. Elämällä on asiaa. Itselläni todettiin viime kesänä nivelrikon lisäksi punkin levittämä kroonistunut ja keskushermostoon mennyt borrelioosi, joka selitti epämääräiset ja ikävät oireilut jo kuukausien takaa. Pystyin hädin tuskin kävelemään.

Tuli totaalipysähdys. Pelkäsin terveyteni puolesta, käsittelin loppuelämää, vanhenemista, elämän rajallisuutta. Pysähdyin todella miettimään, mitä haluan tehdä, mitä pystyn vielä tekemään siinä kunnossa, missä olin. Keskityin kokonaisvaltaiseen paranemiseen ja tulin entistä kiitollisemmaksi siitä, mitä on. Fokus siirtyy mahdollisuuksiin, kun jotain viedään pois.

Uskallatko pysähtyä?

2. Saat VIP-lipun elämän virtaan

Minulla ja ystävälläni oli lastemme kanssa suunnitelma lähteä kotimaan kiertomatkalle. En pystynyt, sillä olin heikko sairauteni vuoksi. Ystäväni ehdotti, että viettäisimme silti aikaa yhdessä ja vuokraisimme mökin meren rannalta Mathildedalin ruukkikylästä, joka sijaitsee vain lyhyen matkan päässä pääkaupunkiseudulta. En ollut kuullutkaan koko paikasta, mutta vastasin myöntävästi.

Kun sitten istuimme ilta-auringossa vuokramökkimme laiturilla, totesimme ystäväni kanssa, kuinka erityisen hyvä olo meillä kaikilla oli ja pohdimme, kuinka mieletöntä olisi asua kylässä. Kuinka ollakaan elämä alkoi järjestellä asioita ja viikon päästä meillä oli kakkosasunto vuokrattuna vanhasta hirsitalosta meren ääreltä ruukkikylästä, jota myös onnellisten ihmisten kyläksi kutsutaan, eikä suotta. Ihan kuin elämä olisi ottanut minut niskasta kiinni ja lempeän jämäkästi siirtänyt minut paikkaan, jossa voin hyvin. Luontoon.

Mitä hyvää omat kriisisi ovat sinulle tuoneet?

3. Luot uudet tavat toimia

Katsoin elämääni Espoossa. Se oli hyvää. Pohdin, mihin käytin aikani, miten voin, miten lapseni voi, mistä haaveilimme ja mitä toteutimme. Miten ajattelin ja mihin uskoin. Tajusin, että voisin elää vieläkin parempaa unelmaelämää, sillä minulla tosiaan on vapaus luoda omannäköinen elämä! Miksei olisi mahdollista muuttaa maalle meren äärelle?

Meillä jokaisella on vapaus luoda itsemme näköinen elämä. Visioi hyvä lopputulos, usko sen toteutumiseen ja kuuntele sydämesi kuiskauksia. Puoli vuotta kakkosasunnon löytymisen jälkeen ostin hirsitalon samasta kylästä ja muutimme kansallispuiston kupeeseen vireään, elävään kylään. Lähes kaikki elämässäni muuttui sen johdosta.

Onko sinulla sellainen unelma, jonka toteutuminen tuntuu haastavalta?

4. Kohtaat sisäisen kriitikkosi

Kriitikkosi yrittää saada sinut lannistumaan varsinkin kriisin keskellä. Kun kaikki romahtaa, joudut kaivamaan sisältäsi kaiken turvan ja rohkeuden mennä eteenpäin. Kriisi voi olla työstä irtisanoutuminen, sairastuminen, parisuhteesta eroaminen, päätöksenteko kodin suhteen tai mikä tahansa, mikä sinusta tuntuu kriisiltä. Kun kriitikkosi haukkuu sinua heikoksi, myönnä se. Silloin on aika kohdata oma haavoittuvuutensa ja tarvitsevuutensa ja oppia ottamaan apua vastaan. Olet epäonnistunut, mutta sellaista sattuu ja opit siitä paljon.

Kun kriitikkosi seuraavan kerran kertoo mielipiteensä, miten sinun tulisi toimia, haasta se. Sano sille: ”Ai sinä olet tuota mieltä. Kiitos mielipiteestäsi, minä olen eri mieltä.” Keskity hyvään oloosi juuri tässä hetkessä. Kriitikkosi haluaa olla menneessä tai tulevassa, mutta kun sinä pysyt läsnä tässä ja nyt, kriitikolla ei ole valtaa.

Elämä on lahja, ei rangaistus. Sinulla on oikeus nauttia.

Mitä haluat sanoa omalle sisäiselle kriitikollesi juuri nyt?

5. Opit kuuntelemaan kehoasi

Kriisin keskellä – ja varsinkin sen jälkeen – motivoidut pitämään itsestäsi huolta. Kehosi on pomosi – kuuntele sitä. Jos et kuuntele, se kyllä pysäyttää sinut. Jos siis jokin tuntuu kehossa hyvältä, se on todennäköisesti sinulle hyväksi. Jos jokin tuntuu pahalta, se ei ole hyväksi.

Ennen elämän herätyskelloja emme huomaa tätä. Painamme vaan menemään. Täysillä. Yhtäkkiä, kun kriisi tulee, varsinkin sairastuminen, alat elää kehosi ehdoilla. Nukkumaan, syömään sinulle sopivia ruokia, hakeutumaan hyvinvointia tukevaan työhön ja liikkumaan. Jos polkusi ei innosta sinua, se ei ole sinun polkusi.

Mitä kehosi sinulle viestittää juuri nyt?

Voimia kriiseihin ja siihen aivan ihanaan elämään, joka kriisien jälkeen ja väleissä tapahtuu. Elämäsi on sinun.

Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Lue myös Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Pajusesta
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/
https://twitter.com/riikkapajunen
https://www.instagram.com/riikkapajunen/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)