JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI KAISA ALAMÄKI KUVA RIINA SILVERBERG | 4.3.2020 | KOLLEGA.FI
Onnistunut työelämä­kohtaaminen

Kävin muutama viikko sitten antoisan keskustelun rekrytointiprosesseista ystäväni syntymäpäiväkutsuilla. Olimme sekalainen joukko eri alojen esimiehiä. Vaikka työskentelemme eri toimialoilla, olivat kokemukset varsin samankaltaisia. Yksi vahvimmista kokemuksista oli se, että työpaikat ovat entistä enemmän läpikulkupisteitä työurien koostuessa yhä vain lyhyemmistä pesteistä. Miten saada läpikulkuajasta kokemus, jonka kerrannaisvaikutus sekä työnantajalle että työntekijälle olisi mahdollisimman positiivinen?

Kaisa Alamäki työskentelee varallisuudenhoidon myynninjohtajana Nooa Säästöpankissa.

Ystävien kesken, tiskipöytään nojaillen, puhe oli suoraa. Rekrytointi maksaa yrityksille paljon aikaa ja rahaa, sanoi moni. Koska prosessit koetaan työläiksi ja paine on kova, tulee esimiehelle kiusaus mennä helpomman kautta. Vaatii itsetuntoa ja rohkeutta tarjota työpaikkaa briljantille, mutta temperamentiltaan haastattelijasta poikkeavalle kandidaatille. Helpomman kautta mentäessä taas on vaarana, että liian homogeenisessä yhteisössä kukaan ei ikinä kyseenalaista mitään. Kun erilaiset mielipiteet puuttuvat, edistystä ei tapahdu ja uutta ei opita.

Yksilön kokemuksella merkitystä

Työpaikkojen vaihtuessa yhä kiivaampaan tahtiin, on yksilön kokemalla ja sillä, mitä yrityksistä puhutaan työpaikkojen kahvihuoneissa, valtava merkitys. Suomen kokoisessa pienessä markkinassa sana kiirii nopeasti. Hyvä työnantajamielikuva merkitsee helpotusta esimiehille ja henkilöstöjohdolle, kun yritys hakee uusia työntekijöitä. Instrumentarium-kohu tuskin meni keneltäkään työikäiseltä ohi ja sillä on merkitystä yrityksen työnantajamielikuvaan pitkälle tuleviin vuosiin.

Onnistunut kohtaaminen työpaikalla merkitsee ennen kaikkea sitä, että yksilöä tuetaan ja rohkaistaan kasvussa parhaaksi versioksi itsestään. Parhaiten tämä onnistuu yhteisössä, joka on mahdollisimman resilienssi eli muutoskyvykäs. Muutoskykyinen yhteisö tunnistaa omat ja toisten vahvuudet ja vahvistaa niitä. Yhteisöstä löytyy tunneälyä ja se kestää hyvin erilaisuutta. Sellaiseen yhteisöön mahtuu myös kollega, jolta löytyy rohkeutta haastaa totutut toimintamallit. Psykologisesti turvallinen yhteisö kantaa ja rohkaisee ihmisiä toteuttamaan itseään sekä onnistumaan.

Onnistuneet työelämäkohtaamiset kantavat hedelmää vuosienkin päähän ja eikä niissä aina tarvitse olla kysymys isoista asioista. Muistan työelämäni alkuvuosilta silloin jo senioritason johtajan, joka pysähtyi työpaikan käytävillä juttelemaan kanssani, kyseli kuulumisia ja oli todella arvostavasti ja hyväksyen läsnä nuorelle työntekijälle. Näin äskettäin LinkedInissä, että tämä kyseinen johtaja oli jäämässä eläkkeelle ja toivotin hänelle hyviä eläkevuosia. Keskusteluketjua selatessani huomasin, että en ollut ainoa, joka oli saanut häneltä voimaa, tukea ja kannustusta. Ketjussa oli lukuisia omani kaltaisia muistoja kiitoksien kera vuosikymmenien varrelta.

Kohtaamisilla on merkitystä. Yksikin ihminen voi jättää loistavan, positiivisen muistijäljen monen ihmisen työuraan.

Kaisa Alamäki on tehnyt pitkän uran rahoitusalalla Saksassa ja työskentelee tällä hetkellä varallisuudenhoidon myynninjohtajana Nooa Säästöpankissa. Iloa Alamäelle tuottaa myynnin valmentaminen ja se, että jokainen päivä tuo eteen mahdollisuuden kehittyä ja oppia jotain uutta.

Lue myös Alamäen aiemmin kirjoittamat kolumnit Rajoilla on merkitystä ja Luottamus on avain onnistumiseen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)